Retorikbloggen

Snacka snyggt

Arkiv för July 2010

- Sida 1 av 8

”Svarta syns inte i mörkret” – födelsedag & familj!!!

av Elaine Bergqvist

I går fyllde jag år! Dagen började fint med att Gustav sjöng klockan 09.00 (japp, mannen är morgonpigg trots att det är semester), kom med presenter och frukost. Sen hade han förberett ett avsnitt från mitt favoritprogram Sopranos!

DSCN3195.JPG

Sånt här tycker jag är romantiskt, inte sängar med rosenblad, utan Sopranos! Gustav vet han!

Så morgonen började lugnt. Gustav gav mig ett kort med kärleksförklaringar och mystiska klockslag som vi skulle passa under dagen. ”Jag avslöjar bara ett i taget” sa han. Så min första överraskning för dagen var.. Ett träningspass med Crossfit Dave… Herregud, jag som trodde att jag skulle få hångla upp en födelsedagstårta, icke!

DSCN3196.JPG

Jag kom ändå dit med gott humör! Jag satte ett personligt rekord på en Annie, 08.50! Sen gjorde jag nästan en pull-up, fattades bara fem centimeter.

DSCN3200.JPG

Man har inte så graciösa ansiktsuttryck när man tränar. :o) Det ser ut som jag ska föda barn och Gustav ser riktigt skitnödig ut!

DSCN3210.JPG

DSCN3208.JPG

Sen blev det lite bänkpress, kolla så starka vi var!

DSCN3213.JPG

DSCN3214.JPG

DSCN3211.JPG

Sen avslutade vi med det värsta jag vet, stretch! Det är smärtsamt!

Efter träningen sa Gustav att jag skulle packa för en natt och så tog han mig till Riesen hotell. Min kille är uppmärksam, han kommer ihåg saker som jag glömt bort. Som att jag ville vara turist i Sthlm nån gång.

DSCN3215.JPG

Han smugglade med sig en flaska rosé till vårat hotellrum!

DSCN3216.JPG

Hårt arbete lönar sig!

DSCN3224.JPG

Sen var det dags för nästa överraskning, spa!

DSCN3222.JPG

Jag är mycket nöjd efter massagen!

DSCN3220.JPG

Och det här mina vänner, det är hur grabbar tar kort. Det förstår inte att vi tjejer gärna håller in magen lite först och gärna ser lite normala ut. Ville bara visa exempel på ett sånt kort. Men badet var superskönt!!!

DSCN3234.JPG

Jag undrade varför min mamma inte hade ringt och grattat mig för första gången på 29 år. Hon och lillebror överraskade mig med att sitta och vänta på oss på Riche! Där åt vi middag!

DSCN3241.JPG

DSCN3242.JPG

Sen dök mina kusiner Lucette & Wendy upp!!

DSCN3252.JPG

Faje, Cristian, Jossan, Hanna och Stober ville också fira mig! Jag blev jätteglad, det var ju måndag och allt!

Och nu till det som förmodligen fångade din uppmärksamhet. Igår kom jag på att svarta faktiskt inte syns i mörkret. Faje har blivit kolsvart efter sin semester!

DSCN3253.JPG

Lika som bär!

Tack Gustav och alla vänner för en fantastisk födelsedag! Nu fortsätter semestern!

/Elaine

”Förortsbarn, vi blir aldrig som dom från stan” – Oskar Linnros! (frtf semester!)

av Elaine Bergqvist

Mitt förortshjärta slår volter när jag hör den här låten, trots att jag är från Bredäng. Texten är så fin och musiken!! Ack, Oskar Linnros, jag avundas alla som får jobba med honom!

Ӂh, Sundbyberg dom kan dra
För jag minns varje bänk, varje dag
Sundbyberg, jag blir aldrig som dom från stan
Jag är alldeles för lojal
Förortsbarn, vi blir aldrig som dom från stan”

n663079457_1411533_58.jpg

/Elaine

Nu går jag på semester!

av Elaine Bergqvist

Så vänner nu går jag på semester och skriver vidare på den nya boken! Vi ses i höst och tack för att ni har varit med mig så här långt!

DSC06425.jpg

 

DSC03816.JPG

Soliga hälsningar!

Elaine

Mitt möte med Pascalidou, Siepen & Anna Anka!

av Elaine Bergqvist

Vilken kvinna! Supergullig och snäll, inte alls så tuff som det visades på Svenska Hollywoodfruar. Det var jättekul att sitta och lyssna på Siepen, Anka och Dellert. Pascalidou är ju lika cool som jag alltid tyckt. Det är så roligt att vi båda kommer från förorten och föreläser. Henne vill jag fika med nån gång! Efteråt så pratade jag träning med Anka och Siepen. Det visar sig att Siepen tränar varannan dag och Anna Anka är periodare, hon kan träna hårt en vecka och vila nästa. Jag lovade Anna lägga upp bilderna jag tog där och skicka till henne, så här får du Anna! Det var roligt att träffas och lycka till med programmet i höst!

DSC06551.JPG

I studion!

DSC06552.JPG

När jag blir stor ska jag vara lika tränad som Peter Siepen!

DSC06553.JPG

Träningssnack i tv4:as korridorer och här nere kan ni se klippet!

Nu ska det lagas middag till David och Marina som kommer över på middag! Middag till ens PT blir ju lite svårt, nyttigt ska det vara! Hoppsan, upptäckte just att det nog blir jag som får laga middag.

Bild 103.jpg

/Elaine

Godmorgon, tv4 och outfit!

av Elaine Bergqvist

I dag är sista dagen som jag bloggar innan semestern, måste koncentrera mig på boken varje gång jag leker med datorn. Nu ska jag bege mig mot Nyhetsmorgon. Nån gång för längesen sa jag att jag ville vara en expert med rosa topp och afro, idag är den dagen. :o)

Bild 101.jpg

Ses i rutan 10.15! /Elaine

”Black don’t crack!” – tv4 och ålderskriser.

av Elaine Bergqvist

I går ringde tv4 Nyhetsmorgon mig. De ville att jag skulle vara med i soffan och prata om ålderskriser. ”Du närmar dig ju 30”, sa dom. Jag tror inte att det finns ett mer åldersfixerat samhälle än Sverige. Överallt kan vi läsa om hur gamla folk är, tidningarna informerar oss konstant. Så inte konstigt att man får ålderskriser om man bli påmind. Jag hade min 30-årskris när jag fyllde 26. Jag vet det låter konstigt, men då går man över gränsen 20-åring och blir istället en som närmar sig 30. Jag har bearbetat det i tre år nu så det är ganska lugnt. Men det är nog också för att jag har sambo och lägenhet. Sen är min mamma över 60 lika livfull som en 17-åring och utan en endaste rynka, då känns ju åldrandet väldigt harmlöst.

DSC05951.JPG

DSC05955.jpg

Fast sen är ju mamma svart, ”black don’t crack” brukar man ju säga. Vet ju aldrigt hur det blir med oss mulatter…

IMG_0722.JPG

/Elaine

Tänk, känn och Sanna Sjöswärd fångar det på bild!

av Elaine Bergqvist

För några veckor sedan så berättade jag att jag blev plåtad av en fantastisk kvinna och fotograf; Sanna Sjöswärd. Hon hade ett sätt att plåta som verkligen lockade fram själen. Det är inga kissnödiga eller tillgjorda poser där inte. Nej tvärtom så får man tänka på saker som väcker starka känslor, dessa fångar hon på bild. Resultaten kan ni se här. Ta en titt och gissa vad de hon fotar tänker på och/eller njut bara av hennes bilder. Jag har väldigt nära till känslorna, på gott och ont, så jag började tom böla vid tillfällen. Som tur är publiceras inte de bilderna.

© Sanna Sjöswärd 2010

eldsjalar_11.jpg

Vad tänker jag på?

/Elaine

”Det är syrebrist på toppen” – sa Sven Hagströmer.

av Elaine Bergqvist

Sitter hemma med mamma och Gustav och har precis tittat på Undercover Boss, en dokumentärserie som SVT visar. Vi såg avsnitten på svt-play, och jag kan varmt rekommendera dem. Det får mig att tänka tillbaka till ett intressant samtal jag hade över en lunch med Sven Hagströmer för några månader sedan.

10230_135332159445_787014445_2398276_6571403_n.jpg

Här är vi på ett evenemang som Nytt Företag arrangerade 2009. Hagströmer och jag föreläste där.

Något som slog mig var hur jordnära han var. Social kompetens och framgång är inte alltid självklarheter, men Hagströmer är en genuin person med båda fötterna på jorden. Jag frågade honom hur han lyckades vara så trevlig med all den framgång han har.

– Det finns tyvärr många skitstövlar i kostym, sa jag och Sven svarade snyggt:

– Ja det stämmer och det är syrebrist på toppen, det gäller att ha båda fötterna på jorden.

Den här serien visar framgångsrika vd:ar som lyckas ha båda fötterna på jorden och samtidigt driva framgångsrika företag. Se den här! I längden tror jag att härskarteknik är fel väg till makt och social kompetens vinner alltid över skitstövlarna. Hagströmer är ett exempel på att det stämmer, trevlig och framgångsrik! Heja Sven!!

/Elaine

Plötsligt blev det tyst, Littorins retorik fungerade!

av Elaine Bergqvist

Är det inte spännande vad genomtänkt retorik kan göra. I dag är medierna alldeles tysta för att Littorin gjorde något som gör det svårt att sparka på honom – han la sig ner och sa ”jag orkar inte”. Hur man än vänder och vrider på det så förlorar tidningarna på att publicera mer om honom eftersom han trots sitt påstådda brott väcker sympatier hos folket. Aftonbladet publicerade en analys av det i går där bland annat jag och Paul Ronge agerade experter åt hans medieretorik.

3aeac4aebad2a3d7.jpg

Hela analysen fick inte plats i tidningen så retorikintresserade läsare, ni får resten av analysen här:

Vad är din reaktion på Littorins mejlintervju i DN?

Ur retorisk aspekt så är det tydligt att Littorin helt och hållet går på pathos – vädjandet till läsarnas känslor. Han tar pathos som försvar för att han bemött media som han gjort och argument till att han ska lämnas i fred. Är man oskyldigt anklagad kanske den spontana reaktionen kunde vara ilska gentemot den vars påstådda falska uttalande har ödelagt ens karriär. Men hans motargument till det är ”Jag orkar inte”. All passivitet till ett sådant påstående tror jag folk förstår.

Vad läser du mellan raderna?
Att han vädjar till folkets känslor. Han har klivit ner från ministerposten men även från den ””övermänskliga posten”” som han sagt att hårdbevakning av media innebär. Hans underliggande tes/påstående är ”Jag är bara människa”. På så sätt går han inte till attack utan lägger sig ner. Det har aldrig varit en retorisk framgång att sparka på dem som ligger ner, det väcker bara sympatier. Ett historiskt exempel är Fälldin som förlorade debatten mot Palme, men vann folkets sympatier. Därför kan Littorins retorik resultera i att medierna lämnar honom ifred.

Vilka ytterligare frågor skulle du velat ha svar på?
För att stärka sitt ethos – trovärdigheten, skulle han täppt till alla läckor för den. Klargöra exakt var han menat med ”Ingen snövit” och förklara varför att inte hyser agg mot kvinnan som troligen ödelagt hans karriär. Men han försvarar sina snedsteg i mediehanteringen med orden ”Livet är ingen handbok i PR”. Återigen stärker han sin tes om att han bara är människa.

Hur tycker du att Littorin har hanterat situationen?
Tystnad och flykt är din värsta fiende när anklagelserna hopar sig. Hanteringen dagarna innan kan vara svåra att reparera, men bra att han sa något till slut. Oavsett hur grov anklagelsen är så är det bättre att sanningen kommer från den anklagade så fort som möjligt istället för att spekulationer spinner vidare från medier. Det var så Letterman gjorde medan Tiger Woods gjorde motsatsen. Utgången är redan känd.  Fortsätter medierna sitt drev så kommer han dock att behöva fylla på pathosargumenten med logosargument – fakta som motbevisar anklagelserna.

Elaine Bergqvist, retoriker.

 

Sida 1 av 8

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB