Startsida / Inlägg

Kosackvalet 2010?

av Jonas Morian

Efter utfrågningen av Lars Ohly i SVT i går har en diskussion uppstått om det ”tvång” vänsterpartiet sägs vilja utsätta svenska barnfamiljer för. Otroliga överord har använts, som att ”Ohly vill rycka spädbarn ur famnen på deras mödrar”. Tankarna går till ”kosackvalet” 1928, då den tidens moderater – Allmänna valmansförbundet – bland annat tog fram valaffischer med budskapet att ”Envar som röstar på ’Arbetarepartiet’, röstar för familjebandens upplösning, barnens förvildning och sedernas förfall”.

Allmänna valmansförbundets valaffisch 1928
Ohly i färd med att genomdriva familjebandens upplösning

Ska vi kanske försöka diskutera saken lite mer sansat?

Det handlar alltså om föräldraförsäkringen som såväl socialdemokraterna som vänsterpartiet och miljöpartiet på olika sätt vill utveckla i syfte att vika fler föräldraledighetsdagar åt pappan. Ett i mitt tycke utmärkt förslag som dels skulle betyda att betydligt fler pappor än i dag faktiskt stannade hemma med sina barn under den första tiden, och dels innebära att en anledning till att kvinnor diskrimineras karriär- och lönemässigt togs bort.

I dag får som bekant kvinnor en sämre löneutveckling än män, bland annat på grund av de i högre grad än män är föräldralediga med sina barn. Det förefaller också vara ett faktum att kvinnor har svårare att få vissa jobb – och inte minst chefsposter – därför att många arbetsgivare inte vill ”riskera” att dessa kvinnor ska vara borta från jobbet under lång tid av föräldraledighet. Om pappor var hemma med sina barn i ungefär lika hög utsträckning som barnens mammor så skulle detta inte längre vara en faktor. I synnerhet inte om föräldraledigheten var lagstadgad.

Nu har dock de rödgröna valt att inte föra fram frågan om utvecklad föräldraförsäkring i valrörelsen. Skälet är att opinionsundersökningar visar att det finns ett starkt motstånd mot detta. Det ses därför inte som en valvinnarfråga.

Personligen tycker jag att detta är trist. Jag tycker att politiken ibland måste kunna gå före och driva på i en samhällsutveckling, trots att det finns motstånd mot det. Det saknas knappast exempel på frågor där många varit emot förändringar, men sedan de väl genomförts har de blivit allmänt accepterade. Högertrafikomläggningen, förbudet mot barnaga samt möjligheten för samkönade par att adoptera barn, för att bara nämna några stycken.

* * *

PS: Läs gärna Gustav Almestad (AKA @GrovtInitiativ) om detta.

Andra skriver intressant om politik, vänsterpartiet, föräldraförsäkring, Lars Ohly, val 2010.

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB