Startsida / Inlägg

Opinionsmätningar det hetaste i valrörelsen

av Jonas Morian

Återigen tycks opinionsmätningar vara det hetaste i valrörelsen. Beroende på vilket institut och mätmetod man litar mest på så är antingen 1) allianspartiernas ledning i det närmaste ointaglig, 2) det väger i det närmaste jämt mellan s och m, eller 3) de rödgröna leder ytterst knappt.

Även valets joker, Sverigedemokraterna, har ett mycket oklart opinionsläge. Enligt Aftonbladet/United Minds stöds Sd av 6,5 procent. Hos Sifo får de 3,7 och Novus 4,2 procent.

Aftonbladets Lena Mellin konstaterar att de många olika mätningarna och metoderna visserligen inte ger en entydig bild av tillståndet i nationen, men att de ändå är ganska samstämmiga. Och, som hon skriver: ”Som väljare, och konsument av opinionsmätningar, måste man dock vara observant”.

Därför rekommenderar jag varmt de sammanvägda mätningar – poll of polls – som görs på lite olika håll. Statsvetarprofessor Henrik Oscarsson presenterar t ex på sin blogg ”mätningarnas mätning”; ett viktat medelvärde av aktuella resultat från Sifo, Novus, Synovate, Demoskop och SCB. Enligt denna (senast uppdaterad 22 augusti) har alliansen 48,9 procent av väljarstödet medan de rödgröna får 45,6. Sd ser ut att klara riksdagsspärren med ett nödrop och kan med sina 4 procent hypotetiskt bli vågmästare.

SVT har på sin sajt ett så kallat Väljarindex som tagits fram av Svensk Opinion och som sammanställer undersökningar från Demoskop, Novus, Sentio, Sifo, Synovate och United Minds. Här får alliansen 47,9 procent, de rödgröna 45,5 och Sd 4,6.

Men sedan är inte heller procenten allt. För att få en bättre bild av vilket parlamentariskt läge som kan uppstå efter valet bör opinionssiffrorna räknas om till riksdagsmandat. Och för det har Valmyndigheten ett utmärkt redskap kallat Valsimulatorn. När jag häromdagen använde detta redskap för att, med utgångspunkt från SVT:s Väljarindex (endast ytterst marginella förändringar har skett sedan dess), få fram hur det skulle se ut i landets främsta politiska församling om det dåvarande opinionsläget blev valresultat såg siffrorna ut så här:

moderaterna: 30,8 (110 mandat)
folkpartiet: 7,0 (25)
kristdemokraterna: 5,3 (19)
centerpartiet: 5,0 (18)
socialdemokraterna: 30,9 (110)
miljöpartiet: 9,2 (33)
vänsterpartiet: 5,1 (18)
sverigedemokraterna: 4,6 (16)

Allianspartierna fick i detta scenario alltså 172 riksdagsmandat och de rödgröna 161. Sverigedemokraterna får en vågmästarroll med 16 mandat.

Andra skriver intressant om politik, opinion, val 2010.

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB