Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Träning ikväll för Erik Berggren//Eva

av Eva Eternell

 
   Ikväll är det hoppträning på Lennartsnäs för Erik Berggren. Erik kommer regelbundet till oss och jag rider i stort sett alltid med. Jag har ridit för Erik långt tidigare på Strömsholm där han var lärare i åtta år.
    Jag har haft problem i kombinationerna på tävlingarna i år. Men Erik som alltid brukar ha svar på allt kunde inte lösa det. Pijano har helt enkelt svårt att räcka till och oavsett hur bra jag kommer in så river han ofta i uthoppet. En bättre häst hade helt enkelt behövts. Suck.
    Min stallkamrat Jill kom och sa ”att va fin Pijano va på Ryttis”. Det var ju jättekul att höra, för det tyckte inte jag. Vi hade två nedslag och det är jag inte alls nöjd med, för jag tycker han borde ha klarat det. Men Jill sa att folk runt omkring hade sagt att ”å vad fint han hoppar den där lilla hästen på de stora hindren”. Så det var en tröst att höra. Men sanningen är ju att han inte räcker till för mina ambitioner. Jag hade hellre hoppat ännu högre.
    Waggie kunde ju det i sina yngre dagar. Men den gamla 19-åringen orkar inte det längre. Så Pijano är den jag har. På veterinärbesiktningen i Botkyrka kom Micke Persson fram och kommenterade: ”Kan han hoppa den där lilla?”. Jo det kan han, svarade jag, men inte så högt.
    Vi stannar allså i samma klass år efter år. Ska jag hoppa högre får det bli med en ny häst i framtiden. Nästa vecka ska vi åka och rida på kor så då har vi en ny utmaning.
    Sedan så har jag ju riddarspelen senare i sommar. Har funderat rent teoretiskt på hur man rider tornéspel i damsadel: normalt sett rider du ju med vikt- och skänkelhjälper när du rider på enhandsfattning. I damsadel ersätter du det med tygelhjälper och ett spö. Om jag då rider i damsadel och på enhandsfattning med lans i handen så har jag alltså inga vikt-, skänkel, spö eller vanliga tygeltag alls. Enbart röst, en halv fot på ena sidan och en hand med tygel. För att lyckas kommunicera måste jag i så fall använda den tygeln jag har och lägga den mot hästens hals på respektive sida när jag vill svänga, ta fram respektive bak handen för att reglera farten. Sedan får jag väl trycka till med foten för galopp. Så ska jag då göra detta i galopp med lans och ta ringar, slå riddare ur sadeln.
    Det blir lite av en utmaning. Så nu har jag åtminstone det att träna på i sommar och få till kommunikationen med Waggie så hon förstår vad jag menar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB