Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Ridtips: Pether Markne visar hur man rider hörnpasseringar

av Eva Eternell
    Pether Markne är dressyrryttaren som är tränare för många hoppryttare, bland annat Malin Baryard, Peder Fredricson, Maria Gretzer, Helena Persson, Jens Fredricson och Angelie von Essen. Här visar han, oavsett disciplin, hur du ska rida korrekta hörnpasseringar.

Pether börjar varje hörnpassering med att göra en halvhalt innan.
    – Du lyfter handen lite och säger: vänta. Men jag använder inte framåtdrivande hjälper utan bara minskar farten. Så jag går in i ett lugnt tempo och kan ställa hästen i halvhalten. Då kan jag rida hästen ställd i nacken och upp och framför min inre skänkel genom hörnet.
    Ytterskänkeln stadgar upp hästen så att den inte sladdar genom hörnet.

Hästen ska vara ställd genom hela hörnet
    – Efter hörnet tar jag ytterligare en halvhalt, för att sedan går in på nästa stycke. Det är som att rida en kort mening att rida ett hörn tycker jag. Man sätter punkt och börjar på nytt stycke. När man gjort hörnet ska man kunna sätta punkt och börja på nästa övning.
    En hörnpassering är lite av att man tänker ledarskap även med ridningen:
    – Man vill bestämma sin takt och tempo. Hellre aningen lite lugnare tempo genom hörnen, så att det blir så att hästen får en liten kort styrketräningsdel genom hörnet.
    – Det är inte heller fel att trava, göra halvhalten och sedan gå ner i skritt. Så att man tränar hästen att den ska vänta så att du så småningom, så hästen är van vid att vänta på ryttarens signaler.
    – Det är viktigt att man renodlar och att man kan minska tempot för handen, att man så snabbt som möjligt kan komma till ridning enbart med skänkeln.
    – Jag tycker att man ska sakta av till skritt och skritta genom hörnen till en början för då lär sig hästen att komma tillbaka genom hörnet. Komma tillbaka är att det inte bara är ett framåtdrivande läge, att det är samlande.

Hästen ska lära sig att vänta på ryttaren
    – För att undvika att bli hängande i din hästs mun och fungera som en rollator åt hästen, så tycker jag det är en bra förklarande övning för hästen att då ta tillbaka den i skritt.
    När det här funkar provar du att trava igenom.

Trava med energin lite uppåt med lite kortare kliv genom hörnet.
    – Hellre travar man med energin lite uppåt med lite kortare kliv genom hörnet än stora kliv där hästen lättare tappar balansen. Glöm inte att hästen ska vänta i hörnet så att du på tävling kan rida ut steget på hästen efter hörnet utan att hästen då faller i framvikt.

Gör en halvhalt igen efter hörnpasseringen som avslutning
    Träna 80 procent förberedande hörnpassering (halvhalt, saktar av skritt) och 20 procent slutförande hörnpassering anser Pether att man ska göra.
    – Ett tips är att man ska våga vara i hörnet, att man gör hörnet långt. Så att det inte känns som om man inte hinner med: ”oj, här var det en hörnpassering”. Om det blir så måste du jobba mer på ditt register i hästens gångarter.
    – I galopp är det samma här: att jag tar från glopp till skritt några gånger. Har jag en häst som inte riktigt bär sig, som gör sig stark och inte riktigt vill balansera upp sig, då rider jag lite, lite öppna genom hörnet. Har jag en häst som gör sig väldigt stark i innersidan, försöker jag även med den rida i öppna men innan hörnet rida lite i sluta så att hästen formar sig kring den inre sidan så jag får en bra innersida. Så när den kan det rider jag öppna igen efter det. Av de övningarna får jag kontroll på det genom galopphörnen.

Text och foton: Eva Eternell Hagen
(Denna övning publicerades i Häst Magazinet hösten 2006)

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB