Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Prisrekord på spannmål

av Eva Eternell

Info från SJV:

Under början på veckan uppnåddes prisnivåer i USA på 5,40 kr/kg för vårvete och 2,90 kr/kg för höstvete. Priset för raps på börsen i Paris ligger omkring 4,50 kr/kg. Jämfört med samma tid förra året har priserna för det amerikanska vårvetet fyrfaldigats och för höstvetet har priserna ökat 2,5 gånger.
 
Mindre export av spannmål från Öst ger nervös marknad
Kortsiktigt är det signaler från Östeuropa om att dra ner exporten av spannmål som gjort marknaden nervös. Kazakstan överväger att införa exportrestriktioner för att dämpa prisutvecklingen på hemmamarknaden och Ryssland kan komma att förlänga sitt uttag av exportskatter under ytterligare några månader. Bland köparländerna har Irak varit aktiva den senaste tiden och köpt omkring en halv miljon ton vete. På marknaden för oljeväxter har det kommit uppgifter från Kina att den stränga vintern kan ha skadat landets rapsodling.
 
Historiskt låga lagernivåer
Signaler från marknaden om minskat utbud och stark efterfrågan har lett till nervositet bland aktörerna vilket har lett stora prisvariationer. För vetet har priserna varierat med upp till tio procent under en handelsdag.
Lagernivåerna i världen är på historiskt mycket låga nivåer. Uppgifter från det amerikanska jordbruksdepartementet visade på vetelager som är de minsta på 60 år.
Den låga lagernivån torde leda till att marknaden även i fortsättningen kommer att vara mycket känslig för rapporter om problem med grödornas utveckling runt om i världen. Snabba kast i prisutvecklingen kan därför väntas.
 
Goda utsikter för 2008 års skörd
Utsikterna inför 2008 års skörd är dock gynnsamma hittills. Prisuppgången har lett till att intresset för att odla vete har ökat. Enligt gjorda prognoser väntas odlingen öka med ca tre procent jämfört med fjolåret. Det skulle innebära den största vetearealen i världen på tjugo år. I EU beräknas odlingen öka med drygt fyra procent, bl.a. beroende på att den obligatoriska trädan tagits bort. Vädret har hittills varit gynnsamt för grödornas utveckling även om det i USA finns en viss oro för torka. Vid normalhektaravkastning för vetet innebär det att produktionen ökar från drygt 600 miljoner ton till nästan 650 miljoner ton.
Trots att utsikterna inför 2008 års skörd ser lovande ut visar priserna för vete inte någon större nedgång på de längre terminerna.
 
I USA väntas odlingen av majs att minska till förmån för vete och sojabönor. Odlingen av korn väntas öka i EU och i Östeuropa. Det finns ännu inte några prognoser över produktionen av dessa spannmålsslag.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB