Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Ryttarens hand ska alltid säga : Varsågod och gå!

av Eva Eternell

    Alltför många ryttare rider med ”handen full”. Anledningen till den kraftiga tygelanvändningen beror ofta på att ryttaren har för dålig balans och håller sin egen balans i tyglarna.
    Hästen måste alltid komma igång bakifrån och få upp ryggen. Att dra ner hästen framifrån är fel. Det har ni säker hört förut. När man rider unghästar behöver de hjälp från ryttaren med balansen. Genom att ge hästen balans med ett stort stöd i handen så kan man visserligen balansera upp den, men hästen balanserar inte sig själv då.
    Eftergift och timing är de stora nyckelorden. Jobba hästen framåt och i exakt rätt ögonblick hästen hittar sin bärighet = eftergift. Eftergiften ska inte vara så stor att man tappar kontakten, men hästen måste klart känna att man mjuknar. Så att säga en belöning för att den gjorde rätt. Man måste hela tiden upprepa detta så fort hästen går emot.

    Ryttarens hand ska hela tiden säga: Varsågod och gå! Energin får man genom att aktivera bakdelen. Själv gillar jag naturlig framåtbjudning och använder mig av det. Som jag skrivit så många gånger så ska hästarna hållas motiverade: rid ut mycket och variera arbetet. Det ger glada hästar som man inte behöver driva fram med fysisk kraft.
    Den energi som bakbenen genererar fortplantar sig genom hästens rygg och sedan fram i ryttarens hand. För att bygga upp hästen så är det viktigt att den får jobba med sin rygg och att inte låsa den. Rid alltid lätt i början av ridpasset och särskilt viktigt är att rida lätt på unghästar som inte byggt upp sin ryggmuskulatur. När hästen är genomjobbad och kommit igång kan man sätta sig ner i sadeln. Men det känner man ju ganska tydligt om man behöver rida fram mer; för då blir hästen stötig att sitta på.
    Ha alltid som en kontroll – varje ridpass – att du kan rida hästen i lång och låg form, och ge den en klapp på halsen. Hästen ska då svara med att söka sig ännu mer framåt-nedåt, inte springa fortare. Detta är en grund som alltid ska fungera oavsett om du ridit i ett år eller rider Grand Prix.
    Stå gärna upp lite i stigbyglarna i början av galoppasset. Du behöver inte stå i fälttsits, räcker med att du inte sitter tungt ner i sadeln tills hästen har kommit upp med ryggen. Även i galopp ska du kunna ge hästen en klapp på halsen och den ska svara: ja tack!

(Fotnot: dessa bilder kommer från en film, därav kvaliteten. Men jag visar och förklarar just detta i alla gångarter i ett avsnitt i filmen. Filmen heter Working equitation – träning och tävling från lätt till svår klass. Men oavsett vilken gren man rider så är detta en grundövning för precis ALLA hästar och ryttare!)

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB