Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Ridtips: Dressyrövning med islandshäst för att få fram en bättre tölt

av Eva Eternell
   
Flerfaldiga VM-ryttaren Nina Keskitalo använder dressyrövningar för att stärka och förbättra tölten hos islandshästar:

    – I tölten är det väldigt viktigt att hästen är smidig i sidorna. När man väl kommer ut på ovalbanan är det en förutsättning att hästen är lösgjord, lydig för skänklarna och eftergiven i bakbenen.
    Den första övningen består av att man ska kombinera öppna med raka linjer. Att man helt enkelt rider i öppna för att få hästen mer rakriktad.
    – Man rider i öppna dels för att öka hästens bärighet, dels för att få den eftergiven i sidorna. Två saker som är väldigt viktigt för att få fram en välbalanserad, smidig tölt.
    – Ett ganska vanligt problem med islandshästar är att de går förböjda i halsen, skjuter ut bogen och flyttar bakdelen från linjen. Då är det lätt att man som ryttare vikter sig i sidan så att yttre sittben åker utåt varvid man då uppmuntrar hästen till att göra fel, säger Nina.
    – Skritta hästen i öppna lite innanför spåret så att du verkligen känner att hästen inte flyttar bakdelen åt sidan utan det är framdelen man ska flytta in med eftergift i innersidan.

    – Är öppnan bra, kommer hästen lätt att vända rakt över banan med framdelen och bakdelen i samma spår med ett jämnt stöd i tyglarna, fortsätter hon.
    Väl på andra sidan ridbanan så vänder man och rider i öppna åt andra hållet innanför spåret.
    – Mycket av iden med denna övning är att man som ryttare blir tvungen att koncentrera sig på att sitta rakt över hästen och inte vika sig i sidan. Sitter man inte rakt kommer hästen inte att gå rakt med jämnt stöd i båda tyglarna när man vänder över banan, förklarar Nina.

    Nästa övning som Nina brukar använda sig av är att man rider öppna i tölt en bit in på långsidan, vänder en kort diagonal (snett igenom) med en tempoökning. Så resten av andra långsidan i öppna åt andra hållet.
    – Det är samma sak här: Sitter man snett, viker sig, över hästen kommer hästen inte att vända in rakt över diagonalen.
    – I slutet av diagonalen när man tar ner hästen i öppna så ska man också undvika motstånd i den nya innersidan.
    Genom dessa övningar blir hästen gymnastiserad och liksidig. Den styrka man bygger upp i bakdelen kommer väl till pass när hästen sedan ska ridas på ovalbanan.

    – Den tävlingsform som vi rider på 250 m bana kräver att hästen är väl förberedd. Då ska jobbet redan vara gjort på hästen. Vi rider ju rakt fram på en ganska öppen yta. Är hästen då inte lydig och genomriden så finns det inte mycket man kan göra för att förbättra, förklarar Nina.

(Denna artikel har tidigare publicerats i Hästmagazinet 2006)

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB