I hälarna på Reinfeldt

Johanna Melén följer Moderatledaren under valåret 2010

Startsida / Inlägg

Artigt när Fredrik mötte Mona

av Johanna Melén

Är det inte så att ni försöker ta er in på varandras politiska områden? undrade programledaren Lennart Ekdal lite försiktigt.
Fredrik Reinfeldt skrattade nervöst och Mona Sahlin sa: ”Nää”.
Klart som korvspad att de lägger krutet där det mest behövs. Varför älskar Fredrik Reinfeldt att prata om vårdbiträden och varför tycker Mona Sahlin så mycket om att prata om den orättvisa skatteskillnaden mellan löntagare och pensionärer? Jo, för Fredrik Reinfeldt behöver de kvinnliga väljarna och Mona Sahlin behöver pensionärernas röster.

I kväll, med mindre än ett halvår kvar till valet, hade de chansen att locka och pocka. De lyckades väl sådär. Kanske tagna av stundens allvar och av allt det som står på spel? Det var en närmast artig och resonerande debatt där det hetaste ögonblicket inträffade när Mona Sahlin sa att Fredrik Reinfeldt raserat de offentliga finanserna.
– Har jag förstört de offentliga finanserna? Sveriges finanser är faktiskt starkast i Europa. Nu får du faktiskt hålla dig till fakta! sa Reinfeldt och höjde rösten.

Det där är ju hans paradgren: ansvar för pengarna. Han pratade om det och om att Sverige kom starkare ur krisen än vad vi befarat, att färre är sjuka och att vårdbiträdet fått sänkt skatt. Mot det en rödgrön konstellation som vi inte vet vad den vill, men som förmodligen vill höja skatten för vanligt folk och som vill rasera finanserna genom höjda bidrag till de som inte jobbar.
Mona Sahlins moteld hade vi också hört förut. Inga fler skattesänkningar för lånade pengar, rättvisa för pensionärerna och storsatsningar i kommunerna. Detaljerna? Ja de får vi senare i vår när de rödgröna lägger sin gemensamma budgetmotion och regeringen presenterar vårproppen.

Mot slutet såg de varandra i ögonen igen och log och Mona sa att Fredrik var en rak politiker som stod för det han sa och Fredrik sa att Mona alltid stått upp för HBT-frågorna på ett bra sätt.
När Reinfeldt senare fick kommentera sin egen insats och duellens karaktär kändes det lite som om vi inte hade varit på samma tillställning.
– En bra debatt, jag var taggad, sa han nästan lite forcerat och upprepade löftet om inga skattehöjningar för kvinnor som jobbar.
Mona Sahlin log och sa att debatten varit bra och tydlig och att väljarna, som alltid, varit vinnare.
Ja, vad säger vi, väljare? Var det vi som vann i kväll?
Själv hade jag förväntat mig lite mer nerv från de personer som slåss om Sveriges tyngsta jobb.

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB