proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Obamakampanjen utlyser vapenvila

av Manuel Ferrer

Flyget mot NY i morgon kan jag nu glömma. Likaså tåget till Washington. För just nu har en kvinna makat in sig mellan männen och bestämt sig för att ha ett finger med i valet. Hon heter Sandy – och är ett riktigt yrväder.

Kampanjerna fäster därför mer uppmärksamhet på väderleksrapporterna än den lokala opinionsmätningen längs I-4 i Florida. Bara det faktum att en orkan driver in i slutspurten borde dessutom få alla kampanjstrateger att darra. Det är ju inte första gången det sker, och det har fått tidigare presidenter att tappa taktpinnen i blåsten.

Jag pratade nyss med en högt uppsatt strateg inom demokraterna som berättade att det mesta av kampanjandet nu läggs på is. Inbokade intervjuer avbokas och resor till swingstater ställs in. ”Vi går från operation valvinst till operation kris”, sa han och underströk att hela kampanjkontoret har varnats för att politisera händelsen eller gå ut med så kallade ”ogenomtänkta” kommentarer. ”Ceasefire” gäller för tillfället. Och ja, han uttryckte sig precis så.

Så vilka är utmaningarna med stormen?

– Samtliga kampanjer måste styra om medieköpen och Romneys stora blixt-annonseringen tvingas vänta. Det ser helt enkelt inte bra ut om kampanjerna öser reklamdynga på varandra under tiden som delar av USA har katastrofberedskap. Dessutom måste kampanjerna, precis som min källa underströk, ha kontroll över budskapet i samtliga kanaler.

– Obama behöver visa att landet klarar att möta katastrofer dels innan de inträffar, dels efter. All krisberedskap kommer att nagelfaras och visar det sig att myndigheterna kunde ha gjort mer eller annorlunda faller det till slut på Obamas ansvar.

– Till skillnad mot bostäderna i Bahamas ska de flesta husen i USA klara att stå emot stormen. Men skadorna kan bli omfattande och även infrastrukturen i samhället kan skadas svårt. Värst drabbas naturligtvis de fattigaste områdena. Att då gå till vallokalen tror jag blir en prioritering långt ned på listan. Samtidigt är Obama helt beroende av mobiliseringsgraden bland just den fattigare delen av befolkningen. I nuläget är det swingstaterna Virginia, North Carolina och eventuellt Ohio av som ser ut att drabbas av stormens framfart.

– Romney har visat sig ha nära till skjutvapnet i krissituationer. Under terrorattacken mot konsulatet i Benghazi drog han igång en mediecirkus som fortfarande diskuteras. Denna gång måste han hålla sig lugn i båten. Men samtidigt måste han visa att han gör allt vad som står i hans makt. Det är en svår balansakt – antingen tolkas det som att han inte bryr sig eller omvänt: att han exploaterar krisen.

 • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB