Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Startsida / Inlägg

Jag vill mer, men han kan inte//Eva

av Eva Eternell

Vår relation är den mest kärleksfulla man kan tänka sig. Och egentligen kanske man bara ska bry sig om kärleken som sådan. Men jag vill ha mer, mer än vad han kan ge mig.

År efter år i samma klass. Utan att ha möjligheten att komma vidare. Känns inte inspirerande länge. Jag vill vidare. Uppåt, bokstavligt talat. Han gör allt för mig, men han har inte mer kapacitet rent fysiskt. Bara att inse hur trist det än är.

I helgen ska vi tävla KM i hoppning och dressyr på Aspvik. Har nu tävlat på 110 och 120 i fler år med Pijano. Högre går inte. Han är för liten och räcker inte längre. Waggie har tävlat 130 men det är ju många år sedan och hon är definitivt pensionerad från hopptävlingar, även om jag gärna hoppar lite hemma med henne för skojs skull. Att ens försöka ut och tävla på henne igen (om man inte tycker det är jättekul att hoppa en meter) skulle vara direkt taskigt att utsätta den gamla hästen för. Inte värdigt en gammal trotjänare.

Så nu ska jag alltså tävla Pijano på 110 i hoppning och lätt A6 dressyr. Tränade programmet med honom igår och är inte nöjd med upptaget efter ökningarna. Han ökar bra, men hur mycket jag tränar så har han svårt att få ihop sina långa bakben igen när man ska samla honom. Han behöver längre sträcka än de få metrar som är fram till bokstaven. Det är klart att man kan kompromissa och inte öka så mycket så blir det inte så mycket att samla heller. Men det känns trist. Särskilt när Waggie kan utföra detta hur lätt som helst. Så jag vet att det åtminstone inte beror på ryttaren utan på hästen. Men vad är lösningen då? Jo en ny häst med större kapacitet. Inte så kul facit.

Att köpa någon ny häst har jag inte råd med. För att det ska vara intressant måste den ju ha kapacitet för minst 150 i hoppning eller motsvarande i annan gren. Annars kan jag ju lika gärna spara pengarna och rida 120 på min lilla arab. Han kan ju allt inom dressyren: piaff, passage, byten i varje. Men han har inga gångarter som plockar några som helst poäng. Fälttävlan är han ju lysande i och där känner jag att jag nog ska satsa på det till nästa tävlingssäsong. Problemet är att han blir så het av terrängen att det går ut över de andra grenarna sedan.

Kan de inte skaffa något TV-program med samma upplägg som ”Bonde söker fru” fast med ”Rik greve och eget stall”?

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB