I hälarna på Reinfeldt

Johanna Melén följer Moderatledaren under valåret 2010

Startsida / Inlägg

”Det räcker inte att kalla sig feminist”

av Johanna Melén

reinfeldtvrås.jpg

Det räcker inte med att kalla sig feminist för att nå kvinnorna, anser Fredrik Reinfeldt.
Det måste till en analys som kvinnorna kan hålla med om.
Den ser i korthet ut så här:

* Kvinnor efterfrågar större trygghet i samhället. De vill inte behöva välja bort saker i livet av rädsla för våld.
* Kvinnor, särskilt i offentlig sektor, vill ha större frihet på jobbet, till exempel när det gäller saker som att lägga schema.
* Kvinnor vill kunna göra karriär på samma villkor som männen utan att hindras av barn och familj.
* Kvinnor gynnas av lägre skatt på arbete, särskilt om betoning läggs på låginkomsttagare. Mer kvar i plånboken ökar friheten och viljan att skaffa sig ett eget jobb.

Håller inte analysen? En majoritet kvinnor väljer ju de rödgröna före alliansen (enligt en sifomätning presenterad i Svenska Dagbladet i dag)
Varför?
– Moderaterna har inte varit tillräckligt bra på att synliggöra samhällsproblem med kvinnorna som utgångspunkt, säger Fredrik Reinfeldt och fortsätter:
– Moderaterna som parti har väldigt höga förtroendesiffror när det kommer till frågor som sysselsättning, ekonomi, skatter, lag och rätt. Medan vi har mer kvar att göra när det gäller välfärdens kärnområden. Och vi har ju en väldigt könsuppdelad arbetsmarknad i Sverige (fler kvinnor än män jobbar i välfärdsbranschen, min anm.). Det går igen när man ser sympatier i skillnad mellan privatanställda tjänstemän och offentliganställda, där finns också ett stort gap i sympati för Moderaterna.

Men det här gapet mellan hur kvinnor och män röstar har aldrig varit så stort som under din tid som statsminister. Vad beror det på?

– Jag noterar dock i Svenska Dagbladet att det har pikat och att det har gått i rätt riktning på slutet. Men jag försöker inte förminska denna problematik. Hela min ambition med de nya Moderaterna har varit att ta detta på allvar, att synliggöra kvinnors utgångspunkter i mitt sätt att föra samhällsdebatt. Jag får helt enkelt göra det ännu mer.
Skulle det hjälpa om du började kalla dig för feminist?
– Det vet jag inte. Jag har de som gör det i mitt parti. Jag tror inte att det är så enkelt att man tillerkänner sig ett enskilt ord eller symbol. Jag tror att det ligger djupare i att man måste ha förslagen och analysen som många kvinnor kan hålla med om.

Det är inte min sak att ge råd till en statsminister. Men så här på kvinnodagen kanske man kan bjuda på ett tips. Har ni något?

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier