”Are you better off than you were four years ago?”
avMed denna retoriska fråga sopade Ronald Reagan hem 1980 års presidentvalsdebatt mot den sittande och djupt misslyckade presidenten Jimmy Carter. Frågan var smart ställd, just eftersom Carter så tydligt medgav att USA blivit ett sämre land under hans tid i Vita Huset. Skillnaden var att där Carter öppet talade om att amerikanerna skulle tvingas acceptera en lägre levnadsstandard hävdade Reagan, med emfas, att Amerikas ”bästa dager ligger framför oss”.
Med det budskapet vann han valet.
Opinionsinstitutet Novus har nu ställt ungefär samma fråga till svenska folket, och här visar det sig att svaret är mer glädjande än det var i USA för trettio år sedan. 44 procent menar sig ha fått det bättre, medan bara 20 procent tycker att det har blivit sämre. 33 procent märker ingen skillnad och 3 procent har uppget ”vet ej”.
Med tanke på att vi under samma tidsperiod har gått från brinnande högkonjunktur till den värsta internationella krisen sedan trettiotalet är det ett smått fantastiskt resultat, och en god indikation på det förtroende som finns för alliansen när det gäller att leda landet.
Jag bryr mig inte särskilt mycket om vad partimätningarna säger, åtminstone inte förrän om någon månad när valrörelsen har tagit fart på allvar. Men mätningar som denna visar vilken grund partierna har att stå på när de presenterar sina utspel. Och vänstern har valt att svartmåla Sverige och att ta i från tårna med fraser som ”regeringen har rivit sönder välfärden”.
Men som framgår av Novus mätning saknar den sortens dramatiska retorik förankring i folkdjupet, och därmed riskerar Sahlins och Östros återkommande klagovisa att framstå som falsk i väljarnas öron. Och kanske är just detta orsaken till att dessa två välkända och erfarna politiker plågas av låga förtroendesiffror.