Retorikbloggen

Snacka snyggt

Arkiv för October 2010

- Sida 1 av 5

Träff med Jimmie Åkesson klar!

av Elaine Bergqvist

Nu är det klart Åkesson och jag ska träffas den 4/11. Jag frågade mina FB-vänner om de hade några frågor de skulle vilja ställa Jimmie. Jag fick en massa intressanta.

Några frågor från FB till Jimmie Åkesson

Hur SD genomsnittsväljare ser ut; ålder,køn,utbildning….

hur ser sverige ut om 5 år om du får bestämma?

Finns oftast en orsak bakom de ”strider” man väljer här i livet. Vad hände som fick dig att driva de frågor du gör?

hur han har hanterat all press och kritik det senaste,,

Vilken typ av humor han har och om när han senast skrattade.

Vilken historisk person är din största förebild?

Hur definierar du en Svensk? Hur blir man Svensk?’

Vad har du för retorisk strategi? Hur förbereder du dig inför debatter? Vad är din upplevelse av de andra partiledarnas retoriska förmågor, och vad tycker du om deras retorik?

Har du några så kan du bara kommentera här eller mejla mig på elaine@snackasnyggt.se

Elaine

Hellspong gillade boken!

av Elaine Bergqvist
Bild 236.jpg

I förrigår skickade jag boken till professor Lennart Hellspong. Min gamla lärare i retorik. Han läste ut den på en dag och mejlade feedback idag. Fy 17 vad nervös jag var när jag läste mejlet. Jag ville att han skulle vara kritisk just för att det är bara en stor hjälp. Här är lite av det han sa i mejlet som inte avslöjar vad boken handlar om:

Det var roligt att läsa ditt manus (ja, man skrattar en hel del, för du har mycket humor)… Så jag kan bara gratulera dig till att ha skrivit ännu en bok som säkert kommer att få många läsare.

Det gjorde att jag var på alldeles förträffligt humör när jag skulle träffa säljarna på mitt förlag Norstedts. Jag satt och laddade med min förläggare Susanne Trygve.

Bild 238.jpg

Precis innan presentationen träffade jag självaste Patrik Sjöberg som också släpper bok i vår. Lång och trevlig man! Nu är jag i Eskilstuna och ska föreläsa för Sensus.

/Elaine, lycklig författare

Dödar tid på Waynes Coffe i Växjö!

av Elaine Bergqvist
Bild 235.jpg

Just nu sitter jag på Waynes i Växjö och dödar tid. Jag ska ha en föreläsning för Växjö kommun om två timmar. Alla mejl är besvarade och min tredje bok är… klar! Det är inte riktigt klokt, men det är den. Det passar ju alldeles utmärkt eftersom jag ska presentera den för säljavdelningen på mitt förlag i morgon. Det känns så roligt! Det sista kapitlet hade jag kunnat skriva en hel bok om, det var så roligt att skriva. Nu har boken gått iväg till min gamla lärare professor Hellspong. Ska bli så spännande att få hans feedback. Han var i alla fall impad av Härskarteknik, jag fick beundrarpost från honom i somras:

Hej Elaine!
Jag tänkte skriva till dig för länge sedan, när din bok om härskartekniker kom ut. Jag tyckte nämligen att den var så otroligt bra, med en härligt frisk och levande stil, rena skönlitteraturen. Kände mig stolt över att ha haft dig som student. Men då hittade jag ingen adress till dig, sökte men misslyckades. Efter det har jag hunnit läsa din generationsbok också och tycker att den är lika skicklig skriven (även om jag kanske var lite mer intresserad av härskarteknikerna, men det kan ju bero på att jag själv tillhör en så hopplöst gammal generation). Ja, det var vad jag ville passa på att säga. Plus att jag beundrar dina initiativ för alla retorikkonsulters räkning. Det är verkligen välkommet.
Bästa hälsningar
Lennart


Så här glad blev jag! Nu håller jag tummarna för att jag får det för den tredje boken också.

/Elaine Bergqvist, rastlös författare i Växjö.

”Nu är det du som tar en skrivpaus!” – min ”boss” Wendy domderar.

av Elaine Bergqvist
IMG_1427_2.JPG

Det här är min kusin Wendy, hon är min kusin. Hon är lite gullig och lite bossig också. I vår familj så är det hennes storsyster Lucette som är alfakvinnan, Wendy är ”betakvinnan” och jag är lilla gumman, bara satt ni vet. Fick mycket inspiration att skriva boken härskarteknik tack vara mina kungliga kusiner! 😉 Nej, nu har jag blivit beordrad att mötas upp på söder för en fika. Jag skriver ju på boken, men en paus kan vara en investering. Wendys lilltjej Solinne kommer, hon kommer nog också bli en Alfakvinna. Hon gillar mig så jag ska alliera mig med henne. 🙂

69384_10150288127845367_897225366_15414102_1950772_n-1.jpg

/Elaine, lilla gumman

 

Mot Oslo och frågor till Jimmie Åkesson

av Elaine Bergqvist
Bild 232.jpg

Nu har jag kommit till Arlanda och det är alltid liv och rörelse här. Sitter i en bekväm fotölj och skriver på det sista kapitlet i boken. Jag ska även få in retoriktankar från Jimmie Åkesson som förelog en träff i morgon, men då är jag i Luleå så förhoppningsvis kan vi ses i November innan boken lämnas in. Har du några frågor som du tycker att jag bör ställa honom så mejla gärna elaine@snackasnyggt.se

Nu väntar jag på mitt plan till Oslo där jag ska marknadsföra boken Slå tilbake på den fina bokhandeln Tanum i Oslo. Tidigare idag lärde jag chefer att identifiera sina motarbetare på arbetsplatsen. Vissa kom fram till att de var de andra och/eller de själva som härskade, men alla var överens om att det var antikommersiellt. Kul!

/Elaine

Snacka inte om SD-anhängare, snacka med dem.

av Elaine Bergqvist

Jag pratar ofta om hur man inte ska predika till redan frälsta utan istället försöka vinna nya anhängare. Det är många som inte vill förknippas med SD:are, som inte vill höra hur de tänker. De skriker och predikar till redan frälsta, men SD:anhängare vill de inte ta i med tång. Ibland undrar jag om folk är rädda för att bli övertygade och/eller att de skulle bli förknippade med SD bara för att de pratar med dem. Att folk skulle vara så korkade att de kallade en för SD:anhängare för att man pratar med dem, det är att underskatta folks intelligens. Då kan inte någon prata med någon annan eftersom man riskerar att förenklas till att vara som personerna man pratar med. Snacka om segregering.

jimmie-jimmy-akesson-sd.jpg

Idag ska jag träffa en person som är knuten till SD. Jag är intresserad av deras resonemang och hur de ser på sin reklamfilm, Jag har även kontaktat Jimmie Åkesson som jag vill intervjua till min kommande bok. Han har tackat ja och nu återstår bara att boka en tid. Jag har ju pratat med alla partiledarna utom Åkesson, jag vill höra hans tankar kring hans retoriska strategi. Nej, jag tycker inte om hans politik, det är ingen hemlighet, men han har en skicklig retorik.

Sen är det många som pekar på SD och kallar dem främlingsfientliga. Och dessa ”främlingar” som de är fientliga emot, hur många ”sånna” har du själv i din umgängeskrets? Jag ställde den frågan under en föreläsning jag hade och då blev det knäppttyst tills en svarade att han hade en städare på jobbet som han brukade snacka med ibland. Innan folk pekar på SD så bör de peka på sig själva. Du kan klaga på segregering, men fråga dig själv hur och om du bidrar till den själv först.

/Elaine Bergqvist

Retorikkonsulter som stöttar varandra!

av Elaine Bergqvist

Decorum retorik, Alexander längst till höger!

I dag fick jag mejl från Alexander Stagnell, en retorikkonsult från Södertörns högskola som driver Decorum retorik. Jag tycker det är himla skönt med personer som inte är upptagna med att se folk som konkurrenter utan ger lite feedback då och då! Tack Alexander, du är super!

För övrigt så är jag på väg till Skövde där de ska få lära sig snacka snyggt!

/Elaine

 

Pizza och läshäng!

av Elaine Bergqvist
IMG_1632.JPG

Idag kom ytterligare en grupp smarta vänner som vågade ge kritik. De läste igenom min bok. Dennis och Josefs nya familjemedlem Jenna tyckte gav så mycket feedback att hon somnade på en filt med pennan. 

Att få kritik på sin bok är mycket nyttigt och mycket nervöst. Man är rädd att de ska känna så här:

DSC06775.JPG

Men lyckligtvis så kände de så här:

DSC06776.JPG

Jag fick en massa bra feedback som gör att jag kan slutföra boken. Under tiden som alla läste hängde jag med Noelia.

DSC06772.JPG

Noe och jag snackade godis och lekte med vovven.

DSC06760.JPG

Ibland tyckte Noe att alla skulle tagga ner och sluta läsa.

Tack underbara vänner för att ni kom och att för att ni vågar ge kritik, det hjälper!

/Elaine, författare

 

Sida 1 av 5

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB