Arkiv för July 2010

- Sida 1 av 4

Pride har både segrat – och misslyckats

av Johan Ingerö

När Pride i slutet av nittiotalet började firas i Sverige var partnerskapslagen relativt ny. Men kyrklig vigsel fanns inte på kartan, och någon möjlighet för homosexuella att prövas som adoptivföräldrar fanns inte heller. Sådana krav betraktades fortfarande som omöjlig frasradikalism från politiska aktivister med mer vilja än vett.

Samtidigt gick det redan då att peka på betydande liberaliseringar i synen på sexuella minoriteter. Ordet ”bög” hade, åtminstone i storstäderna, förlorat mycket av den rakt igenom negativa klang som jag minns att ordet hade på skolgårdar under åttiotalet. När adoptionslagen under försommaren 2002 klubbades av riksdagen hörde jag till de 17 procent av befolkningen som stödde den, och jag satt med en grupp likasinnade på riksdagsläktarenför att i efterhand kunna säga att jag var där.

Efteråt bar det av till RFSL:s lokaler på Sveavägen, där det hölls segerfest. Jag stannade dock inte särskilt länge eftersom jag längtade hem till min dotter, då ett drygt halvår gammal. Men jag minns att jag tänkte att om hon visar sig vara homosexuell så har jag under de gångna åren gjort vad jag har kunnat för att bana väg för henne.

Poängen med denna tillbakablick är att det inte handlar om vad man tycker, eller hur vackra ord man använder i sitt allmänna tyckande, utan om vad man faktiskt gör. Och tyvärr känner jag inte alls samma släktskap med RFSL i dag som jag gjorde då.

I dag har RFSL vunnit de flesta viktiga strider. Naturligtvis finns alltjämt människor som ogillar sexuella minoriteter, men de kommer aldrig att ändra sig på grund av att någon paraderar på stan iförd rosa fjädrar och läderkalsonger. Att det finns idioter som inte gillar vad man är eller står för är helt enkelt ofrånkomligt. Min teori är att vissa människor helt enkelt måste ogilla något, och att det inte spelar så stor roll vad detta något är.

Men den politiska debatten som sådan är i praktiken avklarad i Sverige, och RFSL vann. På annat sätt kan man inte tolka de gångna tjugo årens utveckling. Problemet är att RFSL nu leds av personer för vilka kampen tycks viktigare än eventuella segrar. Konkreta och fulkomligt självklara politiska krav, som rätten att slippa stå i en garderob och skämmas, har ersatts av en långt mindre allmängiltig agenda. På Aftonbladets kultursida bemöter RFSL-basen Ulrika Westerlund just detta resonemang:

”Det är en tanke som i delar ligger snubblande nära analysen som KD lägger in när de använder begreppet ”Verklighetens folk”: politiken har gjort sitt, folk ska lämnas ifred. Som ett svar på det har RFSL lanserat vår egen version av Verklighetens folk, där vi fyllt begreppet med den helt motsatta tesen: det behövs mer politik, inte mindre, för att vi alla ska känna oss verkliga, för att vi ska känna att vår verklighet respekteras.”

Genom att kräva ”mer politik” på bekostnad av individens rätt att bli lämnat ifred (med sin familj, sina intressen och även sin sexuella läggning) har Ulrika Westerlund och RFSL onekligen kommit ut – som radikal vänsterorganisation. Alla som tycker att politiken ska hålla sig utanför folks sovrum har i RFSL inte längre en allierad, utan tvärtom en motståndare.

Jonas Morian har en poäng när han jämför bemötandet av en man som talar om sin fru med en man som talar om sin make. Det finns en skillnad, låt vara att den har blivit betydligt mindre och att den även fortsätter krympa. Men då borde målet rimligen vara att ingen av oss stämplas som en viss sorts sexuell läggning – eftersom vi alla är så oändligt mycket mer än bara det.

RFSL önskar tvärtom mer politik, enligt den gamla vänsterdevisen om att ”det privata är politiskt”, vilket reducerar oss alla till att bara vara vår läggning. Och titta på organisationens val av fiender: det bråkas med KD i tid och otid, men när Lars Vilks angrips för att ha visat en film i vilken profeten Muhammed avbildas i en homoerotisk kontext, och när Vilks själv ”anklagas” för att vara bög, ja då tiger RFSL som muren. För det är ju den normativa borgerligheten som är fienden.

Samtidigt finns det onekligen saker att göra för att skydda inte bara sexuella minoriteter, utan alla som av någon anledning känner sig hotade. Jag gick själv i Pride-paraden 2003, det år då paraden angreps av Nationaldemokraterna. De som greps för detta, bland andra den nuvarande partiledaren Marc Abramson, dömdes till som mest några månader i fängelse. Jag, som stoltserar med den reaktionära åsikten att brottslingar ska sitta inne så att vi andra vågar vara ute, hade föredragit att vi låst in dem på tio år. Dels för deras våldshandlingar mot enskilda personer, men även för att de angrep en demokratisk åsiktsyttring, vilket i min värld är liktydigt med terrorism.

Men i stället för att faktiskt utnyttja lagboken i befintlig skick har vi stiftat politiskt korrekta tankelagar, såsom lagen om hets mot folkgrupp, som ger samma ynkliga påföljder som andra brott. Detta är inte action. Detta är fluffigt snack.

RFSL har känt sig träffade av Kristdemokraternas tal om verklighetens folk – vilket i sig är obegripligt eftersom KD aldrig har använt detta begrepp i opposition mot sexuella minoriteter. Därför har RFSL nu själva börjat använda begreppet. Det är utmärkt. Jag tror dock att verklighetens HBT-folk tjänar mest på att sexuell läggning blir en icke-fråga och att alla som förgriper sig mot andra människor, oavsett skäl, blir straffade för detta. Ty varför skulle HBT-personer skilja sig så mycket från alla andra?

För att återvända till 2002: jag gick hem den kvällen med en förhoppning att den i grunden rätt ointressanta frågan om sexuell läggning skulle vara överspelad när mina barn blev vuxna, att de skulle vara den första generationen som inte gjorde någon uppdelning mellan den matematiska normen (heterosexuella) och dito minoriteten (övriga).

Men så kommer det inte att bli. Och det är inget att vara stolt över.

Rätten att få leva sitt liv som sig själv

av Jonas Morian

Pride betyder stolthet, och firandet av Prideveckan handlar just om att homo-, bi- och transpersoner ska kunna känna stolthet över sig själva och sina känslor.

För det är ju så att de flesta av oss aldrig ens reflekterar över att vi blir kära i och attraheras en viss typ av människor, med det gemensamt att de har ett annat kön än vi själva. Detta är heteronormen och den förtjänar en del eftertanke. Själv fick jag mig en tankeställare första gången jag fick frågan när jag ”kom ut” som heterosexuell.

Vaddå ”komma ut”, tänkte jag. Varför skulle jag behöva göra det? Jag var ju hetero, det var det väl inte så mycket att orda om?

Men i själva verket så är det just att ”komma ut” som en heterosexuell man gör varje gång han i förbigående refererar till sin flickvän eller fru, eller hon pratar om sin pojkvän eller man. Vi gör det hela tiden och ägnar det inte en tanke.

För alla är detta inte lika enkelt. När en homo- eller bisexuell man pratar med sina kollegor, klass- eller kurskamrater om vad han och hans kille gjorde i helgen så får han nämligen ögonblickligen stämpeln ”bög”. Det betyder inte att han automatiskt blir trakasserad efter detta, men han har fått en etikett och kommer med största sannolikhet att behandlas lite annorlunda än förr. Det är mot den bakgrunden många homo- och bisexuella kvinnor och män avstår från att delta i sociala vardagssamtal på jobbet eller skolan för att undvika att ”komma ut”.

För några år sedan bjöd Forum för levande historia på taxiresor under Prideveckan i en rosamålad ”queer cab”. Villkoret för den fria åkturen var att man som passagerare gick med på att få en minilektion om homofobi och normer. Taxiresan var öppen ”för alla med sexuell läggning”, vilket väckte en del reaktioner. Få hade nämligen reflekterat över att även heterosexualitet i högsta grad är just en sexuell läggning. Det ”normala” är i själva verket inte mer än vanligt.

Och i den bästa av världar så vore väl ens sexuella läggning och könsidentitet inte så mycket att orda om. Dessvärre lever vi inte i den bästa av världar. I stället regleras vår tillvaro av normer med mycket bestämda ramar för sådant som läggning, kön och identitet. Ett exempel på det är att enligt normen så har alla människor ett kön, och gör ingen skillnad på om detta är biologiskt, socialt, självupplevt eller juridiskt. Allt antas hänga ihop. Men som de flesta transpersoner kan vittna om så är så sällan fallet.

Vad biologin säger är en sak. Hur man klär sig och uppträder är något annat. Hur man uppfattar och identifierar sig själv en tredje, och hur man definieras enligt folkbokföringen en fjärde sak. När detta inte hänger ihop så betraktas man – enligt normen – som avvikare. Och som avvikare riskerar man ständigt att drabbas av diskriminering, trakasserier, hot och våld – på grund av att man är den man är och vill vara. Faktum är, att för många så är den inhägnade Prideparken och gayklubbar de enda fristäder som finns där de utan risk för repressalier kan visa vilka de är.

Vi ”normala vanliga” behöver inga särskilda frigörelseveckor, parader och klubbar just därför att vi är i så stor majoritet och att vår livsstil är norm.

Det är de som på olika sätt avviker från normen som blir diskriminerade. Därför uppstår behovet av fristäder.

Det långsiktiga målet borde förstås vara att manifestationer som Pride inte ska behövas. I den bästa av världar är samhället öppet för alla människors rätt att vara sig själva. Däremot ser jag gärna att Pride lever kvar som fest. Parader av glada människor livar nämligen alltid upp.

Läs gärna mer om normer och diskriminering på Makthavare.se.

Kristdemokraterna vill äga verklighetens folk

av Jonas Morian

I går avslöjade sajten Dagens Opinion att kristdemokraterna varumärkesskyddat begreppen ”Verklighetens folk” och ”Ett mänskligare Sverige”. Även Dagens Media skrev om detta, och Makthavare.se passade på att fråga RFSL – som ju själva bedriver en valrörelsekampanj på temat ”Verklighetens folk” – hur man ställde sig till detta.

Sedan plockade TT upp nyheten, vilket bland annat ledde till publiceringar i Aftonbladet och Dagens Nyheter.

För TT uppger kristdemokraterna att det inte är på grund av att RFSL velat visa att också hbt-personer ryms i begreppet ”Verklighetens folk” och att mycket återstår att göra för att allas verklighet ska respekteras, som man registrerat varumärket. Man uppger att kd brukar registrera de fraser de använder i kampanjer, och poängterar att partiet inte tänker agera mot RFSL.

Trots det så känns partiets agerande märkligt. För även om Göran Hägglund förvisso försökt ladda orden ”Verklighetens folk” med ett specifikt (om än något oklart) politiskt innehåll, så känns begreppet lite väl allmänt för att rimligen kunna ägas av ett enskilt parti. Dessutom var han inte först. Som Niklas Orrenius på Sydsvenskan påpekat så var det Ian Wachtmeister och Ny Demokrati som förde in uttrycket i svensk politik redan 1991. Även bloggen Alliansfritt Sverige har uppmärksammat detta.

Stor humor är det att kd också vill varumärkesskydda begreppet ”Ett mänskligare Sverige”, då det är en slogan även folkpartiet använt sig av – bland annat på valaffischer 1998.

För övrigt tipsar bloggen Partistaten RFSL att ansöka om att få registrera begreppet ”Göran Hägglund” på PRV, då detta (ännu) inte tycks vara varumärkesskyddat.

Vänsterpartiet i diktaturernas tjänst

av Johan Ingerö

Jag tänker inte ge mig i diskussionen om vad Centerpartiet anser om Miljöpartiets eventuella position som mittenparti. Det känns som just den sortens frågor som väljarna kan avgöra själva – och för övrigt består hela riksdagen av mittenpartier.

Med ett enda undantag – nämligen det parti som i dag skriver på debattsidan. Vänsterledaren Lars Ohly och hans utrikeskommissarie Hans Linde slår fast att Vänsterpartiet säger nej till Nato, ty ”vi slåss bara under FN-flagg”. Det betyder i klartext att Vänsterpartiet enbart är beredda att skicka ut svenska soldater i strid när Syrien, Vietnam, Kina, Libyen, Zimbabwe, Kuba, Ekvatorialguinnea, Eritrea, Yemen och övriga medlemmar av Förenade Diktaturerna säger att det är okej.

Vi behöver en rejäl FN-debatt i detta land. Vi talar om en organisation där demokratier och diktaturer förhandlar som jämlikar, något som är lika absurt som om vi gav våra poliser i uppdrag att förhandla med den organiserade brottsligheten. Vi talar om en organisation där länder som Pakistan, Saudiarabien, Qatar, Jordanien och Kina sitter i rådet för mänskliga rättigheter. Vi talar om en organisation där Iran ingår i rådet för kvinnors rättigheter.

I svensk debatt omges FN, på mycket oklara grunder, av ett romantiskt skimmer. Men de som verkligen har skäl att applådera FN är de utfattiga u-länder som, utan att själva betala mer än en bråkdel av organisationens kostnader, får tillgång till en toppdiplomatisk plattform. Det vill säga, u-ländernas befolkning får inte tillgång till denna plattform. Men deras stenrika, genomkorrumperade och aktivt antidemokratiska statschefer får det.

Jag kan känna respekt för Vänsterpartiets motstånd mot Nato. Det finns goda skäl – även om jag personligen inte anser att de överväger – som talar mot medlemskap. Däremot har jag ingen som helst respekt för partiets hållning gentemot FN. Den är tvärtom ett tydligt tecken på att Vänsterpartiet, efter alla avslöjande tv-dokumentärer, vitböcker och påstådda uppgörelser med den egna historien, fortfarande är neutrala i konflikten mellan demokrati och diktatur.

Frågan återstår: varför är det mer okej att skicka svenska soldater i strid för att det finns ett FN-mandat?

Extremt i mitten

av Jonas Morian

Det är knappast förvånande att ordföranden för centerpartiet i Stockholm, Per Ankersjö, på Aftonbladet Debatt hävdar att miljöpartiet står ”så långt från mittenpolitik man kan komma”. Centerpartiet har ju de senaste åren själva fjärmat sig påtagligt mycket från sina gamla mittenideal. Inte konstigt då att man försöker hävda sin mittenposition genom att anklaga andra för att inte finnas där.

I Stockholm förefaller annars centerpartiets väljarfokus vara tydligt: man satsar på högutbildade innerstadsväljare med inkomster över 400 000 kronor om året. Det är nämligen innebörden i den valplan som Ekot tagit del av. Och för Ekot medger Ankersjö att man därmed i viss mån lämnar fattiga och ofta invandrartäta förorter därhän. Komiskt nog motiverar han detta med att centerpartiet ”är ett parti med ganska få resurser”.

Vad ”få resurser” innebär på centerpartistiska är svårt att först. Vi pratar här alltså om ett parti som 2005 blev ett av Europas rikaste när man sålde tidningskoncernen Centerpress för 1,8 miljarder kronor. Dessa pengar förvaltas av partiets förvaltningsbolag Randello, som bara förra året gav centerpartiet 110 miljoner i utdelning.

Medan andra partier livnär sig på medlemsavgifter, lotterier, statliga anslag och generösa bidragsgivare, skulle centerpartiet klara sig utan de dryga 15 miljoner man får från skattebetalarna i år. Valbudgeten på 65 miljoner bekostas i praktiken helt med pengar från Randellos vinst, uppger Aftonbladet.

Per Ankersjö skriver att det fanns en tid då miljöpartiet var i den politiska mitten, men att man i samarbetet med v och s förflyttat sig långt åt vänster. Det är verkligen komiskt. Detta skriver alltså en företrädare för det parti som gjort kanske den längsta resan av alla i svensk politik.

För inte alltför länge sedan hade centerpartiet under Olof Johanssons ledning ett omfattande samarbete kring saneringspolitiken med Göran Perssons s-regering. Sedan Maud Olofsson tog över har partiet seglat iväg rejält och i många frågor hamnat till höger om moderaterna. Dörren till blocköverskridande överenskommelser slogs definitivt igen då c lämnade samarbetet med s och v om energipolitiken. Och sedan följde partiets ökända omsvängning i kärnkraftsfrågan.

Vad det är för slags mitten Per Ankersjö egentligen talar om är alltså väldigt oklart. Kanske ges några ledtrådar i den klassiska sketchen med Gösta Ekman, från revyn ”Glaset i örat” (1973):

Är SD verkligen värre än FARC…?

av Johan Ingerö

Förra hösten deltog jag, tillsammans med ytterligare något tiotal journalister och opinionsbildare, i en lunchbjudning tillsammans med Siv Jensen, norsk oppositionsledare och ordförande i det högerpopulistiska Fremskrittspartiet. Jag gick dit av nyfikenhet och uppriktigt intresse. Jag kände givetvis till Fremskrittspartiets restriktiva syn på invandring, men såg inte detta som något skäl att inte träffa och diskutera med dess ordförande.

Det blev till sist ett intressant och underhållande samtal (ett referat finns att läsa här) och jag kunde konstatera att jag håller med FrP om somligt, men inte om annat.

Och det hade kunnat vara hela historien, om det inte varit för Isobel Hadley-Kamptz, som drabbades av moralpanik på Expressens ledarsida under rubriken ”Hur kan liberaler flirta med Siv?”. Av Isobels ledare framgick att det inte var någon av de svenska lunchgästernas åsikter i sak som var problemet, utan enbart det faktum att vi samtalat med en person som förespråkar en restriktiv invandringspolitik. Att flera av de närvarande, exempelvis Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt, sedan länge är varma förespråkare av fri invandring spelade ingen som helst roll.

Nu har en liknande diskussion uppstått igen, denna gång med anledning av att Philip Wendahl, förbundssekreterare i FP-anknutna Liberal mångfald, fotograferats i trevligt samkväm med SD-ledaren Jimmie Åkesson under ett mingel i Almedalen. Och frågan lyder än en gång: med vilka kan man egentligen umgås?

Låt oss först slå fast att den här diskussionen är behäftad med några uppenbart dubbla måttstockar. Den vänsterpartistiska riksdagskandidaten Dror Feiler kan utan problem umgås med den colombianska FARC-gerillan i dess träningsläger utan att någon går i taket. Samma partis förre programchef Ali Esbati kan skriva att det alltmer auktoritära Venezuela genomgår en ”imponerande demokratiseringsprocess” utan att det ger upphov till några rubriker.

Men låt mig vara tydlig här: jag motsätter mig inte alls något umgänge med Feiler eller Esbati (varav den senare för övrigt är god vän med just Isobel Hadley-Kamptz). Jag tycker tvärtom att kontakter med radikalt oliksinnade personer har ett visst egenvärde, och i sina bästa stunder motverkar både sekterism och group think. Det är bra med öppna sinnen, helt enkelt.

Men om vi nu ska rangordna restriktiv flyktingpolitik respektive förföljelser av oppositionella (Venezuela) eller kidnappningar och mord riktade mot civila (FARC) så tycker jag nog att restriktiv flyktingpolitik är den minsta synden. Faktiskt.

Visst finns det utrymme för kritik mot Wendahls integrations- och migrationspolitiska utspel – jag har själv framfört sådan kritik – men man kan inte rimligen döma ut honom för att han minglar med en SD-politiker i samband med en jippovecka som till övervägande del består av just mingel med politiker. Och om vi nu tvunget ska skåpa ut svenska politiker för deras val av umgänge borde vi kanske börja någon annanstans än hos Philip Wendahl.

Att dricka liberalt

av Jonas Morian

Spelar det någon roll vilka man umgås med som politiskt aktiv? Finns det en gräns för vem eller vilka man med bibehållen trovärdighet kan hänga med i en soffa och dricka champagne ihop med?

Frågorna verkar kanske underliga, men aktualiseras just nu när förbundssekreteraren i fp-anknutna Liberal Mångfald Philip Wendahl poserar på sin Facebook-sida till synes drickandes champagne med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Wendahl själv skriver som kommentar till bilden att han och Åkesson var ”rörande överens om att de partier [Wendahl] lyft som goda exempel inom invandring, islamism och frihetsfrågor inte är några systerpartier till SD”. Vidare skriver Wendahl att han och Åkesson kommer debattera framöver, ”för det är så liberala demokrater gör”. ”Vi isolerar inte utan debatterar med meningsmotståndarna oavsett om de råkar vara kommunister som Ohly eller nationalister som Åkesson”, tillägger han.

Till saken hör nu att det inte direkt är första gången som Philip Wendahl syns i märkliga sammanhang. Han är även krönikör hos den norska organisationen Human Rights Service (HRS), som i praktiken sägs fungera som det norska invandringskritiska Fremskrittspartiets tankesmedja. I en debattartikel i QX i våras argumenterade Wendahl för en positiv syn på den mördade holländske politikern Pim Fortuyn och dennes högerpopulistiska parti, något som uppmärksammades av Expo. Och han har uppmanat folkpartiet och Jan Björklund att ”bedriva en stramare invandringspolitik”.

Allt detta har fått Alex Bengtsson på Expo, tillika författare till boken Sverigedemokraterna har fel, skriva att Wendahl ”under det senaste året profilerat sig genom att sprida fördomar, generaliseringar och annan dynga riktad mot den muslimska minoriteten i Sverige och Europa”. ”Att han har omvalts till förbundssekreterare i organisationen Liberal Mångfald borde vara en rejäl väckarklocka för de liberaler som vill vara fortsatt trovärdiga antirasister”, skriver Bengtsson.

Med detta i bagaget slår sig alltså Philip Wendahl ned i en soffa i Visby under Almedalsveckan tillsammans med Jimmie Åkesson, förefaller dricka champagne ihop, diskuterar och poserar leende för kameran. Sedan publicerar han bilden på Facebook, rimligen räknandes med att reaktioner skulle följa.

Min poäng är inte att man inte ska umgås med politiska meningsmotståndare. Jag gör det själv regelbundet och tror att det gynnar det demokratiska samtalet. Man kan rent av hävda att otvunget umgänge över partigränserna är en av poängerna med Almedalsveckan. Men det finns en del saker man bör tänka på som politiskt aktiv i sådana sammanhang. Hur kan det uppfattas? Är det smart att till synes vänskapligt posera ihop med någon som torde borde stå väldigt långt ifrån en politiskt? Vilka signaler skickar det?

Allt detta är saker man bör ha i åtanke som företrädare för en organisation som säger sig arbeta mot diskriminering, främlingsfientlighet och intolerans.

* * *

PS: Blogginläggets rubrik syftar på en blogg med detta namn, som nu dessvärre verkar vara insomnad. I sin programförklaring slog man fast att ”Det måste finnas ett parti som försvarar individens fri- och rättigheter. Oavsett om de krafter som hotar dem är bruna, röda eller mörkblåa.”

S-kampanjen sätter fingret på partiets problem

av Johan Ingerö

Liksom Jonas känner jag för att skriva några rader om den annonskampanj som Socialdemokraterna dragit igång, sannolikt i syfte att lyfta Mona Sahlins dassiga förtroendesiffror.

För mig är den här kampanjen bara ytterligare en bekräftelse på de problem som Sahlin och människorna runt henne brottas med, både vad gäller bilden av henne och av den allians hon har tejpat ihop. Fotografierna av Sahlin är hårt retuscherade, budskapet omöjligt att inte instämma i, och greppet att omge partiledaren med krystat heterogena grupper av ”vanligt folk” känns svårartat genomskinlig. Partiets kommunikationschef, Karin Pettersson, gör i Dagens Media ett försök att förklara budskapet:

Mona Sahlin är en ledare med stark förankring i verkligheten och människors vardag. Sommarskolan, bygget av Citytunneln och unga boxare ringar in viktiga framtidsfrågor. Vikten av kunskap, det gröna jobbskapande och kraften hos den stora ungdomsgeneration som nu är på god väg att slösas bort.

Det första påståendet går helt på tvärs med den faktiska bilden av Sahlin. S-ledaren har ofta kritiserats för sin avsaknad av utbildning, för att hon varit yrkespolitiker sedan barnsben och för sin mycket-snack-lite-hockey-approach till politiskt arbete. Petterson är inte dummare än att hon inser det, och därför försöker hon, liksom alla kommunikationschefer, bygga en verklighet som passar uppdragsgivaren.

Även valet av sakfrågor och identifikationspunkter känns gravt kontrafaktiskt. Sahlin går till val tillsammans med två partier som motsätter sig bygget av Citytunneln. Hon leder det parti som bär huvudansvaret för att boxare med proffsaspirationer tvingades till landsflykt. Och vad gäller förlorade ungdomsgenerationer så torde inget ha bidragit mer till detta än det socialdemokratiska beslutet att slopa gymnasieskolans tvååriga yrkeslinjer. Det har till och med vänstersossar som Morgan Johansson insett nu.

Men än mer intressant är att kampanjen så tydligt visar Socialdemokraternas kort. Kampanjen medger att partiet har problem med sin ledare, och vilka sakområden som upplevs som mest besvärliga. Men löser den dessa problem? Utdragen ur Sahlins bok som utgör kampanjens sakliga stomme övertygar inte mig. Låt oss återvända till det citat som Jonas lyfte fram:

Jag är övertygad om att vi får mer kraft att uppfylla personliga drömmar om vi väljer att lösa de stora och svåra problemen tillsammans. Då kan vi växa som människor, ta hand om både karriären och familjelivet – ge oss i kast med nya utmaningar. Samhällets resurser ska användas effektivt. Det gäller också den resurs som människor utgör. Den höga ungdomsarbetslösheten är ett slöseri. Om varje människa i Sverige får utveckla sin fulla potential – då växer Sverige maximalt.

Vi bör alltså samarbeta inom samhällets ramar för att lösa gemensamma problem eftersom vi tjänar på det. Jaha, någon däremot? Frågan som delar politiken är inte om, utan hur, vi bör samarbeta och på vilka områden. För att ta ett exempel: alla partier är ense om att skolan ska finansieras med skatter. Däremot råder oenighet om friskolor, betyg och, som sagt, yrkeslinjer på gymnasiet.

Därefter, som en slags punkt, slår Sahlin fast att resurser ska användas effektivt och att det är bra när så sker. Än en gång: vad betyder det? I likhet med Sahlins förvisso väl framförda tal i Almedalen saknar kampanjen något som partiet och väljarna kan vara oense om, eller ens diskutera.

Denna argumentationsmetod kallas ibland straw man – halmgubbe – eftersom den förutsätter en motståndare som inte existerar. För såvitt Socialdemokraterna inte planerar att utse det radikalt libertarianska Liberala partiet (133 röster 2006) till valets huvudmotståndare så är hela denna kampanj en enda stor halmgubbe. Det enda den säger är att Socialdemokraterna har stora problem med sin identitet, och att partiet vill göra valrörelse utan att prata om sin faktiska politik.

Som jag skrivit tidigare tror jag att väljarna, inte minst medelklassens pragmatiska swing voters, noterar detta och att det är en stor del av orsaken till att Sahlins förtroendesiffror är i botten. Kampanjen, som syftar till att lyfta Sahlin som statsministerkandidat, bidrar därmed till att förvärra hennes problem.

En Sahlin som leder vägen?

av Jonas Morian

I helgen rullade socialdemokraterna ut en ny annonskampanj med partiledaren Mona Sahlin i fokus. Avbildad vid ett skolbesök, på en byggarbetsplats och på en boxningsklubb är det en Sahlin som just ledare, beredd att ta ansvar för landet, som visas upp.

Copytexten i annonserna är hämtade från den nyutkomna boken Möjligheternas land där Mona Sahlin berättar om sin politiska drivkraft och visioner för framtiden. En av bilderna föreställer Sahlin på boxningsklubben Star Fights Gym:

Mona Sahlin på Star Fights Gym

Annonstexten lyder: ”Jag är övertygad om att vi får mer kraft att uppfylla personliga drömmar om vi väljer att lösa de stora och svåra problemen tillsammans. Då kan vi växa som människor, ta hand om både karriären och familjelivet – ge oss i kast med nya utmaningar. Samhällets resurser ska användas effektivt. Det gäller också den resurs som människor utgör. Den höga ungdomsarbetslösheten är ett slöseri. Om varje människa i Sverige får utveckla sin fulla potential – då växer Sverige maximalt.”

Låt mig till att börja med säga något om bilden. Mona Sahlin står alltså tydligt i centrum med korslagda armar och mörka kläder. Med sin något sammanbitna min kontrasterar hon tydligt mot sin omgivning av unga ljusklädda, leende boxarposerande tjejer och killar. Sahlin är hårt stylad och photoshoppad. Inte ett hårstrå ligger fel och hon ser knappt ut att vara en dag över 35, trots att passet säger något annat. Avsikten förefaller vara att framställa henne som mogen men samtidigt ungdomlig, fast förankrad i verkligheten men samtidigt en erfaren ledare.

Inget ont i detta. Utan att göra anspråk på att känna Mona Sahlin så stämmer de egenskaperna rätt väl överens med min bild av henne. Och ska man utmana en sittande statsminister med starka popularitetssiffror så är det nog sådana kvaliteter som bör lyftas fram.

Däremot är det svårt att komma bort från att kampanjen känns just som en reaktion på att Sahlin tampats med förtroendebrist från väljarna. Även om jag själv tidigare konstaterat att det är just när hon tagit en del stryk och nästan är nere för räkning som Sahlin brukar resa sig och slå som hårdast, så hade det känts bättre i det här läget av valrörelsen med ett anslag som inte handlade om att hon faktiskt är mogen den uppgift som står på spel. Jag hade föredragit att vi lagt den fasen bakom oss.

Några ord till sist om formuleringarna i bokutdraget. Boktiteln ”Möjligheternas land” känns som hämtad från Barack Obamas presidentvalskampanj, och det är knappast en slump. Det är ingen hemlighet att socialdemokraterna och inte minst Mona Sahlin själv hämtat mycket inspiration från just Obamakampanjen. Många delar av denna är dock svåra att överföra till den svenska politiska verkligheten, eftersom den skiljer sig väldigt mycket från USA:s.

Däremot tror jag att det i en tid där många väljare upplever att det inte är så stora skillnader mellan partierna, är klokt att tala om drömmar och visioner. Och vad Sahlin gör är att koppla ihop människors ”personliga drömmar” med utmaningen i att ”lösa de stora och svåra problemen tillsammans”. På motsvarande sätt dras paralleller mellan vikten av att använda samhällets resurser effektivt till att prata om ”den resurs som människor utgör”. Hon går från det privata till det gemensamma och från makro till mikro på ett elegant sätt. Detta är något Mona Sahlin alltid varit duktig på, men som kommit lite i skymundan på senare år. I det mycket jämna lopp som årets valrörelse ser ut att bli kan denna talang vara väl värd att ta till vara på nu.

”Are you better off than you were four years ago?”

av Johan Ingerö

Med denna retoriska fråga sopade Ronald Reagan hem 1980 års presidentvalsdebatt mot den sittande och djupt misslyckade presidenten Jimmy Carter. Frågan var smart ställd, just eftersom Carter så tydligt medgav att USA blivit ett sämre land under hans tid i Vita Huset. Skillnaden var att där Carter öppet talade om att amerikanerna skulle tvingas acceptera en lägre levnadsstandard hävdade Reagan, med emfas, att Amerikas ”bästa dager ligger framför oss”.

Med det budskapet vann han valet.

Opinionsinstitutet Novus har nu ställt ungefär samma fråga till svenska folket, och här visar det sig att svaret är mer glädjande än det var i USA för trettio år sedan. 44 procent menar sig ha fått det bättre, medan bara 20 procent tycker att det har blivit sämre. 33 procent märker ingen skillnad och 3 procent har uppget ”vet ej”.

Med tanke på att vi under samma tidsperiod har gått från brinnande högkonjunktur till den värsta internationella krisen sedan trettiotalet är det ett smått fantastiskt resultat, och en god indikation på det förtroende som finns för alliansen när det gäller att leda landet.

Jag bryr mig inte särskilt mycket om vad partimätningarna säger, åtminstone inte förrän om någon månad när valrörelsen har tagit fart på allvar. Men mätningar som denna visar vilken grund partierna har att stå på när de presenterar sina utspel. Och vänstern har valt att svartmåla Sverige och att ta i från tårna med fraser som ”regeringen har rivit sönder välfärden”.

Men som framgår av Novus mätning saknar den sortens dramatiska retorik förankring i folkdjupet, och därmed riskerar Sahlins och Östros återkommande klagovisa att framstå som falsk i väljarnas öron. Och kanske är just detta orsaken till att dessa två välkända och erfarna politiker plågas av låga förtroendesiffror.

Sida 1 av 4

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB