Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Viktiga råd inför sommarbetet//Eva

av Eva Eternell

   
Nu börjar betessäsongen. Vissa har redan släppt sina hästar. Men glöm inte de risker och faror det innebär med att släppa hästarna på bete. I värsta fall kan för tvärt betessläpp leda till döden, vilket redan har hänt i år.
    Det är framförallt sjukdomarna fång och kolik man ska se upp med. Båda är en reaktion på för tvärt foderbyte. Hästarna måste vänja sig succesivt vid att äta mer gräs. Även om de redan går i en gräshage så kan gräset i sommarhagen vara annorlunda och kraftigare. Därför är det allra bäst att släppa dem i sommarhagen bara några timmar i taget innan själva betessläppet och utöka succesivt till halvdag, heldag, hela dygn.
     Tänk också på att det är mycket insekter nu. Av den anledningen kan det också vara osjysst att låta hästarna vara ute dygnet runt om de besväras mycket. Men en jättebra uppfinning på senare år är de sk flugtäckena. För Waggie var det en befrielse när dessa kom. Pijano däremot behöver inget. Men man måste ut och ta av täcket om det börjar regna. Visserligen är flugtäcket tunt, men hästen ska aldrig stå med blöta täcken på sig i alla fall.
    Sedan en annan sak. Bara för att hästarna är på bete så innebär det inte att de klarar sig helt på egen hand. Varje dag ska man gå ut till varje häst, känna efter om den fått någon fästing som behöver tas bort, se efter att de inte fått något sår någonstans. Vattnet måste kollas så att det alltid finns rent och fri tillgång.
    Våra jordar är inte lika mineralrika som de var förr. Jag brukar därför alltid göra lite betfor och ge mineraler i en hink i hagen varje dag. En hink till varje häst. Mineraler ska doseras så man vet hur mycket varje häst verkligen fått i sig. Att lägga ut saltstenar med mineraler i hjälper inte mycket.
    Semester är för oss människor. Hästarna mår bara bra av att ridas och hållas igång även om de är på bete. Jag brukar ta med sadel och träns i bagageluckan om hästarna går långt ifrån stallet. Göra iordning hästen utanför hagen och rida ut i skogen. Under tiden har betforen svällt och hästen får hinken med betfor och mineraler när vi kommer tillbaka.
    Ska du tävla eller rida på kurs ska hästen få komma in någon natt före för att få chans att vila. Ofta sover de dåligt ute och behöver få komma in på stall.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB