Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Arkiv för April 2007

- Sida 1 av 5

Strandgalopp

av Eva Eternell

Nu e vi i Tuniseien. Derfor for jag skriva utan svenska bokstever. Her er ennu bettre en forventet!

Idag har vi besokt Sultanens stall och ridit lektioner. Andreas som ju bara ridit Waggie forut fick sitt livs forsta ridlektion i ridgrupp. Hesten var lektionshest sa det var inte lika lett for honom som med Waggie. Men han kempade pa.

Alla fick beretta om sina ridkunskaper innan. De lat mig rida da rida en hest som inte var riden av turister forut. Det visade sig att den inte var riden sa mycket alls! Efter sa stallchefen att han ville passa pa att jag skulle ”braking the horse for him”. Med andra ord tyckte han att det var bra att jag red in hasten at honom den veckan jag ar har. Det kan jag val sa jag. Men jag ska rida med kameror pa turerna sa da var denna hast inte sa bra. Sa nu far jag rida hasten at dem forst och sedan fa en lugnt gammal hast att rida ut med pa safari med kamerorna.

Andreas red med pa strandgaloppen idag. Men de lat honom inte galoppera utan bara trava. Da forsvann helt plotsligt hasten under honom. Hann trodde den svimmade i varmen, men de la sig ner och rullade. Stallchefen tyckte nog inte detta var sa bra for i morgon bitti ska han fa en privatlektion innan alla andra sa han lar sig ha kommando over hasten.

 

NU ÅKER VI!

av Eva Eternell

Taxin står och väntar. Om ett par timmar går planet till Tunisien. Återkommer med rapporter från den Tunisiska hästvärlden så fort det går. Har läst att internetuppkoppling kan vara svårt där, så ni får ha överseeende i så fall.

Äntligen kommer boken!

av Eva Eternell

Under ett år åkte jag runt och gjorde ridövningar med flera av Sveriges främsta ryttare. Dessa samlade jag ihop till en bok. Igår kom provexemplaret. Vad härligt det känns att hålla det färdiga resultatet i handen efter allt jobb!
Boken heter vad den handlar om: Ridövningar. Den kommer ut nu i maj på Prisma förlag. Jag valde Helena Lundbäck som omslagsflicka. Tycker hon är både rätt i tiden och inte för ”uttjatad”.
Hör gärna av er till mig när ni läst boken om vad ni tycker!
Kramar från Eva

Vårstädning

av Eva Eternell

   Vad mycket det blir att göra helt plötsligt bara för att det blev vår! Tvätta alla täcken efter vintern och lägga upp dem på vinden, mocka i hagar och städa stallet.

   Så har jag kört sönder tvättmaskinen hemma i vanlig ordning. Har visserligen lärt mig av läxan att lämna iväg de stora täckena, men det blir alltid något schabrak eller sadelgjordsskydd som man tycker borde gå bra… Så efter ett tag så är det stopp och läckade i hela tvättstugan.

    Här hemma håller jag också på för fullt. Vi åker ju till Tunisien ikväll på ridresa så det är hur mycket tvätt som helst. Att tvättmaskinen inte kan tömma utan manuell hjälp har ju inte gjort det lättare. Har två gånger gått in till grannen för att få kläder tvättade. På nya stället finns det tack o lov hästtäckesmaskin. Så nu ska allt detta bli ett minne blott.

Nu tränar vi dressyrprogram

av Eva Eternell

Jag börjat träna dressyrprogram. Varje onsdag så trimmar vi nu för dressyrdomare Roger Olsson.

Närmaste målet är att vi ska tävla på Strömsholm 2-3 juni. Då ska vi rida EM-programmet i working equitation. Där ingår galoppiruetter, kraftiga tempoväxlingar och serpentiner med byten. Dessutom rids detta på en hand vilket gör det mycket svårare.

Jag har aldrig tyckt det är så speciellt kul med dressyr egentligen. Men nu ingår den ju som en gren i de andra tävlingarna så nu måste jag ju. Och nu när jag väl kommit igång och fått hjälp av en så duktig domare så är det ju riktigt kul!

Roger Olsson är en herre ur den gamla skolan. Precis vad jag gillar. Dessa ”gamla kloka gubbar” som har varit med så länge med den erfarenhet de då har. Han kör hårt med oss, men jag är ju tävlingsinriktad och vill uppnå resultat. Jag betalar ju för att få hans kritik som jag sa till honom sist.

Det är så fascinarande med ridning. Att när man kommit så långt att man kan genomföra alla svårigheter, då ser man hur mycket mer det finns att bli ändå bättre. Man slutar aldrig att utvecklas.

En annan instruktör som jag tycker väldigt mycket om att rida för är K-G Svensson. Han kan också detta med att rida den högre skolan på en hand. Det var lite kul när jag kom med Pijano och red lektion för K-G i somras just på enhandsfattning. När vi red runt hela Ryttarstadion i passage och K-G sa att: ”Det där hade man ju inte trott om er.”

”Varför inte det då, för att han är arab?”, frågade jag.

Svaret dröjde lite, sedan sade han ärligt: ”Ja”

160 kilometer genom Sörmland – internationell distansritt

av Eva Eternell

På lördag arrangeras årets första internationella distansritt i Sverige. Startplats är Danbyholms slott, Björkvik, och arrangör är Björkviks Ryttarförening. Björkviksrittens längsta klass är den internationella 100 miles. Ytterligare en internationell klass på riders står på programmet.
Starten går på lördag morgon från Danbyholms slott 5:30. Beräknad målgång sen eftermiddag. Under ritten måste ryttare och hästar passera ett antal veterinärkontroller där mellantider registreras och ekipagen har obligatoriska vilopauser.
På söndagen fortsätter Björkviskritten med lokala/regionala tävlingar.

Manligheten är räddad!

av Eva Eternell

Ryttartjejer har sin utrustning för att hålla saker och ting på rätt plats. Nu finns motsvarande arrangemang även för män, vilket kan rädda manligheten i de fall där häst och ryttare inte är i takt eller på väg åt olika…

Om detta kan man se och läsa om på tidningenridsport.se

Kom och titta på träning för Markus Beerbaum

av Eva Eternell

    Bronsmedaljören från FEI World Cup Finalen 2007, Markus Beerbaum kommer till Runstens Gård, söder om Stockholm.
    Om du vill komma och titta på träningarna är du välkommen, inget inträde:
Måndag 30/4    kl. 12.00-18.00
Tisdag 1/5        kl. 08.30-12.00, 13.30-15.00
Servering kommer finnas. Läs mer på www.hopptraning.se

Det är 25-30 grader varmt i Tunisien

av Eva Eternell

    Min mamma ringde och berättade att det är 25-30 grader varmt i Tunisien just nu. Så imorgon får jag kliva upp på vinden och se efter sommarkläder och resväska.
    Vi åker på fredag och är borta i en vecka. Det finns härlig sandstrand, pool och spa vid hotellet, så bikini åker med så klart. Men i övrigt får man packa ner lite mer ”anständiga kläder” då Tunisien är ett muslimskt land. Inga linnen och kjolarna ska gå nedanför knäna.
    Jag har aldrig varit utanför Europa förut. Tunisien är Afrikas nordligaste land. Så mycket som jag läst eftersom jag är så intresserad av arabhästar, så ska det bli jättespännande att få komma ner till deras ursprungliga breddgrader.
   

Världens bästa inomhustävling tar över

av Eva Eternell

   
Idag tar Göteborg Horse Show över stafettpinnen som värd för världscupfinalen i hoppning.
    Efter helgens succé i Las Vegas där Beat Mändli, Schweiz, stod som segrare efter fyra dagars tuff hoppning börjar planeringen för nästa år.
    – Vi är jätteglada att vi fått förtroendet att arrangera en världscupfinal och vi ska göra allt för att motsvara förväntningarna, säger Johan Pagerup, arena manager på GotEvent och Göteborg Horse Show.
    Nästa år arrangeras en världscupfinal i hoppning för 30 gången och Pagerup lovar att det kommer att uppmärksammas speciellt.
    Göteborg Horse Show utsågs 2006 till världens bästa inomhustävling av de internationella hoppryttarna och lovar göra allt för att leva upp till hederstiteln när världscupfinalen kommer till Scandinavium nästa år.
    Rolex FEI World Cup Final? 2008 Göteborg har tävlingsdatum 23-27 april och det är alltså exakt år kvar innan första ryttaren rider in på Göteborgsarenan.
Arrangörsflaggan passerade mellan Las Vegas och Göteborg i samband med prisutdelningen efter årets världscupfinal.

Sida 1 av 5
  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB