I hälarna på Reinfeldt

Johanna Melén följer Moderatledaren under valåret 2010

Startsida / Inlägg

Moderatskämten som fick Reinfeldt att le

av Johanna Melén
reinfeldtpub3.jpg

Fredrik Reinfeldt stod längst bak vid baren, drack vatten och lyssnade medan komikern Lasse Nilsen drev med honom, hans parti och politik. Reinfeldt gapskrattade naturligtvis inte, som resten av publiken. Däremot log han vid flera tillfällen. Bland annat de här skämten tyckte statsministern och Moderatledaren var roliga:

1. Arbetslinjen – det är när en rysk kvinna kommer hit och torkar upp bajs i en trappuppgång på Östermalm (Reinfeldts tidigare pressekreterare Edvard Unsgaard facebookade om detta och blev kort därefter omplacerad).

2. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har en ”Kalle Anka-examen” från USA (2007 avslöjades det att den examen Littorin hänvisade till i sitt CV kom från ett universitet i USA som saknade examensrätt).

3. Moderata ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman har lärt sig allt om utrikespolitik genom att spela datorspelet Counter-strike (samma morgon som nio människor dödades i Ship to Gaza-konvojen beskrev Wykman aktivisterna som ”nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna Israelutrotare).

Lasse Nilsen skämtade också om Moderaterna som ”det nya arbetarpartiet” och undrade när Fredrik Reinfeldt tänkte bli sosse på riktigt. Vadå sosse? Kanske ni undrar. Det undrar i alla fall en stor del av väljarkåren, påpekade TV4:s Anders Pihlblad när utfrågningen på restaurang Victoria i Kungsträdgården väl startat. Han hänvisade till en opinionsmätning som säger att 78 procent främst tänker på Moderaterna som ett parti för välbärgade. Det kände Fredrik Reinfeldt till. Och det bekymrar honom. Han vill ju stå på de svagas sida.
– Det är dåligt. Vi har en historia och vi har röster runt om i landet som förmedlar detta, sa Reinfeldt.
En uppmaning till partikamraterna att läsa på bättre om den moderata förnyelsen?

Apropå förnyelse.
Reinfeldt fick även analysera Mona Sahlins låga förtroendesiffror. Är det hennes historia med ”Tobleroneaffären” som fortfarande hänger i? undrade utfrågarna.

– Jag tror det påverkar, sa Fredrik Reinfeldt.
– Men det skulle kunna skjutas åt sidan av en känsla av att hon utvecklats och förnyat sitt parti.

Något som Mona Sahlin enligt Reinfeldt alltså inte har gjort. Och därmed får hon alltså dras med historien.
– Det finns en faktor där, sa Reinfeldt som också berättade att han inte ser sig själv som en oppositionsledare efter valet.

Förmodligen psykologiskt helt riktigt. Att se sig själv som en framtida förlorare kan nog aldrig lyfta några opinionssiffror.

 

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB