Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Arkiv för May 2008

- Sida 1 av 13

Fick hjälp av en brandman med broddarna//Eva

av Eva Eternell

    Då jag ska hoppa på Ryttarstadions fina gräsarena imorgon så måste Pijano broddas.  Inte något för en fibromyalgipatient direkt. Jag har ju försvagad muskelkraft i mina armar så detta med att få på broddar är ett stort problem. Varje gång måste jag gå och ragga upp någon karl för jag får varken på eller av broddarna själv. Och killar finns det inte så många av i stallen.
    Ikväll hade jag sådan tur att Lotta hade med sin kille i stallet. En vältränad brandman som jag lyckades få låna. Han hade aldrig broddat en häst förut och hade lite respekt för hovarna. Men Pijano är ju så snäll så han vet inte hur man gör när man ska sparka någon. Perfekt häst att lära sig på med andra ord.
    Att stå upp tidigt i ottan och vara superstressad för att man inte får i broddar på hästen är inge bra. Det har jag försökt med förut och det är helt hopplöst. Jag har sett att hovslagare numera har någe jättebra verktyg när de ska gänga och skruva i. Jag får väl investera i det jag med. Imorgon eftermiddag får jag väl förlita mig på att min stallkamrat Tor är där och kan få ur dem åt mig.

Taggar brandman

NYFIKEN PÅ Anders Eriksson

av Eva Eternell

Vår serie ”Nyfiken på” har ramlat in på utbildning. Förra veckan skickade Lars-Åke Johansson vidare stafettpinnen till Anders Eriksson som även han jobbar med utbildning. Därtill är han förtroendevald i Svenska Ridsportförbundets utbildningssektion och tycker att vi ska se hästarna som våra arbetskamrater.
 
Läs mer på tidningenridsport.se

Taggar eriksson

Efteranmält mig till Ryttarstadion//Eva

av Eva Eternell

    Legat i hammocken och vilat hela dagen. Migränen har avtagit men jag är helt slut. Det är så tråkigt att bara ligga och inte kunna göra något!!
    Dumt eller inte. Men jag ringde Claes Hermansson och efteranmälde mig till tävlingarna på Ryttarstadion imorgon. Men då gäller det att jag är på benen tills dess. Tänkte bara rida en 110 med Pijano för att hålla rutinen igång. Målet är ju inte tävlingen på Ryttarstadion i sig utan att vara väl förberedda när det blir Nordiska Mästerskapen och sedan Europa Mästerskapen i juli respektive augusti för arabiska fullblod.
    Det är långa transportsträckor på Ryttarstadion och det är inte Pijanos starka sida. Han är snabb men täcker inte så mycket mark för han är så liten helt enkelt. I en tidshoppning är vi vassare på mindre arenor då jag kan vända honom snabbt och vinna tid på det. Förra året placerade vi oss 7 av 67 tror jag det var med dubbla nollor. Många ekipage hade då problem för att det var utomhus och deras hästar bara gått i ridhus hela vintern. Det problemet har jag aldrig haft för jag har inte ens haft ridhus till mina hästar förrän jag flyttade till Lennartsnäs förra året.

Taggar efteramnälan

Migränväder//Eva

av Eva Eternell

    Jag började känna av trycket i onsdags men klarade mig med värktabletter. På Anna hade det dock brutit ut så jag tog hennes lektioner under torsdagen. Åkte efter sista lektionen till Aspvik och red Pay & Jump med Pijano. Klarade mig precis. På den korta vägen mellan Aspvik och Lennartsnäs fick jag stanna bilen och gå ut och spy. Funderade på att ringa efter hjälp men blev tillfälligt bättre så jag kunde lämna Pijano i stallet och köra hem.
    Sedan jag kom hem igår har jag legat i migränanfall fam tills nu. Är helt slut och man blir liksom ”bakis” fast man inte druckit något. Jag har medryttare som rider Waggie idag och om jag inte orkar så kan ju Pijano få vila. Jag hopptränade honom för Erik Berggren i onsdags och hoppade som sagt igår så han överlever nog en dags vila.    
    Jag har, som vanligt, en massa papper som ligger över hela skrivbordet som jag såklart borde ta itu med. Jag borde ta mig i kragen och sortera dessa och skippa ridningen en dag som denna. Men det är ju så TRÅKIGT.

Vänersborg ska inventera hästgårdar i sommar

av Eva Eternell

 VÄNERSBORG:  Miljö- och hälsoskyddskontoret i Vänersborg satsar i sommar resurser på att inventera hästgårdar.
– Vi vill få ett heltäckande register över alla hästgårdar i kommunen, säger miljö- och djurskyddsinspektör Monica Welamsson.

Läs mer på TTELA.se

Taggar inventera

Den svenska sporthästen

av Eva Eternell

Information från SLU:

Aveln av den moderna sporthästen för dressyr, hoppning och fälttävlan blir allt mer internationell. Att betäcka sitt svenska sto med sperma från de mest eftertraktade hingstarna någonstans i Europa är helt möjligt och görs i allt större utsträckning av de svenska uppfödarna.
 
Däremot tycks det vara en bit kvar innan de största europeiska avelsförbunden för hästavel kan enas om en gemensam syn på hur hästarna ska testas för att mäta avelsframstegen. I nuläget arbetar det svenska och danska avelsförbundet enligt jämförbara principer och värderingar, medan de största tyska förbunden har delvis annorlunda system.

Kartlagt avelsvärdering
Emma Thorén Hellsten har, i en doktorsavhandling vid SLU, studerat hur några av de största avelsförbunden arbetar med avelsvärdering av varmblodiga hästar. Hon inledde studierna med att kartlägga hur det sker inom de två största avelsförbunden för tyska hästar, det holländska förbundet samt det danska och svenska förbundet för avel av varmblodiga hästar.
– Skillnader i testsystem, avelsvärderingsmetoder och vilka resultat som ingår i beräkningen av avelsvärden gör det är svårt att jämföra avelsvärden mellan länderna. Något som ytterligare komplicerar jämförelser är att det inte finns något enhetligt system för identifikation. Samma hingst kan till exempel ha olika namn, beroende på vilket avelsförbund som har registrerat honom, vilket blir väldigt förvirrande, säger Emma Thorén Hellsten.

Ville inte lämna ut uppgifter
Visionen för avhandlingen var att undersöka möjligheten att jämföra hingstars avelsvärden på ett objektivt sätt. Tanken var att Interstallion skulle bli motsvarigheten inom hästnäringen och två doktorandprojekt drogs igång, varav Emma Thorén Hellstens var det ena. Men då de tyska avelsförbunden (Hannoveranerförbundet och Holsteinerförbundet) samt det holländska avelsförbundet KWPN efter de inledande studierna valde att inte lämna ut några fler uppgifter, fick forskningen koncentreras runt det svenska och danska avelsförbundet.
Emma Thorén Hellsten visar i sin forskning att det svenska och danska förbundet för varmblodiga hästar strävar åt samma mål och använder sig av likartade metoder, framför allt när det gäller hästarnas prestationsegenskaper, det vill säga gångarter, ridbarhet och hoppförmåga.

Tyskland stort inflytande
För såväl Sveriges som Danmarks hästavel har hingstar från Tyskland haft ett stort och viktigt inflytande under många år. När det gäller att förbättra de svenska hästarnas hoppförmåga har forskningen visat att även hingstar från Frankrike och Holland spelat en stor roll vid sidan om de tyska hingstarna.

Fullblod positivt för fälttävlan
Många avelsförbund försöker regelbundet blanda in fullblodshingstar för att få hästarna lättare i typen. Emma Thorén Hellsten har i sina studier noterat att inslaget av fullblodshingstar inte har haft någon positiv inverkan när det gäller hästarnas hoppegenskaper eller dressyregenskaper.
Däremot har fullblodsinslaget gett smäckrare och mer uthålliga hästar vilket har varit positivt för till exempel fälttävlanssporten.

Disputation
Emma Thorén Hellsten, institutionen för husdjursgenetik vid SLU, försvarar sin avhandling ”International sport horse data for genetic evaluation” torsdag 29 maj kl. 13.00 i Loftets hörsal vid SLU i Uppsala. I anslutning till disputationen hålls fredagen 30 maj ett seminarium om möjligheten att skapa ett framtida Interstallion.

Taggar sport
Sida 1 av 13