proffstyckarna White House Edition

med Aftonbladets experter Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson

Startsida / Inlägg

Ett löfte: förlorar Obama odlar jag mustasch!

av Manuel Ferrer

Vem vinner? Vem leder? Åt vilket håll blåser vindarna?

En sak är alldeles säker: det är oerhört jämnt. Men hade jag haft en mustasch att slå vad om hade jag satsat den på Obama. Här är några aktuella anledningar:

 1. Romney behöver vinna Ohio för att på allvar ha en chans att vinna valet. Alla matematiska vägar som leder runt delstaten är både krokigare och besvärligare. Han ligger just nu under med 2 till 4 procent i opinionsmätningarna. Bush lyckades visserligen vända ett liknande underläge i valet 2004 då han låg under med 4 procent. Men han hade långt ifrån samma tuffa utgångsläge. Fordonsindustrin är en stor och viktig arbetsgivare i Ohio och Romneys kritik mot räddningspaketet 2009 har knappast glömts bort av befolkningen. Där mer än kanske någon annanstans i USA biter Obamas kritik mot Romneys tid som ”känslokall riskkapitalist.”
 2. Stormen Sandy har gett Obama en extra skjuts framåt. De allra flesta tycker att Obama har skött katastrofarbetet bra, och han fick även beröm av republikanske attackhunden Chris Christie. I går valde även New Yorks politiskt oberoende borgmästare, Michael Bloomberg, att stödja Obama i presidentvalet.
 3. En självsäker kampanj väljer att använda positiva budskap och en osäker väljer tvärtom negativa. Romney-kampanjen har den senaste tiden – med undantag för vapenvilan under storm-katastrofen – öst på med negativa attacker och luftat rena lögner. Det gick så långt att till och med fordonstillverkarna GM och Chrystler bad Romney att sansa sig och hålla sig till fakta.
 4. Romney flyttar just nu pengar till Pennsylvania, en delstat som de flesta bedömare betraktar som säker Obama-mark. På söndag besöker han även Philadelphia för ett extrainsatt valmöte. Det tyder på att kampanjen känner sig tvingad att öppna upp en ny korridor mot de nödvändiga 270 elektorsrösterna om strategin med att vinna Ohio misslyckas. Obama svarar naturligtvis med motköp i etermedierna.
 5. I dag presenteras de nationella jobbsiffrorna. Den förra månadsrapporten visade att arbetslösheten sjönk under 8 procent och nådde därmed den lägsta nivån under Obamas presidentperiod. Ska man tro Gallup kommer arbetslösheten sjunka ytterligare i oktober. I deras mätning, som bygger på intervjuer med 30 000 personer, minskar den säsongsrensade arbetslösheten med 0,7 procent från 8,1 till 7,4 procent. Mycket tyder dock på att arbetslösheten kommer ligga kvar på ungefär samma nivå som i september. Men skulle antalet nya jobb öka mer än beräknat kan det bli spiken i kistan för Romney budskap att ekonomin är på fel väg. Samtidigt är tiden att kommunicera ut den eventuella jobbtillväxten minst sagt begränsad.

Men okej då. Jag lovar att göra omvänt: förlorar Obama odlar jag mustasch! Det är ett löfte, kära bloggläsare.

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB