VÅR OKÖTTLIGA LUSTAR.
avJag blir bara mer och mer intresserad av att laga mat, och speciellt olika vegetariska rätter. Darför blev jag riktigt glad när Samsung bjöd in mig på en matlagningskväll med Eveline Johnsson & Amanda Hellberg, tjejerna bakom bloggen Våra Oköttliga Lustar. Dom skapar fantastiska rätter med enkla ekologiska råvaror.
Vi delades in i 4 grupper. Sandra och jag fick ansvaret för den ångade morotssalladen med citrussmör och mandlar. Hello tastebuds! Den blev super god. Men kvällens pris gick till den rostade rödbetssoppan, ni måste testa detta receptet. OMG.
Vi laga all mat i Samsungs dubbelugn Dual Cook, som har en grym ång plåt som gör att näringen i grönsakerna in förstörs. Klart jag gillar det… the more nutrition, the merrier.
Recept: Rostad rödbetssoppa
Soppan får extra smak då rödbetorna rostas innan de läggs i soppan. Räds inte den stora mängden vitlök, den blir mild och god i smaken efter en stund i ugnen.
Ingredienser: 500 gram rödbetor, ½ vitlök (ungefär 6 klyftor), 2 potatisar, 1 gul lök, 8 dl vatten, 1 buljongtärning, 1½ dl grädde eller crème fraîche, salt, svartpeppar, timjan och crème fraîche till servering.
Så här gör du: Sätt ugnen på varmluft, 225o. Skala rödbetorna och dela i mindre bitar. Fördela på oljad plåt, salta och strö över timjan. Lägg även den halva, oskalade vitlöken på plåten. Rosta i cirka 20 minuter, tills rödbetorna är mjuka. Under tiden, skala och hacka den gula löken. Skala potatisarna och tärna dem. Fräs löken i olja i en kastrull tills den blivit mjuk och lite genomskinlig. Tillsätt vatten, buljong och potatis och koka tills potatisen blivit mjuk. Tillsätt de rostade rödbetorna. Skala försiktigt den rostade vitlöken och tillsätt även den. Mixa soppan, antingen helt slät eller med lite bitar kvar. Tillsätt grädden och smaka av med salt, peppar och timjan. Servera med ytterligare lite crème fraîche och ett gott bröd.