Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Delrapport från NM för arabiska fullblod/Eva

av Eva Eternell

Är uppkopplad via mobil tillfället för att gå in och ge en delrapport från NM för arabiska fullblod. Dagen började med att man ska visa hästen för hand = exteriörbedömning. Pijano har ju ingen vidare arabtyp, men det var ju inte därför jag köpte honom utan för att jag ville ha en bra ridhäst, så det är bara att acceptera. Jag har inte ens kollat hand resultat kom jag på.

Första ridgrenen är speed v ilket är galopp 400 meter. Pijano kände igen sig och var så laddad att han var helt omöjlig. Så är han när han ska tävla fälttävlan också. Han visste att han skulle springa och det var ju precis vad jag ville han skulle göra. Han var stark och gick imål på 28, 8 sekunder. Vilket visade sig bli segertiden och personligt rekord. Förra året hade han 29,”någonting” och tog placering. Men han hade en släng av pollenallergi precis innan då plus att jag är ca 7 kilo lättare än förra sommaren. Så det var väl det som skulle till.

Terrängridningen rids på idealtid = 420 meterstempo. Där är det ju svårt att veta riktigt på den långa banan utan man för rida på känsla och tur blir det ju lite om vem som får någon sekund mer exakt än någon annan. Eftersom Pijano gärna ligger på så ansträngde jag mig för att hålla nere tempot. Visade sig vara lite för fort ändå. Men vi tog en fjärdeplats.

Poolebending är slalom på tid. Här finns det många duktiga så snabba rackare! Pijano är inte bland de snabbaste för han hinner inte runt lika snabbt som en del mindre araber gör. (Han är 156.) Både Pijano och jag visste precis hur vi skulle ta oss runt pinnarna men vi var ändå en sekund föfr långsam för placering.

Imorgon väntar dressyren och med tanke på hur himla laddad han är av dagens speed så är det inte någon bra förutsättning för att gå in och rida ett stillsamt dressyrprogram. Han kan allting med råde. Men han är så laddad att när jag ska ta tyglarna för att skritta börjar han genast piaffera och när jag försöker rida fram honom blir det passage, inte skritt. Får hoppas på ett under under natten.

Efter dressyren är det två klasser i hoppning. Jag återkommer med hur det gick under söndagen plus alla andra häst-nyheter som händer imorgon kväll. Så då kommer ni få läsa om både Arab NM, Falsterbo och allting annat.

Ska lägga mig tidigt ikväll för jag kom på att jag måste upp ännu tidigare imorgon för att fläta Pijano. Vad jobbigt med dressyr på det viset mot för hoppning.

Ha det/Eva

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB