I hälarna på Reinfeldt

Johanna Melén följer Moderatledaren under valåret 2010

Startsida / Inlägg

Regeringens värsta kriser

av Johanna Melén

Regeringspartierna var djupt oense om den så omdebatterade sjukförsäkringsreformen.
Det avslöjade Mikael Sandström, Moderaternas man i regeringens samordningskansli, vid ett seminarium hos pr-byrån Prime i dag.
– Den svåraste förhandling vi haft, sa Sandström.

Höstbudgeten 2007 innehöll regeringens kanske mest kontroversiella och kritiserade reform: Den om en rehabiliteringskedja som med fasta tidsgränser talar om hur länge en person får vara sjuk och som med tidigare insatser ska se till att sjuka snabbare kommer tillbaka till arbetslivet.
Regeringen har beskrivits som känslokall och omänsklig mot de svaga och sjuka i samhället. Samtidigt har ohälsotalen stadigt minskat. Enligt statistiken är färre sjuka nu än då.

Men reformen var kontroversiell också inom regeringen och ledde till tuffa förhandlingar. Att Moderaterna var pådrivande är ingen hemlighet. Sandström beskrev i dag hur viktigt det var att förändra sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen för att nå målet om en ny politik, byggd på arbetslinjen. Med hjälp av den skulle en moderatledd regering klara av det man misslyckats med tidigare: gå igenom en ekonomisk kris utan att människor fastnar i arbetslöshet och utanförskap – och dessutom genomföra kostsamma reformer.

Mikael Sandström beskrev annars snart fyra års alliansregerande som ganska smärtfritt (trots finanskris, pandemier, krig och askmoln). Regeringskris har inte varit nära och ingen partiledare har hotat med sin avgång. Bara på en fråga har man gått bet – den om könsneutrala äktenskap. Kristdemokraterna och Göran Hägglund kunde helt enkelt inte ställa sig bakom ett förslag som gav homosexuella samma rätt till giftermål som heterosexuella. Lösning: Man lämpade över frågan till riksdagen.
– Det är den enda fråga vi inte kunnat hantera, sa Mikael Sandström och gav indirekt ett råd till de rödgröna inför valet i höst: Kom så väl förberedda som möjligt, det gjorde vi – och därför har det gått bra.

Trots underläge i opinionen var det en rätt självsäker statssekreterare från samordningskansliet som redogjorde för snart fyra år i Rosenbad. Fruktar han egentligen någonting alls inför de rödgrönas gemensamma budgetmotion den 3:e maj? Han tänkte en stund över frågan och svarade:

– Att de slänger bort hela sin ekonomiska politik och hittar en ny som svarar på verkliga samhällsproblem.

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB