Startsida / Inlägg

Några överraskningar blev det ändå

av Johan Ingerö

Att Fredrik Reinfeldt skulle öka antalet statsråd var egentligen rätt väntat, även om jag i mitt regeringstips faktiskt minskade från 22 till 20 statsråd. Jag har sedan valet talat med personer i de mindre allianspartierna, och har på dem förstått att de varken kan eller vill acceptera att få sin regeringsrepresentation nedskuren. Moderaterna har hittills varit skickliga på att spela ut de andra partierna mot varandra, men den här gången höll de ihop, och Reinfeldt tvingades ge sig.

För att ändå markera att Moderaterna har vuxit i styrka utökades regeringen till 24 statsråd, och Moderaterna behåller de mest prestigefulla och budgetpåverkande portföljerna, utöver statsministern även finansministern, utrikesministern, justitieministern och socialförsäkringsministern.

Att Christina Husmark Pehrsson skulle få gå har flera medier berättat, och både jag och Jonas Morian prickade det i våra regeringar. Därtill noterar jag att det i regeringskansliet utskrattade Integrations- och jämställdhetsdepartementet läggs ned, och att Nyamko Sabuni behåller jämställdhetsportföljen men förlorar integrationsfrågorna. Helt i linje med min prognos.

Däremot hade jag inte räknar med att Tobias Krantz skulle få lämna regeringen så snart, eller att Erik Ullenhag skulle komma in redan nu. Att Catharina Elmsäter-Svärd blev statsråd var också en överraskning. Det innebär att Moderaterna nu får sitt tredje finanslandstingsråd i Stockholm sedan förra valet. Det kan tyckas futtigt att nämna i detta sammanhang, men faktum är att Stockholms läns landsting är landets näst största parlament och förfogar över en budget som är större än de flesta ministrars.

Utnämningen av Peter Norman fick halva mitt Twitterflöde att kasta sig över Google, och några sekunder senare ställa sig frågan om Fredrik Reinfeldt hade utnämnt en australisk friidrottare som dog för fyra år sedan. Men det handlar alltså om chefen för sjunde AP-fonden.

Men det mest mediala i ministerlistan är naturligtvis att Fredrik Reinfeldts motståndare från Slaget i Lycksele, Ulf Kristersson, kommer in i regeringen. Rubriker om moderat förbrödning är givna. Men tyvärr, alla kvällstidningsmurvlar. De blev sams för länge länge sedan.

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB