Startsida / Inlägg

PROTEINKÄLLA: BÖNOR

av Filippa Salomonsson

Jag har en ny kärlek för bönor! Jag är inte kräsen, jag gillar alla sorters. De är super nu när jag tränar så mycket och behöver 100 gram protein per dag.

Enligt Tone It Up tjejerna, Karena & Katrina, kan du äta bönor till både lunch och middag. Vissa kolhydrater ska man inte äta till middag, men bönor funkar till alla måltider.

Bönor är också en bra fiber källa. Fibret i bönor förhindrar blodsockernivån i kroppen att gå upp för snabbt. Tillskillnad från andra kolhydrator som vit pasta, vitt ris, etc.

Några av Mina Favorit Bönor och deras Fördelar:

Svarta Bönor: Bra källa till folat, fibrer, mangan, protein, magnesium, vitamin (tiamin) B1, fosfor och järn.

Kidneybönor: magnesium, vitamin K (för god hjärnfunktion), järn, protein och kalcium.

Kikärter: mangan, lösliga och olösliga fibrer, protein, saponiner (som kan fungera som antioxidanter för kvinnor).

Adzukibönor: innehåller mest protein av alla bönor, och de innehåller också höga halter av kalium, fibrer, B-vitaminer, järn, zink och mangan.

Mungbönor: protein, isoflavoner (hjälper att reglera hormoner), kan förbättra cirkulationen, och kan rensa gifter från huden.

Linser: Fibrer (förhindra förstoppning), bra energi källa, protein, magnesium, och sänker kolesterolet.

  • Tjänstgörande redaktör: Alex Rodriguez, Emma Lindström
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB