Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Vaccination mot hästinfluensa kan bli obligatorisk även inom travsporten. Nytt vaccin ger ökat skydd

av Eva Eternell

Info från Proteqflu – sv 2:

I Sverige har man inom travsporten länge motarbetat en obligatorisk vaccination mot hästinfluensa men efter 15 år tycks det som om vi äntligen närmar oss ett heltäckande skydd.

I september tar Travsportens Centralförbund beslut i frågan. Redan nu lanserar det franska läkemedelsföretaget Merial ett uppdaterat vaccin som ska ge bättre skydd mot den smittsamma sjukdomen.

Hästinfluensa är en mycket smittsam sjukdom som förekommer sporadiskt i hästpopulationer över hela världen. Endast Island och Nya Zeeland är helt förskonade och, tills för ett år sedan, även Australien. Den 20 augusti förra året kunde det fruktade A2-viruset konstateras på en karantän väster om Sydney vilket sedan spred sig som en löpeld i staterna New South Wales och Queensland. På bara en vecka insjuknade 100 hästar. Eftersom Australiens inhemska hästar inte var vaccinerade och dessutom aldrig hade träffat på influensavirus drabbades de extra hårt. Genom en massiv insats, där Merial skeppade över mer än 650 000 doser vaccin, lyckades man förhindra en ytterligare spridning.

I Sverige måste alla ridhästar som tävlar vaccineras, men inom travsporten upphörde den obligatoriska vaccinationen 1993. Här finns en kultur på vissa håll att vaccinationer skulle vara onödiga, trots att det varje år sker utbrott av hästinfluensa.

– Vi har länge drivit på för en vaccination även av travhästar, säger Louise Treiberg-Berndtsson, biträdande statsveterinär på SVA, de hästar som drabbas mår mycket dåligt.

Hon får medhåll av veterinären på Travsportens Centralförbund Stig Hägglund.

Med tanke på den långa konvalecens som sjukdomen medför borde vaccination vara en självklarhet, även ekonomiskt, och en lojalitet mot övrig hästnäring, säger han.

Styrelsen i Travsportens Centralförbund har skickat ut frågan på remiss till sina basorganisationer och andra instanser, beslut tas i september. Det förslag man har lagt är en ”kompromiss” med två sprutor inom en kort intervall och därefter en spruta per år. Egentligen rekommenderas två sprutor om året för unga hästar men med tanke på motstånd framför allt från hästägare i glesbygd har man kommit fram till detta förslag.

Det finns de som värnar om frivillighet medan andra gärna vill ha obligatorisk vaccination.

Om 80 procent av populationen är skyddade så är vi nöjda, säger Stig Hägglund.

Förra året drabbades Sverige extra hårt av hästinfluensan. Vid två dödsfall misstänks  sjukdomen varit en bidragande orsak. Anledningen kan vara att influensastammen ser annorlunda ut än tidigare och att många hästar saknar skydd. I augusti lanserar Merial en uppdaterad version av sitt vaccin ProteqFlu som ska ge ett skydd även mot den nya stammen av hästinfluensa (Ohio/03). Vaccinet är det första i Europa som uppfyller kraven från OIE, den internationella djurhälsoorganisationen.

Efter framgångarna i samband med influensautbrottet i Australien fick företaget uppdraget att förhindra ett utbrott i samband med Olympiska Spelen. 50 000 doser vaccin levererades till Kina som i oktober drabbades av det första utbrottet på 13 år med 5 500 insjuknade fall.

Faktaruta

Influensaviruset finns i olika subtyper och har genom åren drabbat flera länder med olika intensitet. I nordöstra Kina drabbades år 1989 80 procent av samtliga hästar, 20 procent med dödlig utgång. Några år tidigare drabbades Indien av en influensaepidemi, 27 000 hästar drabbades och flera hundra dog. I Sverige rapporteras årligen mellan 10 och 40 fall av hästinfluensa.

Faktaruta

Hästinfluensa orsakas av ekvint influensavirus (ett RNA-virus, Orthomyxovirus) klassificerat som typ A. I grupp A inkluderas även de influensavirus som infekterar människa, fåglar och svin. Gemensamt för influensavirus är att de muterar lätt och ofta och nya stammar uppträder ständigt.

Influensasymtom:

§       Plötsligt insjuknande

§       Feber upp till 41 grader i en bifasisk temperaturkurva (två febertoppar)

§       Seriöst näsflöde är vanligt förekommande

§       Varigt, gulaktigt näsflöde kan ses vid sekundär bakterieinfektion

Andra vanliga symtom:

§       Ömhet i muskulaturen med stela rörelser

§       Nedsatt aptit

§       Förstorade submandibular lymfknutor

§       I vissa fall har ödem på ben och pung observerats

Källa: SVA

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB