Nytt poitevinföl fött
avJocke Wallenberg gästbloggar:
Det sto som importerades förra hösten har nu fött sitt föl, det blev ett sto föl som föddes den 4 juni. Detta är det 3e fölet som fötts på Västra ÅÅ och det 5e som fötts utanför Frankrikes gränser.
Rasen har nu de senaste åren drabbats av flera bakslag, bla så minskar för första gången på 10 år antalet hästar i avel. Det Franska avelsrådet har därför valt ut Asinerie Västra ÅÅ för att göra en extra insats för rasen. Ett avtal har därför tecknats mellan oss och Fransmännen där vi skall försöka avla varje år på våra tre egna ston och försöka få fram fler ston att avla på till Sverige. Avelsrådet bidrar med premier för levande födda föl samt tar en del av veterinärkostnaderna för att få alla stona dräktiga. Rasen har drabbats hårt då det är ca 240 ston i avel men det föds endast 85-90 föl i rasen varje år. Det innebär att antalet hästar numera minskar för varje år.]
Trait Poitevin hästen
Historia
Trait Poitevin kommer från Poitou i Frankrike. Rasen har uppkommit genom att hästar från Holland, Norge och Danmark har korsats med lokala ston. Trait Poitevin kallas också för Mullassier därför att den ofta använts till att producera mulor . Registrering av föl har skett sedan år 1884. Rasen hotades av utrotning under 1950-talet, men är inte räddad utan ingår i ett aktivt korsningsprogram för att rädda kvar rasen. De första Trait Poitevin-hästarna importerades till Sverige 1999.
Exteriör
Mankhöjden ligger på 153 till 173 cm och vikten på 700 till 900 kilo. Förekommande färger är brun, gråskimmel, svart och isabell.
Huvudet är stort och kilformat med rak eller lite konvex nosprofil, långa öron, markerat käkparti, små, mandelformade ögon och inte särskilt stora näsborrar.
Kort, kraftig hals med tjock man. Tydligt markerad manke, lång rygg, långt, stupande kors och lågt ansatt svans. Inte särskilt välskapt bogparti och ganska dålig revbensvälvning.
Korta, kraftiga ben med breda ledgångar, långa skenben och stora hovar.
Det finns idag (2005 års siffror) 253 ston i produktion, och 40 hingstar som är godkända. Det är totalt 85 uppfödare som har registrerade hästar. Det föds ca 90 föl per år.
Dessa siffror gäller i hela världen.
I Sverige finns en godkänd hingst samt tre ston och en unghingst, hos en uppfödare, samt ytterligare ett avelssto och en valack hos andra uppfödare.
I USA finns en godkänd hingst och ett ungsto, i Schweiz finns en unghäst.
Svensk hemsida: www.poitevin.org
Avelsföreningen: www.satpbp.se