I hälarna på Reinfeldt

Johanna Melén följer Moderatledaren under valåret 2010

Startsida / Inlägg

Borg: Jag delar alltid statsministerns åsikt

av Johanna Melén

Det är febril aktivitet i svensk politik just nu. De rödgröna avslöjar mer ur sin kommande budget och innan man ens själv har tänkt tanken bjuder Reinfeldt in till egen pressträff för att kommentera det hela. I går hade han med sig finansminister Anders Borg.

reinfeldtskatter.jpg

Foto: Ulf Höjer

Borg drog som vanligt siffrorna och pratade räntor och offentliga finanser – och svenskt skattetryck.

– Vår bedömning är att det inte finns några stora behov av att höja några skatter. Sverige har världens högsta skatter… Här tänkte Borg fortsätta men avbröts raskt av Reinfeldt:

– Nej, det har vi inte!

Sedan log han en lång stund, Borg skrattade förläget.

– Förlåt. Bland världens högsta skatter.

Det är ju Danmark nu. Danmark har gått om Sverige.

– För låg- och medelinkomsttagare ligger Sverige nu på genomsnittet eller nära genomsnittet, sa Borg och tillade för säkerhets skull:

– Jag delar alltid statsministerns åsikt.

Och statsministern har svårt att dölja sin stolthet över de skatter han har sänkt sedan 2006. Totalt handlar det om runt 100 miljarder och det där tävlingsinriktademålet – om ett skattetryck på 45 procent det år (i år) då Fredrik Reinfeldt firar sin 45-årsdag, är nu faktiskt ganska nära.
– Sverige är nu ett land där vi har gått ner till ett skattetryck på under 46 procent. Det är ett annat Sverige. Väldigt mycket av de skadliga skatter som företagare och andra pekade på, de är nu borttagna eller lättade, sa Reinfeldt när jag pratade med honom häromdagen.

Då hade ännu inte de rödgröna avslöjat förmögenhetsskatten, bensinskatten och inkomstskatten. Och Fredrik Reinfeldt anklagade dem för att mörka finansieringen av alla miljardlöften. Samtidigt gladdes han lite. Det är liksom inte inne att höja skatten i Sverige längre. Till och med PRO (som står socialdemokratin nära) demonstrerar nu för sänkta skatter.

– Det är i grunden välkommet. Det visar att vi har kommmit väldigt långt i att dominera svensk skattedebatt. Våra motståndare vågar inte längre stå för skatteökningar, sa Reinfeldt i tisdags.

Nu verkar de ändå göra det. Skatt på förmögenhet, skatt på inkomster över 40 000, skatt på bensin och så vidare. Och kanske är det inte så politiskt farligt som Reinfeldt tror. Göran Eriksson i Svenska Dagbladet konstaterar i dag att just skattefrågan hamnar ganska långt ner på väljarnas lista över viktiga valfrågor. Först på tionde plats faktiskt (SOM-institutet 2009). En Sifomätning nyligen visade samma sak. I Sverige är det jobb och välfärd som gäller. 

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB