MINSKA DITT FRUKTOS INTAG.
avGlukos vs. Fruktos?
De flesta kolhydrater som vi äter är uppbyggda av glukos kedjor. När glukos kommer in i blodomloppet släpper kroppen ut insulin för att hjälpa reglera glukoset. Fruktos bryts ner via levern. När det blir för mycket fruktos för levern, kan den inte bryta ner allt tillräckligt snabbt. Då förvandlar kroppen fruktos till fett istället. Darför är det inte ovanligt att gå upp i vikt av mycket socker.
Nej fruktos finns inte bara i ”frukt,” det är sockret som finns i olika mängder i många sötsaker – som läsk, agave, honung, russin, ketchup, balsamic vinegar, dadlar, vissa mjöl, torkadfrukt, flingor, etc.
Här kommer en del av en artikel från Dr. Mercola. Läs hela artikeln HÄR.
Dr. Johnson has written one of the best books on the market on the health dangers of fructose, called The Sugar Fix, which explains how fructose causes high blood pressure, heart disease, obesity, diabetes, and kidney disease. It’s also safe to say that many cancers are also on the list of diseases that are directly linked to excessive fructose consumption. For example, fructose has been found to promote metastasis in breast cancer, and shows genotoxic effects on the colon in animal research.
Hur rekommenderar Dr. Mercola att du äter?
- Avoid processed sugar/fructose, grains, and processed foods
- Eat a healthful diet of whole foods, ideally organic, and replace the grain carbs with:
- Large amounts of vegetables
- Low-to-moderate amount of high-quality protein (think organically raised, pastured animals)
- As much high-quality healthful fat as you want (saturated and monounsaturated from animal and tropical oil sources). Most people actually need upwards of 50-85 percent fats in their diet for optimal health—a far cry from the 10 percent currently recommended.
Jag tycker självklart att ni fortfarande ska äta frukt men jag rekommenderar runt 1-2 om dagen!
(Source: articles.mercola.com)