Snälla ni, gör veterinärbesiktningen för er egen skull!//Eva
av
Jag vet inte hur många gånger jag har skrivit, och många andra med, hur viktigt det är att göra en riktig veterinärbesiktning innan köp. Det spelar ingen roll om hästen kostar 2.000 kr eller 200.000 kr. För det är kostnaden, och inte minst allt jobb och besvär det medför att sedan äga en häst som det sedan visar sig vara något fel på.
Drömmen om den egna hästen kan istället bli en mardröm. Så gör dig själv den stora tjänsten att undersöka hästen noggrant, och då allra helst inne på klinik och inte på en stallbacke.
Sedan så ska man också ha klart för sig att en häst kan bli sämre prestationsmässigt i samband med ägarbyte. Man måste ge sig tiden att lära känna och rida in sig på en ny häst. Det säger sig själv att om jag skulle sälja Pijano så kan inte någon annan bara kliva upp på honom och göra samma lyckade resultat som vi har gjort tillsammans utan vidare. Det är vi som ekipage som har de meriter vi har. Att köpa en välutbildad häst med stor erfarenhet är naturligtvis jättebra tänkt, men det innebär inte att du kommer lyckas lika bra med hästen som den förre ryttaren gjorde.
Genom okunskap kan man också framkalla åkommor på hästar. Det är inte svårt att rida fram hältor om man inte kan rida hästen i rätt form, om man rider på dåliga underlag eller rider för ensidig träning. Vilken häst som helst kan bli halt av dålig ridning oavsett om den varit halt tidigare.
Detta är svåra frågor och måste avvägas från fall till fall. Jag är själv anlitad ibland som ”expert” vid tvister mellan säjare och köpare. I vissa fall har säljaren sålt en redan sjuk häst, som ni kunde se i fallen på Insider på TV3, men i andra fall är det den nye ägaren som inte klarar av hästen och då skyller på att det är fel på den. Är hästen ordentligt undersökt på klinik så är det helt klart lättare att avgöra om det var fel på den vid försäljningstillfället eller inte. Och ni som säljer en häst: skriv in allt i kontraktet! Ni tjänar inte på att ”glömma bort” att upplysa om eventuella skavanker. Har ni skrivit in att hästen inte får hoppa över en meter för att den har en liten pålagring så har ni skrivit er fria från det och köparen kan inte sedan hävda att den trott att den köpt en helt frisk tävlingshäst.
När jag köpte Pijano undersöktes han först inne på Strömsholm och sedan inne på Mälaren Hästklinik. Arne Lindholm gav mig två A4 sidor med anmärkningar på en häst som inte ens var riden. Men då visste jag åtminstone vad jag gav mig in på och har skött om hästen efter det.
(Foto: Birger Larsson)