Startsida / Inlägg

SARA KARLSSON TALKS KALK

av Filippa Salomonsson

IMG_6130-Edit.jpg

Since I’m home in Sweden this week I really want to focus my blog posts on helping all of you live a healhier life here and see what kind of gems this country has to offer (since I know places like One Lucky Duck are not around the corner). One of my favorites is pH-Balans owned by Sara Karlsson. Check it out and simply order their life changing products online.

There is one specific product I love and try to eat everyday… it’s called kalk. I asked Sara to explain the importance of it, so below is a tone of interesting information from her (thank you). Read and enjoy!

Varför ska man äta kalk på en daglig basis?

Något som man inte så ofta tänker på är att vår kropp helt naturligt är en slags syrafabrik – det som blir kvar i ämnesomsättning och rörelse är syror. En tänkt tanke efterlämnar en syra och varje blinkning likaså. Syror som kroppen hela tiden, varje sekund försöker göra sig av med, med hjälp av (i första hand) andningen, urin, svett, tårar. Slutar vi andas så dör vi av syror inom ett par minuter – och syrebrist! Syret är det i särklass viktigaste ämnet för kroppen – in med syre och ut med syror – hela tiden minut för minut, dag ut och dag in. Det är detta som är pH-balansering – grunden för i princip allt liv på jorden. I en frisk miljö med friskt vatten och näring så klarar kroppen denna balansering helt perfekt. Men varje dag utsätts vi (i västvärlden i alla fall) för sur luft, dött vatten, mat med närings- och syrebrist, gifter (som ofta är syror) och kemikalier samt hård och kompakt träning, stress osv. Denna onaturliga påfrestning på kroppen gör att den inte kan göra sig av med allt slagg så som den skulle behöva vilket leder till fel i den grundläggande biokemin och i sedan till ett stort antal så kallade obotliga tillstånd/sjukdomar som ingen förstår var de kommer ifrån.

I en frisk miljö skulle vi druckit källvatten som innehåller Kalcium och Magnesiumkarbonater CaMgCO3 (jmfr åka och dricka brunn) varje dag som en hjälp i balanseringen av kroppen. Dessa mineraler i vattnet kommer ifrån berg runt om källan. I dessa tider när vi är så försurade så får man själv tillsätta de ämnen man förr fick i sig naturligt. Om man äter kalk varje dag så kompenserar man förlusten plus att man fyller på extra för att uppväga de onaturliga syrorna också. I en basisk kalk så får man i sig stora mängder Syre (O) som är den stora basgöraren och påfyllnad av de två mineralerna som går åt först i kroppen när det är syrebrist och därmed surt.

När på dagen ska man äta kalken? Och hur mycket?

Det spelar egentligen inte så stor roll när på dygnet man äter kalken, men eftersom man bör ta den på fastande mage så är det enklast att ta den det första och det sista man gör på dagen. Det är också de två största ”gräns- och utrensningstiderna” för kroppen och då är det bra att få i sig ett extra tillskott av syre och mineraler.
När vi började med pH-kalken för över 20 år sedan behövdes en ganska liten dos på 1-2 tsk/dag för att hålla balansen men idag får man gå upp i ca 2 msk/dag. Gärna rågade om man bor i en stad och är extra utsatt för gifter och stress. Ska man få bort stora obalanser kan man få ta väldigt mycket större doser, men om man vill gå långsamt fram så funkar den dosen även i det fallet.
Eftersom pH-kalk är en BASISK kalk (inte bara basgörande) så är Kalciumet och Magnesiumet svårupptaglig vilket betyder att man inte kan överdosera, utan kroppen tar upp det den vill och resten går ut.

Hjälper kalken mot benskorhet?

Ja, eftersom man både går på grundproblemet försurningen, och fyller på skelettet med kalcium. Försurning är ju detsamma som syrebrist och när kroppen har syrebrist så måste den ta kalcium istället – därför kalkas skelettet ur. Skelett-kalciumet dras sedan till det sura området och bildar kalciumavlagringar, -stenar osv. Man bör alltså ha tillgång till så pass mycket syre att man inte behöver ta av skelettet.

Hjälper kalken i alla åldrar?

Ja, eftersom man egentligen skulle ha fått den via dricksvattnet – och det är aldrig försent att börja fylla på och laga kroppen.

Är kalken ett slags solskydd?

När det gäller pigmenteringen av huden så är det, om man ska hårdra det, ett spel främst mellan uv-ljus, D-vitamin och kalcium. Solen är den i särklass bästa källan till tillverkningen av D-vitamin, men det som de flesta glömmer, är att det färdiga hormonet D3 måste möta kalcium (helst ifrån tarmen) annars händer det inte så mycket med solskyddet. Har man då inget kalcium i tarmen så tar kroppen av skelettet tills det inte längre går att ta därifrån längre, dvs att kroppen hellre bränner huden än att bli mer benskör.
Så den D-vitamin brist alla talar om idag och som startade för ca 20-30 år sedan, ska man nog hellre härröra till kalciumbrist eftersom det inte är uv-strålning vi har brist på utan just kalcium i vår föda/vatten.
Så tar man kalcium innan och under tiden man är i solen så bildar kroppen D-vitamin och pigmenterar/skyddar huden. Man kan räkna med solfaktor ca 10-12 när man äter pH-Kalk i solen – dosering 2-3msk i en stor petflaska med vatten som man dricker klunkvis hela tiden.

Tilllägg gärna mer interessant fakta!

Människan består egentligen bara av 4st ämnen. Om man väger ca 70kg så har man:

46g Syre (O) i form av syrgas O2
7kg Väte (H) i form av hydratjoner OH
13kg Kol (C)
2kg Kväve (N) (proteiner)

Nedan har vi nästan 2kg Kalcium (Ca) och Fosfor (F) – det mesta bundet i skelettet.

Resten är spårämnen och det är dessa spårämnen som alla nästan har spårat in på. Går man in på en hälsobutik så är det vad 90% av sortimentet består av. Dessa ämnen är det enklaste att få i sig om man  till exempel äter nypon, nässla och linfröolja varje dag och har en bra och ekologisk kost förövrigt. Och man klarar sig ganska länge utan att få i sig dessa ämnen.
Men Syret klarar man bara att vara utan i ett par minuter sedan dör man. Som sagt ovan så är det det pH-värdet handlar om – att hålla en balans mellan syret och de övriga 3 ämnena som tullar på syret. Syret är det viktigaste ämnet av alla och det är det alla har brist på tyvärr.

(Foto: Poxen)

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén, Nils Höglander och Elvira S. Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB