Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Guld, Silver och Brons till Sverige vid EM i reining

av Eva Eternell


Info från SRHA:
Europamästerskapen i reining blev en rafflande kamp mellan några av Europas bästa reiningryttare och hästar i Openklassen, som är den högsta klassen i grenen reining. 120 ekipage från hela Europa kom till Bökeberg Arena för att tävla om prestigefyllda medaljer.

**************************************
Förhandsfavoriten Jurgen Pouls med 14-årige hingsten Tabasco Tari missade kraftigt i en stop och var därmed utanför kampen om medalj. När bara några få ekipage återstod stod det klart att Sveriges hopp, Peter Ljungberg och Wheeling Eldorado, hade god chans på medalj, kanske till och med Guld. Peter och Wheeling tog det lugnt och fick till en fin ritt utan större missar och därmed var han i slutstriden. När så medaljörerna ropades upp var det en överraskad Ljungberg som mottog bronset.

-Vi fick ingen riktig fart i spinnarna, så jag trodde vi var utanför pallplats, förklarar en glad Peter Ljungberg efter tävlingen. Även Wheeling Eldorados ägare, Mikael Bergholm, var mycket nöjd över Bronsmedaljen. Ekipagets score blev 216,5.

Vann gjorde Tysklands Ulrich Kofler/Hot Smokin Chex med score 219,5. Två blev Rudi Cronsteiner/Chick N Roost, Frankrike med score 218,5.

Europamästare i Non Pro blev Cira Baeck/Whizashiningwalla, Belgien.

Youthklassen bjöd på flera svenska framtidslöften. Europamästare i Youth 14-18 blev Simon Andersson/Miss Keyhole Cowboy tätt följd av två andra svenska ungdomar, syskonen Cecilia Spångfors/Whiz N Trouble second och Josefine Spångfors/Spooke And Crome Third.

Även klassen 13 år och under vanns av en Skandinav, Danmarks Isabella Capobianco.

*************************************
Stor publik på Sveriges första Europamästerskap i reining
*************************************

Runt 5000 personer beräknas ha strömmat genom tävlingsområdet på nybyggda Bökeberg Arena under mästerskapets tre dagar 11-13 juli. Fulla läktare och mycket applåder, visslingar och fotstamp höjde stämningen långt över det vanliga i tävlingssammanhang, något som uppskattades av ryttarna som kände responsen från publiken.

Att få ett Europamästerskap förlagt så lång norrut i Europa har inte varit helt lätt, men många tillresta ryttare och funktionärer från övriga Europa förklarade sig mycket överraskade över den höga standarden på arrangemanget, arenan och underlaget.

Fredag och lördagkväll bjöds även på westerngrenen Reined Cowhorse - en tävling arrangerad av SRCHA och med speciellt inbjudna tävlande från USA. Mark Matson och Todd Fitch, båda Världsmästare i grenen som visar hur en cowboy till häst under full fart kan få kontroll på en kalv.

*************************************
Bästa tävlingen hittills
*************************************

Den svenska reiningföreningen, SRHAs, ordförande Monica Widh var trött men glad efter att publik och ryttare hade lämnat Bökeberg.

-Det här var den bästa tävlingen vi gjort hittills, förklarar hon.
-Vi har haft en fantastisk personal, domare och anläggning. Tidsplanerna höll och nu har vi börjat fundera på hur vi kan göra det ännu bättre till nästa år. Vi arrangerar ju EM-tävlingen även 2009.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB