Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Minnen från turfen//Eva

av Eva Eternell

    Ikväll har jag och Sanna: min nya medryttare, varit och ridit på Täby Galopp. Jag red Waggie och hon Pijano. Sanna har tränat galopphästar och jag vågar mer än väl släppa ut henne på banan.
    Pijano har jag tränat professionellt för championtränaren Micha Khan när jag köpte honom. Men det var första gången Waggie var på en galoppbana. Jag har tvekat med tanke på hennes ålder, men så tyckte jag att det kan ju va kul för henne att gå ett varv i sitt eget tempo.
    När vi skulle rida in på banan så passerar man tågbanan som ligger nedanför. Waggie blev rädd för en som gick med kryckor så det eka mot asfalten. Pijano brydde sig inte. Som väntat ville Pijano iväg men jag hade bestämt att de skulle gå ett varv i uppvärmning i skritt trav och canter tillsammans i lugnt tempo. Sedan kunde Sanna få dra iväg.
    Och mycket riktigt. När hon styrde ut så ”tjong” for han iväg. Waggie hängde på direkt men tappade snart mark. Hon försökte en liten bit och undrade varför han stack iväg från henne. Men jag ville hon skulle gå lugnt så jag satt bara passiv och lät henne gå i sitt eget tempo. Jag ville ju inte ge den gamla damen en hjärtattack precis.
    Pijano var i storform och nu när jag kunde jämföra när jag satt på en annan galopperande häst så ser man hur snabb han är! Så var ju hans pappa Bajano och farfar Engano champions på galoppen också så han har ju galoppblod i sig. Men att det var så STOR skillnad mot ett halvblod ändå. Lite intressant att jämföra faktiskt.   
    Planen var att rida bara ett varv och sedan åka hem. Det har man ju hört talas om hur folk åkt dit med sina ridhästar och ridit sönder senorna på dem. Det lärde Micha mig: värm upp i trav och canter, rid bara ett varv första gången, trava av och ut och skritta hästen på stigarna rund banan sedan.
    Waggie verkade inte ett dugg trött efter när vi travade av dem och skrittade ut. Det hade varit ett dåligt tecken om hon hade varit det. En tränad häst ska vara lika fräch efter.
    Vi kommer att åka dit nästa måndag igen. Ja alla måndagar framöver om jag inte jobbar eller om det ösregnar (då skippar jag nog). I helgen ska jag rida fälttävlan med Pijano i Uppsala så att ha en rejäl galopp är bra uppladdning så han inte får mjölksyra.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB