Startsida / Inlägg

KÅL ÄR TRENDIGT.

av Filippa Salomonsson

ICA har gjort en liten undersökning på vad Svenskar tycker om kål. Lite rolig faktiskt… Själv tycker jag att det ska finnas året runt, inte bara nu på vintern!

Stjärnkockar och hälsoprofiler världen över har de senaste åren återupptäckt kålen och hyllar den som trendgrönsaken nummer ett. Kål är en tradition på många julbord, men enligt en färsk undersökning från ICA hamnar kålen i botten på listan över svenskarnas favoriträtter. Kål rankas som minst viktigt på julbordet – näst efter lutfisken.

5 fakta om kål

• Alla kålsorter innehåller stora mängder kalcium, järn, fibrer, antioxidanter, betakaroten och C-vitamin.

En näve färsk grönkål tillgodoser dagsbehovet av vitamin A, C och K. 

• Kål har traditionellt funnits på julborden i Europa, i Östeuropa är varianter av surkål oumbärlig julbordsmat.

• En hälsotrend från USA är att mixa smoothies eller shots på grönkål eller att baka grönkålschips i ugnen.

• Rödkål, grönkål och vitkål tillhör våra äldsta kålsorter. I Sverige, Tyskland och Danmark har rödkål och grönkål en given plats på julbordet.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Jenny Åsell och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB