Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Taggat fälttävlanslag på väg mot Hongkong

av Eva Eternell

Magnus Gällerdal
Information från Svenska – Vi är inte sämre några andra, säger de svenska fälttävlansryttarna när OS och medaljchanser kommer på tal.
Lova någon medalj vågar de inte göra, det är så många delar som ska stämma de dagar det verkligen gäller, men kapacitet och viljan finns bestämt där.
I OS-genrepet i Aachen blev det en andraplats för OS-laget.

I det svenska fälttävlanslaget till OS ingår Linda Algotsson, Dag Albert, Viktoria Carlerbäck, Magnus Gällerdal och Katrin Norling. Fyra av dem hade OS-genrep i Aachen och resultatet där visar att det finns potential i det här laget. En andraplats blev det och Magnus Gällerdal var bäste svensk med en sjätteplats. Femte OS-ryttaren, Dag Albert, tävlade i England samma helg.

– Det är lite av en utmaning att åka på tävling med ett lag som redan är uttaget. När ryttarna är uttagna vill de gärna börja det individuella upplägget och gå in för uppladdningen, säger Jan Jönsson, förbundskapten för fälttävlan.
– Men med den tuffa tävling som väntar i Hongkong så måste hästarna vara rejält på topp. Och en tävling ger mer då än träning hemma i stallet, förklarar han upplägget. Och han ger samtidigt ryttarna beröm.
– De klarade det här på ett alldeles utmärkt sätt.

Fälttävlanshästarna går in i karantän inför OS den 17 juli och då kommer hästar och ryttare tillbaka just till Aachen.
– Vi kommer vara här i tio dagar och har ett träningsschema uppgjort med en blandning av dressyrträning, galopparbete och hoppträning, berättar Jönsson.
Den 27 juli lyfter planet till Hongkong med hästarna. Ryttarna flyger några dagar senare.
– Det finns ingen anledning att ha ryttarna på plats de första dagarna medan hästarna bara skrittas och leds på promenader medan de vänjer sig vid klimatet och får resan ur kroppen. De kan lätt tappa fokus. Då är det bättre att de är hemma och rider sina andra hästar några dagar.
Under tiden i karantän har ryttarna bara en häst att ägna sig åt, så det blir en del dötid. Viktoria Carlerbäck har tagit rollen som ”lektant” under perioden i Aachen.
– Jag har köpt massor av spel, Yatzy och andra typer av spel.

Innan det är dags att gå in i karantän har ryttarna var och en sina egna upplägg och saker de tänker finslipa. Först är det genomgång med landslagsveterinär Staffan Lidbeck för att kolla hästarna, en del redan på tävlingsplatsen i Aachen och en del på hemmaplan. Därefter väntar lite vila och ompysslande efter helgens kraftmätning.
Dressyrträning och galopparbeten är det som står på de flestas program innan det är dags att gå in i karantän.
– Jag räknar med två galoppjobb, säger till exempel Magnus Gällerdal som ska också ska finslipa på dressyren för att förbättra resultatet med ytterligare några poäng.
– Det finns mer att hämta i honom, säger han om Keymaster.
Viktoria Carlerbäck har rådslagit med dressyrgurun tränaren och OS-ryttaren Kyra Kyrklund.
– Hennes råd var att inte börja ändra på saker nu utan att finslipa och förbättra på det som finns. Trägen vinner, säger Viktoria.

Det är ett rutinerat gäng fälttävlans förbundskapten Jan Jönsson valt att skicka till OS i Peking där ridsporten avgörs i Hongkong. Sinsemellan har de fem ryttarna erfarenhet från 28 mästerskap, varav fyra OS.
Linda Algotsson är den i särklass mest mästerskapsrutinerade med tio starter i OS, VM och EM och två individuella EM-silver hemma i prisskåpet.
– Jag ska träna lite hoppning, sa Linda Algotsson angående planerna när hon lämnade Aachen efter att Stand By Me stannat ut sig i banhoppningen.
Och Stand By Me tog revansch med besked och vann en internationell tävling i Tyskland veckan efter.

OS-fälttävlan i Hongkong inleds med två dagar dressyr.
Dressyren spelar en allt större roll i fälttävlan och de svenska fälttävlansryttarna har jobbat i flera år med att höja sina dressyrpoäng. Och det har gett resultat. Dressyrpoängen har märkbart förbättrats hos landslagsryttarna.
Svårklassryttaren och tränaren i dressyr, Susanne Gielen, är knuten till fälttävlan och kommer att tillbringa några dagar på precampen under karantänen i Aachen för att riktigt gnugga dressyrrörelser med ryttarna.
Terrängritten rids på en golfbana och tävlingsplatsen heter Beas River. Hästarna kommer att åka luftkonditionerad hästtransport fram och tillbaka.
Terrängbanan i Beas River är Ryttarna och hästar

Linda Algotsson med Stand By Me. OS i Peking där ridsportens avgörs i Hongkong blir Linda Algotssons tredje OS och den andra OS-starten för Stand By Me. Linda Algotsson har ridit tio mästerskap och har två individuella EM-medaljer i prisskåpet. Den 36-åriga ryttarinnan från Läckeby är numera baserad i Tyskland och hon gjorde sin mästerskapsdebut som senior vid VM i Haag 1994.
Stand By Me fick sitt stora genombrott 1999 med en SM-seger och en individuell silvermedalj på

Magnus Gällerdal och Keymaster xx. ” Keymaster är en Carolina Klüft i hästförpackning. Han är atletisk, har hög potential i alla discipliner. På senare år har han blivit starkare mentalt.” Så beskrev Magnus Gällerdal familjens uppfödning inför VM 2006. På mästerskapet var Magnus Gällerdal och Keymaster ett nedslag från det individuella bronset.
OS i Aten 204 var deras första stora mästerskap tillsammans och då var ekipaget bästa svenskar med en 17 plats. Årets OS i Hongkong blir deras tredje mästerskap tillsammans och de laddade bland annat genom att bli sexa i OS-genrepet i Aachen första helgen i juli.
Magnus Gällerdal studerar till läkare i Lund och kombinerar studier och tävlande på hög nivå.


Viktoria Carlerbäck och Ballys Geronimo
. Viktoria Carlerbäck och Ballys Geronimo fick stå överst på prispallen på hemmaplan när de vann världscupen i Malmö i maj. Ekipaget har gjort tre stora mästerskap tillsammans och i år ser de ut att ha hittat formen lagom till avresan till Hongkong. De tre senaste åren, EM 2005 och 2007 samt VM 2006, har Viktoria och Ballys Geronimo funnits med den trupp som åkt till mästerskapen. Världscupsegern i Malmö är ekipagets största internationella seger. Ett lagguld från Nordiska Mästerskapen 2002 finns också på Viktoras och Ballys Geronimos meritlista.
Ballys Geronimo går också under namnet Sölle – varför? ”Det hette han redan när jag fick honom. Han gick från början under namnet Fölet, som blev Sölle, och sedan har suttit i.” säger Viktoria Carlerbäck.


Katrin Norling och Pandora Emm
. Katrin Norling mästerskapsdebuterade som senior på VM i Jerez 2002 där hon startade allra först i terrängmomentet. Då red hon Beatrice af Tollstad och två år tidigare hade de tagit lagguld och individuellt brons på EM för young rider.
Katrin Norling syns oftast på någon av de egna uppfödningarna med suffixet af Tollstad, men till OS i Hongkong är det Pandora Emm som får följa med. Katrin ha ridit Pandora Emm sedan 2004 och de har haft en jämn och stigande resultatkurva. I Aachen på OS-genrepet blev ekipaget nia.

Dag Albert och Tubber Rebel. Det är sällan vi ser Dag Albert tävla på hemmaplan och han är tämligen anonym för den stora publiken. Men när det är mästerskapsdags ploppar den Englandsbaserade ryttaren upp som gubben i lådan med en eller två kapabla hästar. Till OS i Hongkong har Dag Albert plockat fram Tubber rebel, en skimmel som bland annat var tolva i den trestjärniga fälttävlan i Luhmühlen tidigare i somras.
Dag Albert red sitt första mästerskap i Achselschhwang, Tyskland 1993 och har deltagit i fem EM, två VM och ett OS för Sverige.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB