Fakta: Foderhantering
av
Det är av yttersta vikt att noggrant städa logen varje gång innan man tar upp nytt hö eller halm. Gammalt hö och halm infekteras som blir liggandes kvar och sprider då detta till det nya.
Dålig foderhantering kan leda till flera sjukdomar hos hästen, allt från hosta till kolik. Det är därför mycket viktigt att hantera och förvara foder på rätt sätt.
Tänk dig att logen är hästen skafferi och tunnor är hästen kylskåp. Vattenkoppen är det glas hästen dricker ur och krubban är tallriken. Skulle Du vilja äta på en odiskad tallrik full av ingrodda matrester? Håll noga rent och torrt på alla ställen som hästen har sin mat. Svampar och bakterier kan vara bärare av viroser vilket kan göra hästen sjuk.
Gammal halm och gammalt hö ”infekteras” på skullen. Det är därför viktigt att hålla rent där. Storstäda skullen varje gång innan nytt hö tas upp. Gammalt hö och halm kan man ta ut och bränna upp. Men se till att det görs en bra bit från stallet och att ingen brandrisk föreligger!
När man köper in hö och hösilage ska man begära en foderanalys. Där framgår inte bara näringsvärdet utan även den hygieniska kvaliteten. Se upp för foderförsäljare som pressar om storbalat hö/halm till små balar. När man bryter sönder och pressar ihop på nytt har man sönder höet rent mekaniskt vilket förstör näringsvärdet samt gör höet dammigare.
Silagebalar ska förbrukas inom några dygn från och med att de öppnats.
Använd din egen näsa och ögon varje gång du ska fodra. Allt foder som verkar vara dåligt ska kastas! Kolla dock var du får slänga det. Ibland får man inte slänga gammalt hö på dyngstacken beroende på vilket avtal man har med den som ska tömma stacken. Då får man ha ett separat ställe där det tas om hand för att sedan brännas.
Gammalt eller smutsigt vatten är direkt farligt. Många gånger så undviker hästarna självmant att dricka dåligt vatten vilket leder till att de dricker för lite. Dricker hästen för lite blir ofta konsekvensen att det leder till kolik. Se därför till att hästen alltid får rent vatten både inne och ute i hagen.
Håll alltid rent där hö och hösilage förvaras. Hö och hösilage ska aldrig ligga direkt på betong eller stengolv utan lägg upp det på pallar. Sopa rent varje gång innan nytt tas upp.
Ofta har man ett ställe där man väger upp hö och hösilage. Detta utrymme ska sopas rent varje gång innan man fyller på nytt. Sopa aldrig in damm till någon häst utan ta upp på en skottkärra och släng på dyngstacken. IKEA-kassar är väldigt praktiskt att väga upp i. Det blir då lätt för den som ska fodra att hantera. Lägg aldrig hö eller hösilage direkt på golvet. Ha träpall under.
Kraftfoderförvaring. Foto: Roland Thunholm
Förvara aldrig kraftfoder enbart i påsar. Foderlådor är praktiska att ta ur. Men några gånger per år ska man välta lådan och sopa ur den innan nytt kraftfoder fylls på.
Tunnor med lock som försluter kraftfodret är väldigt bra för att råttor och möss inte ska kunna bryta sig in. Tunnor är dessutom ganska lätta att diska ur. Torka tunnan med handduk noga så att inget fukt blir kvar innan du fyller på den.