Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Arkiv för April 2009

- Sida 1 av 6

Jag började gråta i stallet igår//Eva

av Eva Eternell

Träffade ägarna till den lilla ponny som dog i tarmvred i stallet i går kväll. Det är ju så hemskt! Jag började gråta när hon sa hur jobbigt det var att se den tomma boxen… Hur hon kunde se att han var där fast han inte var det.

Vet precis vad hon talar om. Det var exakt likadant för mig när Bell gick bort. Jag öppnade ytterdörren försiktigt när jag kom hem. Så kom jag på mig själv med att det kommer ju ingen hund… Att man tycker man hör dem osv…

De har ställt ett fotografi på honom i boxen. När jag såg det ville jag spontant lägga dit en bukett blommor. Gick ut för att plocka. Men de enda blommor jag hittade var maskrosor. Men det är ju en häst tänkte jag. De gillar ju maskrosor. Så plockade jag de stora gula blommorna och ställde i en fin tekopp bredvid porträttet. Ägarna sa de hade blivit jätteglada när de såg det. Kändes ju bra. För mig kändes det bra att få ha ”gett” något till ponnyn eller hur man ska förklara.

Klarade provet idag =) =) =) //Eva

av Eva Eternell

Jag var SÅ nervös. För det första vet alla vem jag är. Och det var också det första jag fick höra när jag kom dit:

”Men dig har jag sett på Globen.”

Öh, jo, kanske det.

Tänk vad PINSAMT om jag skulle bli kuggad på yrkesprov för hästskötare. – Jag som t.o.m. skriver böcker om hästkötsel….-

Satte mig längst bak och försökte bli så osynlig som möjligt. (Men mitt rosa läppstift tänkte jag inte ändra på. Någon måtta får det vara.)

Vi hade två skriftliga prov på förmiddagen. Ett hästkunskasprov och ett foderpov. Blev uppenbarligen klar först. Men tänkte, jag kan inte bättre än så där ändå. Så efter att ha suttit och väntat en stund gick jag ut.

Direkt efter det skulle man fläta, linda, sadla och tränsa en häst på tid. Fingrarna gick som om jag hade spelat Mozart på piano (dvs ”drillar”). Var också där klar först och fick stå och vänta. Sedan var det ridning av två hästar. Tillbaka till stallet. Sadla och linda av. Visa häst för hand.

Lunch.

Longering. Två muntliga prov. Ett om foder, ett om hästkunskap. När dagen var slut hade eximinatorerna överläggning så fick man komma in en och en och veta resultatet direkt. Det var ju skönt det, att slippa gå och vänta på svar dessutom.

– Hur upplever du själv att det gick, frågade de mig.

– Tja, ganska okej förutom longeringen. Jag var nervös och lite fumlig. Och så fick jag hjärnsläp och glömde helt bort vad jag skulle säga när jag skulle presentera hästen vid visning för hand.

Helt rätt. Det hade de också observerat.

– Du förde pisken som om du skulle ut och meta, inte föra en häst, sa Ulf Wilken. Men vi tror inte du blir någe bättre heller. Så det är ingen idé du gör om det. Du får godkänt!

JAAAA!!

– Var det något du inte var nervös för innan?

– Ja ridningen. För jag rider två hästar om dagen. Både mina egna och andras. Så det kände jag mig rätt säker på.

De nickade och fyllde i:

– Det gick ju bra på de teoretiska proven också. Du hade A+ på båda. Bara ett enda fel totalt på de skriftliga och muntilga om foder. Bäst i gruppen.

Tack och lov för det då. Så nu när jag klarat provet vågar jag berätta om det. Anledningen till varför jag gjorde provet var för att jag önskar slutföra min instruktörsexamen på Strömsholm. Utan att ha tagit hästskötarexamen får man inte söka vidare. Så får väl det bli nästa steg då. Blev genast bombarderad med frågor från andra personer om när ansökningstid etc går ut. Har ingen aning faktiskt. Jag har varit så fokuserad på det här nu så jag har inte haft utrymme i mitt lilla huvud att hålla reda på sådanan saker.

Man e ju trots allt blondin…

 

 

Ny hovslagarutbildning på Wången

av Eva Eternell


I januari i år startade Wången, en av hästnäringens Riksanläggningar, sin hovslagarutbildning. Intresset för utbildningen har varit stort och hittills har tio elever påbörjat sin resa mot ett yrke som hovslagare.

– Det känns jättekul att det varit ett stort intresse för utbildningen. Som det är nu har vi över tre sökande per utbildningsplats. Särskilt roligt är att flera tjejer sökt, då de flesta hovslagarna traditionellt är män. Av våra tio elever är sex stycken tjejer, säger Anna Hansson, programansvarig för hovslagarutbildningen på Wången.

Unik utbildning i norra Sverige
Hovslagarutbildningen på Wången är tillsammans med motsvarande utbildning på Flyinge nya för Riksanläggningarna. Utbildningen består av ett skolförlagt år med kompletterande yrkespraktik.

De teoretiska lektionerna bygger på en växelverkan mellan erfarenhetsbaserad kunskap, teoretiska modeller och praktisk färdighetsträning i hovslageri och smide. Bland de obligatoriska kurserna ingår hästkunskap, arbetsmiljö och säkerhet, hovvård och företagande. Därutöver finns det valbara kurser som riktar in sig antingen mot rid- eller travhästar, samt en projektkurs med individuell fördjupning.

– Vi vill ge alla de boende i norra Sverige en chans att gå en hovslagarutbildning utan att behöva flytta för långt. Vi hoppas att vår stimulerande miljö med mer än 150 studerande som utbildas till hippologer, hästskötare, tränare, kuskar, hästguider och ridterapeuter ska locka ännu fler att söka, avslutar Anna Hansson.

Wången – travsportens Riksanläggning
Wången bedriver idag utbildningar i form av gymnasium med riksintag, folkhögskola KY- utbildning och högskola. Inom gymnasiet och folkhögskolan finns profilerna Trav och Islandshäst och Wången är också ett regionalt och nationellt hästcentrum, vilket betyder att här finns plats för många olika typer av häsrarrangemang. Anläggningen är toppmodern med bland annat 60 talet skolhästar, stallar, smedja, körhall, backbana, 1000-metersbana, hoppbana samt oval- och rakbana för Islandshäst.

För ytterligare information:
Stefan Johanson, VD HNS
Tel: 08-627 2185
E-post: stefan.johanson@nshorse.se

Anna Hansson, programansvarig hovslagarutbildningen, Wången
Tel: 076-787 35 83
E-post: anna.hansson@wangen.se

Riddarträning inför sommarens spel

av Eva Eternell

 
Anna Kärvestedt och Cassidy i full riddarutrustning
   Martin hade lånat Pijano av mig för att rida som riddare. Så vi åkte och tränade tillsammans med Nordic Knight’s på Segersta herrgård i Almunge.

Anna Enström och fullblodsstoet Love Me Do på väg in till ridhuset.
    Det som är lite ”kul” med tornéspel mot för annan ridning är att det är så många killar. Tjejer får också rida såklart. Men det är väldigt jämnt mellan könen. Inte så att man ser en kille på 40 brudar som det annars kan vara.

Martin i anridning mot ringen – och klarar ta den!
    Martin och Pijano hade aldrig tränat tornéspel förut. Jag blev förvånad över hur duktig Martin var att hantera hästen i galopp och samtidigt träffa. Han träffade lika bra som de som ridit tornéspel i flera år!

Detta är ett av ”hindren” (eller vad det heter) som man ska träffa. När riddaren träffar skölden snurrar hela korset runt hjälmen av farten.
    Träningen skedde så att de satte upp en rännarbana i mitten. Ryttarna delade upp sig i varsitt lag på bägge sidor. Så red de varannan gång från ena laget och varannan gång från andra laget. Man får tänka sig publik som ska kunna se hästarna lika mycket från alla platser på läktaren.

  Peter Fernlund har en tinker som är väl trimmad i denna gren.
    Fyra personer behövs på banan som medhjälpare. Dessa kallas för väpnare. Det är väpnarna som får allt att flyta kring spelet. De ska sätta upp olika ”hinder” – byta grejer för varje. Ge riddarna lansar, svärd eller spjut vartefter de behöver samt ta emot dessa när riddaren ridit.

Pijano blev mer och mer laddad för varje gång det var hans tur. Men Martin satt stadigt och lugnt kvar när han fladdare runt som ett fullblod i startboxen och trodde det var cirkuskonster han skulle göra (stegrar sig).

Men Anna Enströms fullblodssto var ännu hetare så vi behövde inte ”skämmas” för att Pijano blev lite upphetsad.

Här kommer Lasse i full karriär. Han hade dock inte klätt pp sig för dagen.

Martin klyver en gul skumplast (eller vad det var) med ett svärd.
   
Martin tyckte det var kul att vara riddare och frågade direkt när nästa träning var. Han ville också ha en egen riddarutrustning. Anna berättade att han skulle tecka ett eget vapen och ge förslag på vilka färger han vill rida i. Så skulle han även hitta på ett riddarnamn. Det tänkte han absolut göra.
    – Killar gillar att vara riddare, konstaterade Lasse.
    Anna gav också ett bra träningstips:
    – Ta ett sopskaft och slå en spik i änden. Knipsa av spikhuvudet. Så kan du träna med att lägga ut tvättsvampar på banan som du ska plocka upp med den.

Det blir väntetider ibland. Då ska hästarna stå väluppfostrade och snällt. Tinkern Hero fick ridas av två riddare idag då en av killarnas häst skadat sig.

Riddargänget Nordic Night’s. Det är en härlig samling av olika hästraser =) Från vänster:
Anna Engström (riddarnamn Pilgrimmernas Beskyddare) på fullblodsstoet Love Me Do.
Lasse Kärvestedt (Svarte Korpen) på quarterhästen Flo.
Martin Hagen på arabiska fullblodet Pijano.
Anna Kärvestedt (Silverbocken) på halvblodet Cassidy.
Peter Fernlund (Peter den Store) på tinkerhästen Hero.
Susanne Wendle (Riddaren av Norrby) på varmblodet Minette.
bredvid väpnaren Ylva Roos av Maaria
Anna Åkerfeldt (Silvertranan) på nordsvenska brukshästen Evald.
Tomas Persson på halvblodet Pascal.

Finalklart i ATG Ridsportallsvenskan

av Eva Eternell

Information från Svenska Ridsportförbundet 2009-04-26

Efter en spännande laghoppningshelg är det nu klart vilka lag som går till lag-SM på Strömsholm i juni.
Helsingborgs Fältrittklubb, Flyinge Hästsportklubb, Hamre Ridklubb, Årsta Runsten Sportryttare, Örebro Fältrittklubb, Mantorpsryttarna, Varbergs Ridklubb och Nääs Ryttarförening går till final i ATG Ridsportallsvenskan. På Strömsholm den 6 juni får de sällskap av ytterligare två lag från Norra gruppen som har sin sista omgång i 9-10 maj.
Fjolårssegrarna Strömsholms Ridsportförening hamnade på en fjärdeplats i Östra gruppen och kommer därför inte att kunna försvara sitt lagguld från 2008.

Efter helgens tävlingar är det också klart vilka lag som byter plats mellan Elitserien och Division I.

De avgörande omgångarna av ATG Ridsportallsvenskans Elitserie och Division I reds 25-26 april på Fjälkestads Ridklubb, Hamre Ridklubb, Västerviksortens Ryttarförening samt Stenungsunds Ridklubb. Till final går de två främsta lagen i varje grupp efter det sammanlagda resultatet från elitserien, totalt 10 lag.
Från ATG Ridsportallsvenskans elitserie blir två lag blir nedflyttade till Division I. De två främsta lagen i respektive grupp i Division I rider ATG Ridsportallsvenskan Elit 2010.

Dessa lag är klara för finalen i ATG Ridsportallsvenskan Elit 6 juni 2009:
Helsingborgs Fältrittklubb, Flyinge Hästsportklubb, Hamre Ridklubb, Årsta Runsten Sportryttare, Örebro Fältrittklubb, Mantorpsryttarna, Varbergs Ridklubb och Nääs Ryttarförening

Dessa lag lämnar ATG Ridsportallsvenskan Elit och rider Division I 2010.
Södra: Lillhagens Ridklubb, Trunnerups Ryttarförening, Östra: Djursholms Ridklubb, Södertälje Ridklubb, Mellersta: Västerviksortens Ryttarförening, Bankeryds Ridklubb, Västra: Grevagårdens Ryttarförening och Stenungsunds Ridklubb
 
Dessa lag avancerar från ATG Ridsportallsvenskan Division I och rider Elit 2010.
Södra: Malmö Civila Ryttarförening, Gärds Ryttarförening, Östra: Jump Club Ridsportförening, Gripens Ryttarförening, Västra: Fjärås Hoppryttare, Falkenbergsortens Ryttarförening, Mellersta: Skogslottens Ryttarförening och Hoppryttarna


Stackars flicka! Så himla hemskt!!//Eva

av Eva Eternell

    Åkte till stallet och började plocka med prylarna. Hämtade in en skottkärra för att mocka. Tor stod i sin box men var inte lika ”hejig” som han brukar vara. Efter en stund vinkar han lite diskret och jag förstod det var något speciellt han ville säga.
    – Lill vita ponnyn har gått bort, säger han tyst. Han fick tunntarmsomvridning. De körde in direkt till Ultuna men veterinären fick ta bort honom.
    Neeej!!
    Stackars lilla ponnyn! Tarmvred som gör så fruktansvärt ont. Och stackars lilla flickan som har honom. Hon är så duktig och tar hand om honom. Hon är inte värd det här!
    Dagen som hade känts ganska okej fick ett stort, tungt moln över sig. Jag blir så himla illa berörd. Fick bokstavligt svårt att andas för att luften kändes så tung.
    Tänkte på Waggies kolik för några veckor sedan. Känns som ingenting mot det här. Vilken tur hon hade i alla fall att det ”bara” var vanlig kolik.
   
    Jag skänker Er min tanke och känner med er i den stora sorgen. / Eva

Taggar flicka, kolik, ponny, ultuna

Vad ska man tänka på under betet

av Eva Eternell


Snart är det betessäsong igen. Är det något särskilt man bör tänka på då, eller är det bara att släppa ut hästarna? Vi rådfrågade uppfödaren Dag Andersson på Millomgårdens stuteri samt professor Arne Lindholm på Mälaren Hästklinik.

Dag Andersson har tillsammans med sin syster Barbro Millomgårdens stuteri i Falköping. Dag och Barbro har både egna hästar och inackorderingar som går på bete hos dem på somrarna. Det är allt från avelsston med föl till unghästar i olika åldrar.

– Man har stort ansvar när man har hästar på beten. Om en häst inte får komma fram och dricka vatten till exempel kan det ju bli förödande, säger Dag.

Släpp samtidigt
Dag hävdar att det är särskilt viktigt med unghästar att utsläppet sker samtidigt med alla hästar som ska gå tillsammans. Speciellt då på hingstbeten.

– Ettåriga hästar ska släppas samtidigt, oavsett om det är ston eller hingstar, men speciellt om det är hingstar. De gör upp rangordningen direkt. Släpper man någon häst senare, om det så bara är ett par dagar, blir de ofta utsatta och utstötta. En sådan häst får inte komma med i flocken utan kan bli bortjagad utav de andra, menar Dag.

Unghästar ska helst gå i flock med andra jämnåriga unghästar av samma kön. Man kan också blanda hingstar och valacker.

– Tvåårsvalacker och ettårshingstar går ofta bra ihop.

Naturligt flockbeteende
När det gäller äldre avelsston är det inte lika viktigt att alla hästar släpps ut på samma gång. Många gånger kommer det ston till stuteriet som släpps ut med de andra. Likaså tas en del ston hem från betet under säsongen. Det brukar inte vålla några problem.

– Flockbeteendet finns ju där naturligt. Det märker man när man släpper ut och tar in hästar i flocken. De anpassar sig direkt. Jag tycker det är så fascinerande att iaktta hur hästarna uppför sig när de får vara sig själva.

Stuteriets avelshingstar får dock inte gå på något bete under sommaren, även om de får vara ute ändå.

– Det är för stora värden om det händer något. Det händer mer med stora hästar om de ryker ihop, det blir större skador. Men jag har tidigare haft en ponnyhingst som gick ihop med ponnyston. De var som en liten familj.

Tillräckligt med bete
Dag ser alltid efter att hästarna har tillräckligt med mat under hela betet. Om ett bete börjar ta slut kan han byta bete. Fram mot slutet av sommaren stödfodrar de efter behov.

– Man måste stödfodra framåt hösten när betet börjar minska. Man måste stödutfodra i tid, hästar får inte börja gå ner i hull.

En annan viktig aspekt är att hästarna får i sig tillräckligt med näring under betesperioden.

– Vi har väldigt kalkrikt här. Vi har tagit prover på marken. Har dessutom saltsten och mineralsten som hästarna kan ta av som de vill, berättar Dag.

– Många konstgödslar sina beten för att få mer värden, men det gör inte vi. Vi gödslar bara åkrar som vi tar spannmål ifrån. Det är viktigt att det finns ordentligt med näring i gräset och att det också växer ordentligt.

Växla beten
– Vi hade kor här förut och det var väldigt bra då vi kunde växla beten. De har ju olika parasiter. Växelbete är ju det naturliga när djuren går i inhägnader. Det är ju för att de går i inhägnader och inte i frihet som vi fått detta med parasiter.  Det kan ju vara lätt att säga att man ska växla med någon bondgranne, men det kan ju vara svårare att genomföra.

Behöver ingen långvila
Veterinär och professor Arne Lindholm på Mälaren Hästklinik i Sigtuna har många goda råd inför betessäsongen.

– Många hästägare låter hästarna får lång vila under sommaren för att sedan sätta igång dem igen framåt hösten. Men egentligen är hästarna inte i något större behov av vila då menar Arne.

– Sommaren är den bästa tiden att rida på. Det är klart att när man själv har semester kan man låta hästen vila. Men helst inte mer än tre veckor. Det mår den bäst utav. Bete får den ju ändå om den går i gräshage om dagarna, tycker Arne.

Djurskyddslagen
Oavsett om hästen står på stall eller går på bete finns det olika regler enligt djurskyddslagen som måste följas för deras bästa.

– Enligt djurskyddslagen ska hästar och andra djur ha tillgång till skydd från väder och vind, en tät skog, en lada, ett vindskydd eller möjlighet att tas in vid dåligt väder. Sedan ska de ha daglig tillsyn för det kan hända så mycket med staket och skador. Eltråd kan ge mycket fula skador i benet om hästen fastnar. Hästen kan ramla på stenar, slå sig, få sår som måste tas om hand. Så daglig tillsyn är viktig! menar Arne.

– Hästar som är i hög kondition när de släpps ut kan ju springa för mycket i hagen och göra sig illa för det. Man kan ju inte bara släppa ut dem. Måste även se hur hästarna går ihop med varandra. Ha inte för stora åldersgruppsskillnader.

Se upp för sjukdomar
Även på betet utsätts hästen för risken att dabbas av olika sjukdomar. En av de vanligaste är fång.

– Framförallt ponnyer kan vara känsliga för fång, varnar Arne.

Hästar som disponerar för att få fång ska inte vistas på kraftiga näringsrika beten med exempelvis mycket klöver. Det är då lämpligt till sådana hästar att dela av skogspartier där det inte växer lika mycket.

På vissa delar av landet är det mycket fästingar som via blodet för smitta vidare till hästarna. För att upptäcka fästingar måste man känna igenom hästen med fingrarna i hårremmen varje dag.

– Är det mycket fästingar i farten finns det risk för borelia- och elichiainfektioner.

Glöm inte bort hovarna
Hovarna måste ses om även på sommaren. Det kan vara bra att kontrollera om hovslagaren tar semester och vem man kan vända sig till under semestertider. Annars kanske man står där utan hovslagare en hel månad.

– Hovarna måste ju verkas precis som vanligt. Ta gärna bort bakskorna när hästen ska gå ihop med andra hästar, tycker Arne.

Anpassa fodret
– Så ska de ha tillgång till vatten. Det är viktigt, säger Arne.

– Är det dåligt med bete kan de tappa i hull och behöva stödfodras. Arbetas de samtidigt som de går på bete får man ge dem energirikt foder så att de kan arbeta ordenligt.

Många hästar som går på bete får stora magar av allt gräs de ätit. Så när de tas in får man spänna ut sadelgjorden flera hål.

– Nackdelen med att ha hästar på ett kraftigt bete en månad är att de blir så tjocka och feta. Så tar det tid sedan att sätta igång dem igen.

Sida 1 av 6