Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Ny duo i dressyrledningen efter OS

av Eva Eternell

Information från Svenska Ridsportförbundet 2008-06-08:

Efter OS tar en ny duo över ledningen i svensk dressyr.
Per Lundberg, Stockholm, efterträder Antonia Ax:son Johnson som ordförande i Svenska Elisabet Lundholm blir Bo Jenå, Flyinge.
– Det känns otroligt hedrande och blir en riktigt spännande utmaning, säger Jenå, som har ett långt och engagerat förhållande till svensk dressyr, bland annat som tränare, internationell domare och tävlingsryttare upp till Grand Prix-nivå.

Som dressyrlärare vid Flyinge hingstdepå utanför Lund, ett av världens äldsta stuterier och ett utbildningscentrum för svensk ridsport, har Bo Jenå under många år följt sportens utveckling på nära håll.
– Vi har många duktiga ryttare och en mycket bra struktur på verksamheten. Nu gäller det att förvalta detta men också våga ta nya grepp för att vi ska närma oss vår vision.
Bo Jenå är en välkänd och respekterad profil i dressyrleden och är på skånska Flyinge även ”granne” med fälttävlans förbundskapten Jan Jönsson och kollega med Peter Eriksson och ”Ankan” Carlsson som bägge ingår i hoppledningen.

Att bli den ledande dressyrnationen i världen är den lite stöddiga visionen svensk dressyr arbetar mot, och sakta men säkert närmat sig under senare år.
I sommar deltar svensk dressyr med lag vid OS i Peking där ridsporten avgörs i Hong Kong. Med två raka EM-brons i ryggen och flera framskjutna individuella placeringar är dressyren, förutsatt att alla aktuella OS-ekipage undviker skador, med i en sannolikt mycket het medaljstrid.

Efter OS tar Per Lundberg över ordförandeklubban från Antonia Ax:son Johnson.
– Det är en stor glädje att efter årets OS, med gott stöd från Antonia och i ett nära samarbete med Bo Jenå och övriga kommittén, få fortsätta på den inslagna vägen och driva dressyren framåt med sikte på bland annat VM i Kentucky och nästa OS i London 2012, säger Per Lundberg.
– Genom det kompetenta arbete som gjorts inom dressyren, med klara mål och riktlinjer och de fina framgångar svensk dressyr haft under senare tid, kommer vi att få en flygande start på vårt arbete.

Per Lundberg har framförallt sina rötter inom svenskt näringsliv, bland annat som VD för Förvaltnings AB Providentia, inom banksektorn och som styrelseordförande i Dressyr men även att köra häst hör till hans stora passioner.
– Jag har en egen häst och rider eller tömkör så gott som dagligen. Det är fantastiskt att jobba långsiktigt med hästar och se hur de utvecklas.

Redan tidigt i våras aviserade Jag är fantastiskt glad och nöjd med den här lösningen som jag vet borgar för kontinuitet i vårt målinriktade utvecklingsarbete, säger Antonia Ax:son Johnson.
 Både Per och Bo står för de grundläggande värderingar som vi arbetar efter och där djup kunskap och respekt för hästen är det allra viktigaste.

Fakta
Bo Jenå
Född: 1955
Bor: Flyinge utanför Lund
Familj: hustru och tre barn
Arbetar: Sedan 1971 verksam på Flyinge. Idag lärare, huvudlärare och examinator i dressyr.
Har även arbetat som dressyrtränare i USA.
Rider: Dagligen på Flyinges hingstar och har tävlat upp till Grand Prix nivå i dressyr men behärskar även hoppning och fälttävlan.
Annat: Internationell drssyrdomare och kommer att fortsätta att döma ett antal tävlingar där svenska ekipage ej deltar, till exempel i USA:
Fritid: Mycket häst men åker även slalom och tar gärna grannens motorcykel på en tur emellanåt.
Om dressyr: Det ultimata samspelet mellan häst och ryttare.

Per Lundberg
Född: 1943
Familj: hustru, tre barn och åtta barnbarn
Bor: Saltsjöbaden utanför Stockholm och sommartid utanför Brantevik på Österlen.
Arbetar: Verksam bland annat som styrelseordförande i Sophiahemmet styrelseledamot i Billerud, styrelseordförande i Ekonomiskt Historiska Forskningsinstitutet vid Handelshögskolan i Stockholm, engagerad i styrelsen för Föreningen för den Beridna Högvakten i Stockholm.
Fritid: Aktiv ryttare sedan länge och åker minst fyra gånger i veckan från Saltsjöbaden till egna hästen Alex i Åkersberga. Låt se om det
Om dressyr: Det är ett fantastiskt, fascinerande och långsiktigt arbete att se hur hästen utvecklas.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB