Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

MRSA-hästarna smittades på SLU

av Eva Eternell

De två hästar som smittats av MSRA, en fruktad stafylokockbakterie, har opererats vid hästkliniken på Universitetsdjursjukhuset vid SLU.

Från SLU:
Analyser som gjorts vid SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, visar att hästarna bär på bakterien. Ytterligare provsvar från Smittskyddsinstitutet väntas i början på nästa vecka.

– Vi har nu identifierat problemet och vidtagit nödvändiga åtgärder, säger Chris Johnston, chef för hästkliniken. Smittkällan är en häst som opererades i en led. Operationen gjordes med artroskopiteknik, så kallad titthålskirurgi.

 Hästar som för närvarande vårdas på kliniken vid UDS och som besökt kliniken som dagpatienter den senaste tiden löper ingen risk för att drabbas av MRSA enligt Chris Johnston. Tills vidare ställer kliniken in planerade operationer men kan erbjuda operationer vid akuta behov.

Jordbruksverket har beslutat att de hästar som har haft tätast kontakt med de sjuka hästarna ska provtas för att undersöka om smittan har spridits.

MSRA är en typ av stafylokocker som är motståndskraftiga mot flera antibiotika. Bakterien är mest känd som orsak till svårbehandlade sjukhusspridda infektioner hos människor, men finns även hos människor utanför sjukvården. MRSA kan bäras utan några symptom. MRSA har tidigare bara bekräftats vid ett enda tillfälle hos häst.

I en forskningsstudie som utfördes av SVA under 2007, där 300 hästar provtogs, kunde bakterien konstateras hos en häst.

I ett internationellt perspektiv är resistensläget i Sverige fördelaktigt, skriver SVA i ett pressmeddelande. Andelen antibiotikaresistenta bakterier hos svenska djur är liten men det är viktigt att motverka spridning genom ökad provtagning och skärpt hygien. För att fallen ska hittas så tidigt som möjligt måste prover tas från sår- och hudinfektioner. Särskilt viktigt är det att infektioner som utan framgång behandlats med antibiotika provtas.