Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Vi har mycket på gång inom den nya sporten working equitation

av Eva Eternell

   
Här rider en av mina elever på Waggie runt en fålla vi byggd av hinderstöd
    Om ett par timmar går tåget tillbaka hem till Stockholm. När jag kommer hem ska jag förbereda mig och hästarna inför den träningstävling i working equitation vi ska rida på söndag. Helgen därpå ska jag tävla i fälttävlan med Pijano, så rullar det på..

    Nyfikenheten och kunskapen om working equitation växer sig sakta med stadigt i vårt land. Sedan år 2005 finns det en rikstäckande förening: Swedish Working Equitation Association. Den är till för alla som är intresserade av sporten så vi kan organisera och arrangera tävlingar, påverka Ridsportförbundet, utbilda ryttare, sprida we bland ridskolor och mycket mycket mer. SWEA kommer bland annat att göra en cup i WE och har fått dispens för denna av Bo Helander himself. (Man måste ha godkännande från Ridsportförbundet eftersom sporten, tyvärr, inte är upptagen i svenska FEI än sålänge.)
    Working equitation består liksom fälttävlan av tre moment:
1. Dressyrtest
2. Tekniktest
3. Farttest
    Samspelet mellan häst och ryttare sätts i fokus och i den svåraste klassen rids alla moment på en hand.
    I Sverige tävlar vi på fyra olika nivåer:        
1. Debutant (endast clear round)                                   
2. Lätt                                                                    
3. Medelsvår                                                      
4. Svår
    Det som är så roligt med WE är att alla kan vara med! Oavsett om man aldrig har ridit WE förut eller om man tränat i flera år så är hindrena desamma. Jag anpassar efter varje person: en får skritta i stora volter runt, en annan får galoppera och en tredje måste rida en snäv väg med galoppombyten. Det är precis som i golf: olika handikapp men samma bana.

    För de som aldrig har sett en WE bana brukar jag jämföra med fyrspannen som kör över broar och genom labyrinter. Fast man rider istället. Men det är absolut inte som gymkhana för detta är på stilpoäng: hästen ska gå på tygeln, ryttarens inverkan, vägarnas rätt ridande osv poängbedöms.
    Flera av hindrena i WE är rena lydnadsmoment. En WE-häst är en ”working horse” = arbetshäst. Den ska kunna gå fram i full galopp i ett moment för att direkt kunna stå still i nästa.    
    Något som är jätteroligt är att vi fått in flera ponnyekipage i sporten. WE är ett mycket bra alternativ till de ridsportgrenar som redan finns i SvRF: dressyr, hoppning,          fälttävlan mm. Du ska rida snyggt som i         
dressyr, men du har det roliga från hoppningen och variationen som fälttävlan.
Men till skillnad mot det sistnämnda är detta allt annat än en riskfylld gren.
Här nedan kan ni se några bildexempel:

Ida lär sitt lilla gotlandsruss hon är medryttare på att stå stilla vid bordet så hon kan lyfta flaskan.

När jag hade kurs i Linköping i höstas lärde sig detta lilla runda arabsto att rygga genom hörn.

B-ponnyn Jerry och hans ryttare Sofia rider perfekta volter runt tunnorna.

WE har inspiration från flera håll. På bilden är det jag och Pijano. Ta ringen på tjuren i galopp ingår som moment på tävling från medelsvår i Sverige men man tränar med att vänja hästarna vid tjuren och kunna skritta med en lans i handen mycket tidigare.

Man tager vad man haver… Jag kommer tyvärr inte ihåg i skrivande stund vad denne unge man heter. Men det är första gången de rider över en bro. Nu har ju alla inte färdigsnickrade broar hur som helst så man får helt enkelt ta vad man har. I detta fall en gammal stalldörr. Andra alternativ är att skruva fast playwood på lastpallar eller lägga en stor (tjock!) playwoodskiva direkt på ridbanan. Bron ska alltid ramas in med räcken. Jag brukar ta vanliga hinder och hinderstöd.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB