Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Hästnäringen lika stor som hotellbranschen

av Eva Eternell

Info från Nationella stiftelsen:

Det kan jämföras med stål- och metallverken som har en omsättning på 40 miljarder kronor och restaurangnäringen som omsätter 48 miljarder.
Inget talar för att toppen är nådd. En halv miljon svenskar rider regelbundet och nya hästrelaterade verksamheter växer hela tiden fram. Hästturismen är bara ett exempel.
– Det är dags att kommunerna i större utsträckning planerar för hästnäringen som man planerar för andra näringar, oavsett vad man tycker om hästar, säger Elisabeth Backteman på Nationella Stiftelsen för Hästhållningens Främjande som nu tagit fram en handbok i ämnet.

Boken ”Hästen i kommunen – betyder mer än du tror” förväntas bli efterfrågad ute i kommunerna. Hästnäringen är inte bara växande. Den omfattar långt mycket mer än unga ridskoletjejer och är tämligen okänd för omvärlden. Det är många behov som ska balanseras. Från djurskydd och säkerhet till efterfrågan på rekreation, utbildning och företagsstöd.
– Tjänstemännen har ofta känt sig vilsna eftersom det inte funnits någon tydlig information eller klara riktlinjer, säger Elisabeth Backteman.
– Till exempel finns det ingen generell regel för vilket avstånd som ska vara mellan hästanläggningar och kringboende. Det gör att hanteringen varierar mycket mellan olika kommuner.
Handboken ger dels en grundlig genomgång av branschens olika områden och dess villkor, dels handgripliga råd om vad kommunerna kan göra. Detta kompletteras med exempel från kommuner som redan kommit igång.

Ämnen som tas upp är bland annat: Trafiksäkerhet, konflikter mellan ridande och markägare, gödselhantering och kväveläckage, betesbehov, livräddning av häst, planering av ridleder, regelverk för hästhållning, kunskap om hästens beteende, utbildning av företagare.
Handboken har tryckts i 5000 exemplar och har finansierats av Statens Jordbruksverk. Den finns också att ladda ner på www.nshorse.se.

Fotnot. Island är hästtätaste landet i Europa.

Svensk hästnäring i siffror

* I början av 1900-talet fanns det nära 750 000 hästar i Sverige. Nästan alla var verksamma i försvaret, jordbruket, skogsnäringen och transportväsendet.
* Efter landets ”avhästning” var antalet hästar nere i 70 000 under 1970-talet för att sedan öka igen till nära 300 000, varav de allra flesta är sporthästar.
* Två tredjedelar av hästarna finns i tätortsnära miljöer.
* Enligt en kartläggning som SCB gjorde 2004 har Götalands län flest hästar, därefter Skåne och sedan Stockholm. 2004 var det 44 789, 35 587 respektive 27 029 hästar i dessa tre län.
* Samma kartläggning visade att Gotland var det hästtätaste länet med 100 hästar per tusen invånare.
* Det finns över 550 ridskolor, nästan 1 000 ridklubbar med 200 000 medlemmar och 75 travbanor.
* Ridning är Sveriges största handikappidrott som utövas av 1 500 rörelsehindrade, ett hundratal hörselskadade och lika många blinda och synskadade.
* Ridsport är den idrott näst efter fotboll som arrangerar flest aktiviteter för barn och ungdom mellan 7 och 25 år.
* Exempel på yrken direkt kopplade till hästarna är: travtränare, galopptränare, kusk, jockey, hästskötare, stallchef, ridskolechef, ridinstruktör, unghästutbildare, beridare, tävlingsryttare, hovslagare, uppfödare, veterinär, hästsjukvårdare, terapeut, hästtandläkare, hästhandlare, hingsthållare, inseminatör, ridterapeut, ridguide, hästmassör, sadelmakare, ungdomsledare.
* Dessutom finns sysselsatta av olika kategorier vid till exempel: travbanor, galoppbanor, foderproduktion, hästtransportbolag, tillverkning av utrustning med mera, stortävlingar, totalisatorverksamhet, branschmedia, organisationer, utbildningar, branschdetaljhandeln, försäkringsbolag, sluthantering/slakt, hästsjukhus, ridanläggningar, inackorderingstall, stuterier, ridskolor, ridläger, hästturism, gödselhantering, skogsvård, hästjuridik, hästgårdsmäklare, stall- och ridhusentrepenad. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB