Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Maskerad i nya kläder

av Eva Eternell

Bakom Globenfredagens Fancy Dress Show döljer sig massor av nyheter och en av dem är en världsnyhet. För första gången någonsin tävlar maskeradryttarna i både dressyr och hoppning och ”best in show”.

En maskerad till häst kan föra med sig mycket. Det vet bland andra Malin Baryard-Johnsson som fick sitt genombrott just i samband med en viss raffset-ritt i en maskerad en gång för elva år sedan.
Maskeraden är en av de stora publikfavoriterna i Globen som så här i jubileumstider får ett nytt upplägg. Till att börja med avgörs den under fredagen, har ett mer genomarbetat upplägg och blandar både dressyr och hoppning.

– Det blir nog kul för publiken att se oss dressyrryttare i lite mer avslappnad stil, säger Jan Brink som bildar maskeradliga/maskeradpar med hoppryttaren Malin Baryard-Johnsson.
Brink som för ett par år sedan gjorde ett inhopp som dressyrryttare i hoppmaskeraden och på egna ben visade upp en av dressyrhistoriens mest bländande program, tycker det är kul att spexa och välkomnar dressyrinslaget i maskeraden.
– Tävlingarna i Globen har en alldeles speciell aura runt sig. Det är slutet på året och för många väntar lite ledighet, något som gör allt rätt avslappnat trots att det är världscup och allvar för oss dressyrryttare, säger han.
– Bara för att vi tävlar i en lite stillsam sport är vi inte långtråkiga och trista, säger dressyrryttaren och Malin Baryard-Johnssons hopptränare Pether Markne som redan börjat slipa på showen som han ska genomföra tillsammans med engelsmannen John Whitaker.

Dressyrryttarnas uppgift i tävlingen blir att utföra de tre P:na, det vill säga piaff, passage och piruett, så bra som möjligt på lånad häst.
– Det blir ju till och improvisera och göra så gott man kan. Det kan ju bli lite knivigt beroende på vilken utstyrsel man har, säger Jan Brink som ännu inte vet om det är högklackat eller stövel som gäller.
– Pether är bra på att hitta knapparna på nya hästar så där kan han plocka poäng, säger Pethers make Per Sandgaard som också ser fram emot att spexa i maskeraden tillsammans med hoppryttaren Helena Lundbäck.

Ryttarna tävlar i team, två och två (en dressyr- och en hoppryttare) och startar med en kort show innan det blir dressyr och sedan till sist hoppning. Alla tre delresultaten bakas ihop till en enda tävling och det blir ett vinnande par.  Hoppryttarna rider på sina egna speedhästar medan dressyrryttarna rider på lånade hästar som behärskar de svåraste rörelserna och i vanliga fall tävlar i höga dressyrklasser.
Showinslaget bedöms av en spännande jury som presenteras på plats av maskeradkonferencier Jessica Almenäs.

Här är ryttarna som byter skepnad i H&M Fancy Dress Show – fredag 30 november kvällsföreställningen
Hoppryttare/Dressyrryttare
Malin Baryard-Johnsson/Jan Brink
John Whitaker/Pether Markne
Helena Lundbäck/Per Sandgaard
Tina Lund/Kristian von Krusenstierna
Tony André Hansen/Catherine Haddad
Peder Fredricson/Tinne Vilhelmson Silfvén

Mer information på www.stockholmhorseshow.com

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB