proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Meningsfullt att gissa?

av Roland Poirier Martinsson

Efter att mot bakgrund av opinionsmätningar försökt gissa vem som kommer att vinna presidentvalet under närmast ett års tid, börjar vi nu komma så nära valdagen att det faktiskt är meningsfullt att titta på mätningarna. Det de säger nu brukar ligga ganska nära resultatet. Så vad ser vi?

Tyvärr: att det enda säkra tipset är att det blir så jämnt att det inte är meningsfullt att gissa vem som vinner. Det största sensationen skulle vara om Obama eller Romney vinner en bekväm seger och vi alla kan gå och lägga oss tidigt.

Osäkerheten förstärks såklart av att vi inte vet om eller hur Sandy påverkar attityder och valdeltagande.

De siffror jag sett som ändå gör mig optimistisk är såklart Gallup, som gett Romney över 50 procent i ett par veckor. En kandidat med sådana siffror så här nära valet har aldrig förlorat.

Resurgent Republic antyder, i en mätning för liten för att jag ska kunna lita på den, att de obeslutsamma väljarna nu börjar bete sig som de alltid gör: de överger den sittande presidenten. 2008 fick Obama 52 procent av oberoende väljare – där många som har svårt att bestämma sig återfinns – mot John McCains 44. Nu har RR (tillsammans med Democracy Corps) fått helt andra siffror: Romney leder över Obama med 51-39 bland oberoende väljare. Det är första gången Romney leder med tvåsiffrigt i den kategorin.

Dessutom, för fyra år sedan mätte Gallup förhandsrösterna denna dag – Halloween – och fann att Obama vann över McCain med 15 procent bland förhandsröster. Samma mätning i år ger Romney ledningen med 52 mot 45.

Om man tittar på delstatsnivå ser det fortfarande något bättre ut för Obama, men det är inom felmarginal i battleground state efter battleground state. Om siffrorna ovan stämmer (ett stort om) och om de går att tillämpa på de delstater som kommer att avgöra valet (ett mindre om, givet att det första om:et gäller), då är Obama i allvarligt trubbel.

Samtidigt brukar folket ha rätt när de gissar vem som ska vinna, och mätningar visar fortfarande att det amerikanska folket tror att Obama sitter kvar efter valet.

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Jenny Åsell och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB