Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Ändrade kvalregler i nya fälttävlans-TR

av Eva Eternell

 Information från SvRF:
Fälttävlan är en fartfylld och spännande sport och det internationella namnet concour complet, den kompletta tävlingen, antyder att det ställs krav på både skicklighet och kunnande hos ryttaren.

Det går inte att komma ifrån att fälttävlan också är förknippad med risker, framför allt i terrängmomentet. I år drabbades svensk fälttävlan av en dödsolycka, den tredje genom tiderna.

”Inga ord kan ge tillräcklig tröst men låt oss hoppas att erfarenheterna av det som hänt ger oss möjligheter att förhindra att det händer igen.”
Det är slutorden i den utredning som gjordes efter dödsolyckan i Bollnäs i somras. Fälttävlanskommittén och företrädare för svensk fälttävlan har under hösten arbetat i den andan och i november hölls en sammandragning där framtid, förändringar och förbättringar med fokus på säkerhet diskuterades.

Till nästa år kommer flera förändringar i det svenska fälttävlansreglementet. De största och mest genomgripande är förändringar av kvalregler för att gå upp en klass, banhoppningskrav innan säsongsstart och kategoriändringar vid tävling för ponny.

Ny kategoriindelning vid tävling
Ponnyryttarna kommer från och med 2008 att delas in Kategori I och Kategori II i tävlingssammanhang. Det innebär ingen förändring vad gäller kategoriindelning för ponnyerna när det gäller mätintyg, start i andra discipliner osv. En C-ponny är fortfarande en C-ponny, en B-ponny en B-ponny osv.
Förändringen till två kategorier berör mer ryttarna än ponnyerna.

Mom 401 – nytt 2008
PONNY
Ponny delas in vid fälttävlan i två kategorier; Kat I-ponnyer från och med 138 cm – 148 cm mankhöjd och Kat II övriga ponnyer.
Kat II delas in i två åldersgrupper nämligen efter ryttarens ålder dvs alla ryttare upp till och med det år man fyllt 13 benämnt katII-13 och alla ryttare upp till och med det år man fyllt 18 år vilka åldersgrupper tävlar var för sig.
Ryttare på Kat I får tävla från det kalenderår den fyller 11 tom det år den fyller 18.

Kategori II-ponny får enbart starta debutant och lätt klass. Ryttare får starta CNCP enstjärnig och tvåstjärnig på Kat I-ponny från och med det år ryttaren fyller 13 år.

Den nya kategoriindelningen innebär fördelar både för ponnyerna, ryttarna, arrangörer och banbyggare.
Klasserna blir mer anpassade till ponnyns storlek både vad gäller svårighetsgrad och uthållighetskrav. För ryttaren blir det naturligt att välja rätt storlek på ponny i förhållande till sin egen ålder.
För arrangörerna innebär det minskad risk att det blir för få deltagare i en klass och det blir lättare att arrangera cuper. För banbyggaren blir det lättare att bygga bra, utbildande terrängbanor för ponny.
– Med det här systemet kan vi erbjuda både de yngsta och de mer rutinerade kvalitet på tävlandet. Banorna anpassas till deras kunnande och erfarenheter, säger Bo Österlund grenledare i ponnyfälttävlan.
Fälttävlan kräver överblick och snabba beslut av ryttaren. Mognad och rutin kommer med åren. Med det nya systemet blir det naturligt att starta i Kategori II och senare byta till Kategori I när ryttaren fått utbildning och erfarenhet.
Kategori I- ryttarna i den äldre åldersgruppen är de som kan bli aktuella för landslagsuppdrag
– Med det nya systemet får de bra kategori I-ryttarna chansen att utvecklas. Vi kan utveckla banbyggandet så det är jämförbart med ponnybanor ute i Europa, säger Sören Cederqvist, banbyggare.

Kvalreglerna, både för att gå upp en klass och inför kommande säsong, förstärks. De kan ses som en fingervisning till ryttarna att de måste lära sig rida bättre. Det räcker inte med att kunna rida terrängbana, de måste kunna rida dressyr och hoppning också.
Kvalificerande resultat för att gå upp en klass ska ha uppnåtts under innevarande eller föregående säsong.
Form är en färskvara och resultat äldre än ett år kan inte anses inte vara kvalificerande.
För att få starta kommande säsong måste ett antal banhoppningsprov med godkänt resultat ha uppnåtts.

Mom 410 OBLIGATORISKA HOPPNINGSKVAL
Häst och ryttare skall varje år tillsammans ha genomfört hoppkval på hopptävling  före första start på fälttävlan innebärande 2 hoppkval med max 8 fel (0+8 eller 4+4) på nivå med hinderhöjder överstigande terränghindrens höjdmått i resp klass med 10 cm.
För att få starta 90 klass – hoppkval i minst 1,00 m banhoppning, 100-klass hoppkval i 1,10  resp kat I debutant 90 cm hinderhöjd i hoppkvalet etc.
För kval upp till närmast högre nivå skall häst och ryttare härutöver tillsammans ha genomfört ett hoppkval på hopptävling  med max 4 fel enligt följande

För att få starta 100 klass 1,10 m banhoppning
CNC* och ** 1,20 m banhoppning
CNC*** 1,30 m banhoppning
                                       

”P”
Motsvarande regler för hoppningskval gäller för  ponny varvid hinderhöjden i hoppkvalet skall  överstiga maxhöjden i terrängmomentet med 10 cm.  

 – Helheten i de ändringar som görs är det viktigaste, och det får inte bli en pappersprodukt, ändringarna måste genomsyra hela sporten, säger förbundskapten Jan Jönsson.
– Jag är inte främmande för att det kommer större förändringar från internationellt håll vad gäller till exempel rivningsbara hinder, fortsätter han.

I kommande TR för fälttävlan finns fler förändringar. De mest omfattande är införande av ryttarbok, förändringar av överdomarens roll vid större tävlingar, controllerns auktorisation, ryttarrepresentant och tillåtande av klocka först från enstjärnig klass. Fälttävlans tävlingsreglemente, TR IV, kommer att gälla från och med 1 april 2008.

Mom 410 Ryttarbok
Varje deltagare skall kunna förete ryttarbok till styrkande av kvalificerande resultat. I ryttarboken skall förutom kvalificerande resultat antecknas fallrapporter, varningar och andra för tävlingsdeltagandet avgörande uppgifter. Ryttarbokens utformning publiceras på hemsidan.

Mom 417 ÖVERDOMARE
d. Vid större arrangemang (fler än 100 startande eller mer än två klasser) skall överdomarens roll fördelas mellan två tekniska delegater eller mellan en td och en auktoriserad fälttävlansöverdomare där överdomaren har ansvaret som överdomare vad gäller prövning av tävlingsbedömningsfrågor samt att vara domare i uthållighetsprovet medan den tekniska delegaten har ansvaret som överdomare i tekniska frågor.

Mom 422 SÄKERHETSANSVARIG – SÄKERHETSLEDARE
(Controller)
Från och med 2009 skall controllern ha erhållit särskild auktorisation av Svenska ridsportförbundet för att få fungera som controller.

Mom 424 RYTTARREPRESENTANT
Ryttarrepresentant skall utses av tekniska delegaten i god tid innan tävlingen att framföra ryttarnas synpunkter vad avser tävlingen till överdomare respektive tekniske delegat. Representanten skall ha god erfarenhet av fälttävlan, vara myndig samt utsedd ur de tävlandes led. Vid ponnytävling eller juniortävling utses ryttarrepresentant som är förälder eller medföljare till i tävlingen ingående deltagare. Representanten skall tillhöra annan förening än den arrangerande.

Ingen klocka – klocka för ryttaren under terrängritt är tillåten först från enstjärnig klass

Banhoppning – banhoppningen läggs som moment före terrängprovet vid alla tävlingar, utom vid SM och två- och trestjärniga klasser.

För banbyggare kommer bland annat rekommendationen att använda speciella brytbara käppar vid hinder smalare än tre meter.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB