Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Historiskt OS-guld till Anky van Grunsven

av Eva Eternell

Information från Svenska Ridsportförbundet 2008-08-19


Mästerskapfinaler är allt som oftast tårfyllda tillställningar, hos en rinner tårarna för att de vunnit, andra gråter för att de förlorat och några gråter för att de andra gråter.
 
OS-finalen i dressyr i Hongkong var inget undantag. Anky van Grunsven vann sitt tredje OS-guld i dressyr på lika många OS och glädjetårarna rann över denna historiska bedrift.
Det är väl inte helt osannolikt att Isabell Werth fällde några tårar av ilska och besvikelse när Satchmo helt plötsligt ville vara rodeohäst i stället för att göra piruetter.
 
I svensklägret var dramatiken inte fullt lika hög men några tårar glittrade i ögonvrårna hos Elisabet Lundholm när siste svenske ryttaren red ut från arenan och hennes uppdrag som förbundskapten därmed är avslutat.
– Det har vart en fantastisk resa och det har varit så kul, säger Elisabet Lundholm om sina tio år som svensk förbundskapten, och även om hon känner ett visst vemod över att lämna sitt uppdrag så säger hon att det är rätt beslut.
– Hittills har hela mitt fokus legat på OS. Nu ska jag vara ledig ett tag och sedan ska jag fundera på allvar över vad jag ska göra nu, säger Elisabet.
 
En annan som gör sitt sista OS är Jan Brink. Skåneryttaren var inte tårögd men medgav att det kändes speciellt att veta att det var sista gången han drog på sig OS-stället.
– Jag har fotograferat och kommer att vårda minnena härifrån lite extra noga, säger han.
Briar har också gjort sitt sista OS men inte sin sista tävling.
– Jag räknar med att försöka kvala till världscupfinalen i Las Vegas nästa år och det får bli han sista tävling, säger Brink.
Det blir Briars åttonde världscupfinal och en festlig avslutning på en karriär där Briar bland annat deltagit i samtliga mästerskap sedan 2000.
 
I deras sista OS blev det en tiondeplats för Jan Brink och Briar. Briar dansade till tonerna av bland My Number One, och kanske var det också en sista gång. I bakfickan har Brink sin nya kürmusik där Tom Jones spelar en stor roll.
 
Tinne Vilhelmson-Silfvén har inga planer på att pensionera vare sig sig själv eller Solos Carex, även om det är högst otroligt att Carex gör ett OS till.
– Han blir 19 år till London 2012, det är nog för långt fram i tiden.
Tinne Vilhelmson-Silfvén slutade på 12 plats, ett rejält avancemang från 23–platsen i Grand Prix.
– Det var en revansch. Carex kändes lite mattare idag, inte trött men lite avslagen, det kan ha berott på att det är mycket varmare idag, men vi fick till en bra runda
I Grand Prix Special red Tinne in på en 11 plats och kvalade därmed till OS-finalen.
– Det var min bästa ritt här. Carex kändes fräsch och alert och jag kunde rida honom på etthelt annat sätt än i den inledande Grand Prix, säger Tinne.
 
Tidigare på dagen fick Jan Brink, Tinne Vilhelmson-Silfvén och Patrik Kittel mottaga Svensk Ridsports hederstecken. Förbundsordförande Bo Helander delade ut hedersbetygelserna.
 
Dressyrens okrönta drottningar gjorde återigen upp i ett mästerskap. Isabell Werth, Tyskland, vann semifinalen Grand Prix Special, med en Satchmo som gav henne problem både i specialen och i dagens Grand Prix Kür. Det gav Anky van Grunsven, Holland, med Salinero det lilla övertag hon behövde för att vinna Grand Prix Kür och rida hem sitt tredje OS-guld på raken.
Det sammanlagda resultatet i Grand Prix Special och Grand Prix Kür delat med två avgjorde resultatet i OS-finalen.
Bronset gick till Heike Kemmer, Tyskland, med Bonaparte.
 
Resultat OS final dressyr:
1) Anky van Grunsven, Holland, Salinero 78,680 2) Isabell Werth, Tyskland, Satchmo 76,650 3) Heike Kemmer, Tyskland, Bonaparte 74,455 4) Steffen Peters, USA, Ravel 74,150 5) Hans Peter Minderhoud, Holland, Nadine 73,035 6) Alexandra Korelova, Ryssland, Balagur 72,625
10) Jan Brink, Sverige, Briar 71,205
12) Tinne Vilhelmson-Silfvén, Sverige, Solos Carex 70,345
 
Nu återstår bara den individuella hoppfinalen av ridsportens OS. Den går på torsdag 21 augusti, första start 19:15 och Rolf-Göran Bengtsson och Peter Eriksson startar i finalen. 35 ryttare har kvalat till OS-final och här börjar ryttarna om på 0 fel.
 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB