I hälarna på Reinfeldt

Johanna Melén följer Moderatledaren under valåret 2010

Reinfeldt blir samhällsbärande och bloggen tar föräldraledigt

av Johanna Melén

Fredrik Reinfeldt har sällan manus när han håller tal. Ett undantag var talet som hölls på Moderaternas stämma i Västerås förra året. Det var där han lanserade begreppet ”Föregångslandet Sverige”. Och det var då han sa att Moderaternas mål är att bli Sveriges nya statsbärande parti. Det nya Socialdemokraterna alltså. Knappt ett år senare och lagom till valet är han nästan där. I alla fall tycker han det själv. I dag på självaste invigningsdagen av årets Almedalsvecka förkunnar Reinfeldt på DN Debatt att Moderaterna nu tänker överta rollen som ”samhällsbärande parti” (har man skippat det där med statsbärande och valt samhällsbärande istället?). Att jobbet snart är i hamn beror, enligt Moderatledaren, på att Socialdemokraterna och de rödgröna numera står för samhällets särintressen när de höjer bidragen för några, skatterna för några andra och var beredda att gå in och stödja bilindustrin. Särintressen.

Enligt vad jag hört är man från Reinfeldthåll mycket nöjda med dagens tal och budskap som klockan sju i kväll kommer att levereras från Almedalens scen. Det ska sätta tonläget för veckan är tanken. Andra kan nog tycka att det hela är lite väl högtravande. Många hade nog väntat sig lite mer konkreta löften inför höstens val.

Att följa fortsättningen blir spännande men den kommer inte att kunna följas i den här bloggen. Mitt i valrörelsen ska jag nämligen föda barn.

– Det börjar synas nu, sa Reinfeldt på ett verklighetsbesök i Västerås.

Jag kan inte annat än hålla med.

Reinfeldt populärare än Moderaterna

av Johanna Melén

Fredrik Reinfeldt är populärare än sitt parti, Moderaterna.

Mona Sahlin är mindre populär än sitt parti, Socialdemokraterna.

De nya uppgifterna från SOM-institutet i Göteborg är trevlig läsning för Reinfeldt, mindre trevlig för Sahlin.

För siffrorna säger att personfrågan kan spela större roll i höstens val än vad den brukar göra.

Statsvetarprofessor Sören Holmberg uttrycker det så här i SVT:s Rapport.

– Reinfeldt är mycket mer populär bland svenska folket än vad Moderata partiet är, så han har potential att bli ett dragplåster i valet. Och tvärtom är det för Mona Sahlin som har tappat mycket i popularitet i vår mätning. Hon är klart mindre populär än sitt parti, så hon riskerar att bli en negativ faktor för Socialdemokraterna, säger Sören Holmberg.

Reinfeldts kungavurm

av Johanna Melén

Bröllopsyran i Stockholm verkar ha gjort Fredrik Reinfeldt närmast lyriskt inställd till den kungliga familjen. Och prins Daniel tycks ha gjort ett outplånligt intryck på statsministern. Ikväll frågades Reinfeldt ut av tidningen Resumés chefredaktör Viggo Cavling på Berns i Stockholm.

reinfeldtviggo.jpg

Och nej, han höll inte med om att bröllopet i själva verket var en ”statsfinansierad saga”. Nygifte prins Daniels tal om kyssta grodor och bröderna Grimm köpte statsministern rakt av:

– Det var väl fantastiskt fångat av honom. Det visar på en självdistans, sa Reinfeldt.

Och när han varken fick utse fru Filippa eller kronprinsessan Victoria till bröllopets bäst klädda föll valet naturligtvis på – Madeleine. 

Prinsessan Madeleine, ja. Som först drar till New York, sedan till Miami efter den uppbrutna förlovningen. När hon väl återvänder till Sverige är det för att gå på fest. Hur går det ihop med Arbetslinjen? Ville Viggo Cavling veta.

Fredrik Reinfeldt skruvade lite på sig, fann sig snabbt och svarade diplomatiskt:

– Nej, jag har inga synpunkter på det. Prinsessan Madeleine verkar följa i sin mors fotspår och arbetar mycket för barns rättigheter, sa statsministern.

 

 

Bildt tar time-out

av Johanna Melén

I måndags visste inte utrikesminister Carl Bildt vad en time-out var för något. Och han tänkte absolut inte ta någon på grund av åklagarens förundersökning om eventuell svensk inblandning i misstänkta folkrättsbrott i Sudan. Kopplingen till Sverige heter Lundin Petroleum (då Lundin Oil), där Carl Bildt var styrelseledamot.

– Thomas Bodström kärver att jag ska ta time out. Det vet jag inte vad det är för något.  Det finns i alla fall inte för statsråd så det kan han glömma, sa Bildt i måndags.

Men nu tar han time-out, med fru och barn i Italien. På sin blogg skriver utrikesministern om den stundande midsommarhelgen:

”Men nu nalkas två-tre dagar av avkoppling, sol och familj. En liten time-out.”

Uppgifter till Aftonbladet: Reinfeldt överger Vaxholm

av Johanna Melén

Fredrik Reinfeldt gillar förnyelse. Och i sommar överväger han att bryta en sexårig tradition: Det årliga sommartalet i Vaxholm.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är ingenting klart om ny plats för det viktiga talet. Men mycket tyder alltså på att den lövklädda färjeturen ut till skärgårdsidyllen ställs in detta valår.

Kontrasten tidigare år har varit stor när huvudmotståndaren Mona Sahlin valt platser som förortens Botkyrka. Kanske för stor. I Vaxholm omges Reinfeldt av idel sympatisörer. Kanske fel om man vill förmedla bilden av en statsminister och en partiledare för hela Sverige.

I åtminstone tre sommartal har Fredrik Reinfeldt utlovat skattesänkningar för de som jobbar. Blir budskapet det samma i år är tanken, vad det verkar, att det ska nå fler än redan välbärgade, moderattrogna Vaxholmsbor (i valet 2006 röstade drygt 46 % av kommuninvånarna på Moderaterna)..

Reinfeldt: Det blev ovanligt sent

av Johanna Melén

Frdrik Reinfeldt i skolanliten.jpg

Foto: Conny Sillén

Vårens sista besök ut i verkligheten gick till en sommarskola i Västerås. Betygsuppläsning så här vid sommarlovsstarten. Eleverna fick chans att ställa frågor till statsminister Fredrik Reinfeldt. Vad de ville veta?

– Hur var bröllopet?

Jag var också intresserad och ställde några frågor till:

Fick du dansa med bruden?

– Nej.

Fick du dansa med någon annan i kungafamiljen?

– Nej, jag dansade med min hustru.

Enbart?

– ja.

Fick hon dansa med någon i kungafamiljen?

– Det vet jag inte. Jag tror inte det.

Vad gjorde starkast intryck på dig den här bröllopsdagen?

– Daniel och Victorias känslouttryck. Det var oerhört starkt för dem. I kyrkan, under Daniels tal på kvällen. Det var äkta glädje, äkta samhörighet. Det var väldigt fint.

Hade man kunnat vänta sig något annat?

– Jag blir i alla fall väldigt påverkad och gripen när människor visar äkta känslor. Till exempel: Daniel blev väldigt tagen av stunden i kyrkan. Jag tyckte han visade starka känslor och det uppskattade jag väldigt mycket. Det var svårt att inte själv bli rörd när han blev så rörd.

Vad tyckte du om den så omdiskuterade brudöverlämningen?

– Jag har berättat hur jag resonerat. Som jag gifte mig och gick fram likt jämlikar sida vid sida med min hustru. Och jag har respekt för att man väljer olika när det gäller detta. Det är synnerligen privat och nu valde man en kombination kan man säga. Det gick i alla fall väldigt värdigt och fint till.

Det verkar ha varit en rolig fest, hur länge var ni kvar?

– Nästan till fyra tror jag.

Var det många kvar då?

– O ja. Det var en väldigt lång middag, så. Väldigt sent, ovanligt.

Var kungafamiljen kvar när ni gick hem?

– Ja det var de.

Det blev en lugn dag i går?

– Ja, hyggligt lugn.

Att välja och vraka mellan olika papper

av Johanna Melén

Fredrik Reinfeldt kom väl förberedd till dagens partiledardebatt i riksdagen. Med sig hade hans medarbetare två sidor som beskriver hur de rödgrönas a-kassereform främst kommer att slå mot kvinnorna. När den ska bekostas med nedskuret jobbskatteavdrag är det främst grupper med låg arbetslöshet, som förskollärare, som får betala för att grupper med hög arbetslöshet, som metallarbetare, ska få sänkt a-kasseavgift.

Pappret med uträkningen delades snart ut till alla närvarande journalister. På snirkliga vägar dök det en stund senare upp i Mona Sahlins händer nere i plenisalen. Läste tillsammans med Maria Wetterstrand. Efter en stund gick pappret vidare till en politiskt sakkunnig som försvann med uppgifterna ut ur kammaren. Kanske gick det en halvtimme. Sedan dök ett nytt papper upp på pressläktaren: En rödgrön beräkning av hur regeringens skattesänkningar under snart fyra år främst gynnat männen – inte kvinnorna.

Så där kommer de hålla på fram till valet. För väljarna är det bara att välja: Vems papper verkar bäst?

Sol, vind och vatten på Rosenbad

av Johanna Melén

Greenpeaceaktivisterna spelade ”Sol, vind och vatten” så högt att det hördes in till Rosenbads pressrum, där miljöminister Andreas Carlgren höll pressträff tillsammans med Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Ann-Louise Eksborg. De hade diskuterat gårdagens Greenpeace-aktion mot Forsmark.

greenpeace.jpg

Ungefär samtidigt skyndade två av statsminister Fredrik Reinfeldts medarbetare förbi demonstranterna som de visade måttligt intresse.

– Vi har varit på Stadshuset och rekat inför fredagen, sa de och jäktade vidare.

Viktigare saker i rikets tjänst den här veckan. På fredag är det dags för regeringens mottagning och middag för brudparet från Drottningholm. Först ska bara mandatperiodens sista partiledardebatt i riksdagen samt ett EU-toppmöte klaras av.

När det gäller partiledardebatten blir det ”jobb, jobb, jobb” enligt en initierad källa. Plus en del ”ansvarstagande för Sverige”. I dag riktade alliansen 100 frågor till oppositionen. Av frågorna att döma verkar det snarare vara skatt, skatt, skatt som står på programmet. Fem av de sex första frågorna handlar om skatter. Trams tycker oppositionen. 

Sida 1 av 18

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktör: Wayne Seretis
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB