Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Test för hosthästar

av Eva Eternell

Info från Hästkliniken i Bollerup/Hippo Vitae:

Tyvärr är det inte ovanligt att hästar drabbas av kronisk astma/allergi. Och dessvärre finns det ingen effektiv veterinärmedicinsk behandling som ger ett bestående resultat, utan hostan återkommer.

Kronisk allergi och astma orsakas av damm, mögelsporer, pollen, kvalster och liknande. När en häst drabbas, är rekommendationen i första hand att se över den vardagliga miljön, framförallt i stallet. T ex bör man byta strö från halm till spån och använda väl vattnade ridbanor.
– Detta är en av de viktigaste åtgärderna, menar veterinären Anders Gånheim vid Hästkliniken Bollerup.

Hostan kvar ändå
Men trots åtgärderna, kan hästen fortfarande drabbas av hosta, t ex när stallet städas, när man rider igång hästen eller skall träna i ridhuset.
– Vad vi nu tittar på är ett medicinsk-tekniskt hjälpmedel, NostrilVet, som helt enkelt förstärker slemhinnans filtrerande förmåga och på så sätt förhindrar damm, mögelsporer och liknande att angripa hästen, berättar veterinären Ann Gånheim.
Under 2008 skall man undersöka 75 host-hästar mer ingående för att kunna göra en utvärdering.

Kliniska studier
NostrilVet är alltså ingen medicin, utan ett patenterat cellulosa-pulver. När hästen får detta pulver ”upp-puffat” i nosen, sprids pulvret och fuktas av slemhinnan. På så sätt förstärks och kompletteras slemhinnan. Och detta är nyckeln till funktionen – astma och allergi kommer ofta in i kroppen via en skadad slemhinna.
Detta har man studerat kliniskt på människor, och i mars 2008 presenteras de senaste rönen kring detta cellulosapulver på en konferens i London.

Tas ej upp
NostrilVet botar alltså inte astman/allergin, utan förhindrar att problemet uppstår genom att hindra de skadliga allergenerna från att få tillträde till kroppen.
– Det är detta som gör NostrilVet så intressant att utvärdera även på hästsidan, menar Anders Gånheim. Pulvret tas inte upp av kroppen, utan försvinner ut via matsmältningen. Man gör alltså ingen ”medicinsk åverkan” på kroppen, vilket också innebär att man inte behöver vara så restriktiv vid användningen.

”Puff” direkt vid behov
Man kan alltså ”puffa” sin häst när man vet med sig att den gärna börjar hosta, t ex vid igångridningen eller på träningen i ridhuset. Pulvret verkar på någon minut, så man använder det alltså som ett snabbverkande akutmedel.
– Eftersom effekten är snabb, är det också viktigt att man veterinärmedicinskt har utrett hästen och konstaterat att det rör sig om ett kroniskt astma/allergi-tillstånd, så man inte döljer något annat sjukdomstillstånd, understryker veterinärerna.

Söker nu fler host-hästar
Studien på Bollerup har precis satt igång, och man söker nu hästar som stämmer in på symtom för häst med kronisk allergi/astma.
– Vi kontrollerar hästen bl a med videoendoskopi. Är det ett klart fall av kronisk host-häst med allergi/astma, får hästägaren kostnadsfritt NostrilVet, och skall sedan använda produkten och föra protokoll på hur den fungerar. Därefter gör vi en sammanfattning av våra observationer, förklarar Anders Gånheim.

Den som har host-häst är välkommen att kontakta Hästkliniken Bollerup, Tomelilla, telefon 0417-33 230.