Startsida / Inlägg

MP gör allt för att slippa välja

av Johan Ingerö

I dag har det hållits dubbla presskonferenser. Först ut var Fredrik Reinfeldt och direkt efteråt Miljöpartiets båda språkrör.

Fredrik Reinfeldt tog kommando direkt: Sverigedemokraterna består av en hård kärna, som i sin tur omges av ett par hundra tusen väljare som vi måste förstå för att kunna nå. Nu ska vi noggrant gå igenom valresultatet, och alla spekulationer och ”källor säger”-rykten om person- och regeringsfrågor som ni hår från någon annan än mig är fel. Jag kommer att kontakta MP, men vägrar förhandla via media.

Det var en lysande uppvisning.

Därefter var det alltså dags för Miljöpartiet, som trots ett sämre än väntat valresultat har guldläge. Å ena sidan har de Alliansen som är beredda att betala väldigt bra för att slippa fundera på Sverigedemokraterna i fyra år. Å andra sidan har de en skadeskjuten socialdemokrati vars enda hopp om framtida regeringsinnehav är att MP vill fortsätta samarbeta med dem.

Peter Eriksson och Maria Wetterstrand har med andra ord möjlighet att kräva att försvarets samtliga helikoptrar körs ned i marken med nosen före och byggs om till vindkraftverk. Så otroligt stark är deras förhandlingsposition.

Men i stället väljer rören att ”vänta och se” tills efter onsdagsräkningen eftersom mandatfördelningen kan ändras, underförstått att Alliansen fortfarande kan få majoritet. Det kan bara finnas ett skäl till detta agerande. MP-ledningen vill och hoppas att Alliansen ska få egen majoritet, eftersom de själva då slipper det svåra valet mellan att hålla ihop de rödgröna och att neutralisera SD.

Istället kräver de att Reinfeldt kallar till samtal med alla partier, utom naturligtvis SD, något som skulle förvandla MP till statister. Den tuffa sanningen är nämligen att Miljöpartiet är vågmästare i exakt samma utsträckning som Sverigedemokraterna är det. Skillnaden är att de gröna gör allt för att slippa spela den rollen.

Den är för svår. Den är för kontroversiell. Dagens kemisk-politiska upptäckt är därmed att miljöpartister imploderar vid kontakt med ansvar.

Det här är helt enkelt inte seriöst. 

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB