Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Arkiv för May 2009

- Sida 1 av 6

Strömsholm Grand Prix lockar toppryttare

av Eva Eternell

Info från Hästnäringens Nationella Stiftelse

Strömsholm Grand Prix lockar toppryttare
2009-05-29 09:28
Hns_logga_small


Med toppplaceringar i såväl nationella som internationella sammanhang är Per Sandgaard ständigt en ryttare att räkna med. Under Strömsholmstävlingarna den 5-7 juni är han med och gör upp om toppplaceringarna i dressyrens Grand Prix-klasser.

2003 kom Pers genombrott då han genom sin tredjeplats i Aachen gjorde avtryck i interntionell dressyr. Året därpå red han hästen Zancor för det danska landslaget under OS i Aten. 2005 blev Per svensk medborgare och har sedan dess ingått i det svenska landslaget och tävlat i de flesta stora internationell tävlingarna. Per utbildar och tävlar även unghästar med stor framgång och är dessutom en populär ungdomstränare med elever upp till Grand Prix-nivå i både Sverige och Danmark.

– Det är fantastiskt kul att Per och hästen Memphis kommer att delta under helgens tävlingar. Per är en ryttare med otroligt driv och tillsammans med Memhpis kan de bli ett svårslaget ekipage, säger Fia Mårdfelt, VD på Ridskolan Strömsholm.

– För mig är vänskapen och förtroendet mellan mig och hästen helt avgörande för att vi ska lyckas. Det är endast genom att vara ett verkligt team med sin häst som man kan plocka de där extra poängen i dressyr. Memphis är en ”här kommer jag-häst”, stolt och flott med massor av uttryck i allt han gör. Lyckas vi tillsammans toppa formen inför tävlingarna på Strömsholm tror jag att vi kan nå riktigt bra placeringar, säger Per Sandgaard.

Svår dressyr – lätt att njuta av
Förutom de ordinarie programpunkterna i dressyren med FEI:s Grand Prix, FEI:s Grand Prix Special och FEI:s Grand Prix Kür kommer även Master of Dressage 2009 att koras. Det är ett hederspris som Norrköping International Horse Show och Strömsholmstävlingen i år delar ut till det dressyrekipage, som totalt har de bästa placeringarna i Grand Prix och Grand Prix Kür i Norrköping och Strömsholm.

– Strömsholmstävlingen är en av höjdpunkterna i tävlingskalendern och Grand Prix-klasserna brukar alltid hålla en hög nivå. För mig är det fröjd för ögat att i Strömsholms vackra miljöer få njuta av riktigt bra dressyr, avslutar Fia Mårdfelt.

För mer information om tävlingen, besök: www.stromsholmstavlingen.se

Raffe på gång igen//Eva

av Eva Eternell

Har ridit Raffe idag. Klippte honom i onsdags och det behövdes verkligen! Nu kunde han galoppera och arbeta som en normal häst igen. Tänk själv vad jobbigt det skulle vara att springa runt i en långpäls!

Förra året hade Raffe en infektion. Han är frisk nu. Men tappade en del muskler och kondition. Det är inte ovanligt att hästar får tjockade päls när de varit sjuka. Så därför hjälpte vi Raffe bli av med den.

Har hittat en klätterbacke som är perfekt att rida ett varv på lite då och då. Har gjort så att jag ridit den slingan med klätterbacken och sedan ridit på ridbanan. Då får han både variation och bygger upp sig =)

Imorgon ska jag sätta upp cavaletti och trava över bommar med Raffe. Ska rida Karins unghäst Espri på det också. Hon behöver få igång honom på att träna med bommar. Senare imorgon kväll ska jag och Pijano rida en uppvisning på en stor fest. Så jag har lite att rida och se fram emot alltså =) På söndag ska jag och Pijano tävla i hoppning. Inge rast, ingen ro. Härligt!!

Hästen i centrum när Sverige och Norge sluter avtal

av Eva Eternell

Info från Hästnäringens Nationella Stiftelse

Hästen i centrum när Sverige och Norge sluter avtal
2009-05-27 09:56
Hns_logga_small


Sverige och Norge har i dagarna inlett ett historiskt samarbete gällande hästforskning. Forskningssamarbetet löper initialt över två år och beräknas omfatta drygt 20 miljoner kr i årliga utlysningar.

Sverige har sedan länge en omfattande verksamhet som rör hästforskning. Under de senaste åren har Stiftelsen Svensk Hästforskning (SSH) stöttat en rad viktiga forskningsprojekt, som varit inriktade på såväl traditionell veterinärmedicinsk forskning, som mer ”nya” frågor rörande relationerna hästen – människan, samhället och miljön.

– Det känns mycket positivt att Norge satsar ytterligare på hästforskning och att vi kan samverka inom området. Antalet hästar ökar i båda länderna och samtidigt har användningen av hästen ändrat karaktär. Hästen är inte längre bara ett djur på landsbygden utan har blivit alltmer tätortsnära. Det ställer nya krav avseende kompetens och kunskap på både hästägare och kommuner, säger Stefan Johanson, styrelseordförande i SSH.

Avtalet som primärt slutits mellan Stiftelsen Svensk Hästforskning och Norges Forskningsråd kommer att verka för att lyfta upp samverkansprojekt inom FoU mellan de båda länderna. Genom det nya samarbetet kommer Norge bland annat att nyttja den forskningsadministration, som Stiftelsen Svensk Hästforskning skapat för handläggning/utvärdering av ansökningar samt tilldelning av anslag.

– Avtalet ska se till att förstärka och synliggöra hästens position i samhället. Vi tror att god dokumenterad forskning i de två länderna bidrar till förbättrad hälsa för såväl hästar som människor. Förutom den mer traditionella forskningen gällande veterinärmedicin och lantbruksforskning hoppas vi på ökade forskningsbidrag till det samhällsvetenskapliga området, säger Vegard Thune, VD för Norsk Hestesenter.

Tillsammans kommer Sverige och Norge att arbeta aktivt för att förbättra djurvälfärden inom hästnäringen, samt öka såväl kompetens som lönsamhet på området. Inom ramen för det hoppas man även i Sverige på att nya forskningsområden kommer att växa fram.

– Hästens roll i det moderna samhället växer. Vi hoppas att samarbetet kommer att bryta ny mark och beröra nya områden. Exempelvis ser vi trender att hästen spelar en viktig roll för bland annat tillväxt på landsbygden, genusperspektiv samt en hållbar miljö. Det finns oerhört många intressanta områden att studera närmare, säger Peter Kallings, forskningschef på Stiftelsen Svensk Hästforskning.

Superligan går vidare till Rom

av Eva Eternell

Info från SvRF:

Superligans andra omgång rids 28-31 maj på Piazza di Siena i den vackra parken Villa Borghese mitt i centrala Rom. Sverige kommer med en andraplats i bagaget från premiäromgången i franska La Baule. Förbundskapten Maria Gretzer har halva laguppställningen från Frankrike med till Italien. Svante Johansson, som gick dubbelnolla och red omhoppningen för Sverige, och Malin Baryard-Johnsson som avslutade det franska äventyret med att vara tvåa i Grand Prix, rider i laget på fredag. De får sällskap av Jens Fredricson och Lotta Schultz.
Meydan FEI Nations Cup rids på fredag.29 maj. Första omgången startar 15:45, och den andra, dit åtta lag av tio går vidare, börjar 17:30.
Hemsida: http://www.piazzadisiena.com/
TV4 Sport visar andra omgången direkt med start 17:25.
FEI Webb-TV visar andra omgången om du hellre vill titta i din dator http://www.feitv.org/page/Home

Helena Lundbäck tippar italienskt i topp i Norrköping

av Eva Eternell

Information från Norrköping International Horse Show 28-31 maj

Helena Lundbäck har ett favorittips till segern i den internationella Grand Prix-hoppningen på Åby i Norrköping.
– Jag tror på min häst Cool On. Min pojkvän Roberto kommer att rida honom. De trivs så bra tillsammans.
Helena tippar alltså italienskt i topp med Roberto Cristofoletti.
Själv sadlar hon ut världscupfinalhästen Madick.
– Hon känns väldigt bra, sa Helena som charmade alla under första helgens nationella tävling då hon tävlade några yngre hästar.
Helena har fått ett andra hemland. Hon och Roberto har en bas hemma hos Robertos föräldrar utanför Milano.
Helena valde att starta i Norrköping istället för att rida superligan i Rom med det svenska laget.
– Det sa jag redan tidigt. Jag vill vara här på Åby. Det är så speciellt att rida på hemmaplan.
Madick har inte tävlat sedan världscupfinalen i Las Vegas. Ändå får Helena bära favorittrycket. Det gillar hon, men vill ändå ligga lågt i förhandssnacket.
Malin Baryard-Johnsson som gjorde succé i franska La Baule med H&M Actrice W rider i Rom.
Möjligen kan det vara sista ritten innan Malin tar ledigt för att bli mamma igen i september.
Malin startade sina yngre hästar första helgen på Åby. Sedan bar det av till Rom.
Det kommer ett holländskt gäng till Åby, som också varit med i hetluften.
Yves Houtackers red EM för Holland på San Patrignano, Italien 2005. Då började Hollands uppgång och det blev ett brons.
Nu rider han två yngre hästar. Liza Minelli, som vunnit unghäst-VM, är på uppgång och blir bättre och bättre i stora GP-klasser.
Yves kan också rida fort i en omhoppning. Han slog självaste silvermannen Rolf-Göran Bengtsson i nationshoppningens omhoppning 2005.

Ryttarna kvalar till Grand Prix som rids på söndag 31 maj. Cirka 20 ryttare slåss då om 220 000 svenska kronor i premier.
Staben kring tävlingarna genrepade i helgen med den nationella tävlingen Norrköping Horse and Pony Show.
Så självförtroendet är på topp för en topphelg med mycket bra ridning.

 

Dagsformen på alla hästarna//Eva

av Eva Eternell
ErikBmaj09w.jpg

Igår åkte jag och Pijano och tränade hoppning för Erik Berggren igen. Jag hade räknat med att han skulle vara helgalen och plöja genom hindren efter fälttävlan. För så brukar han vara efter man ridit terrängbana med honom. Tyckte dock han skötte sig hyfsat bra. Så förhoppningensvis kanske han har ställt om sig till banhoppning tills på söndag då vi ska tävla.

Har pratat med Lene som berättade skrattandes om en väldigt ”runt sto” som går i hage och äter gräs hela dagarna. Å min lilla gumma! Jag kan rikgti se henne framför mig. Tänker på henne varje dag. Jag flera gånger om dagen faktiskt. Så ser jag Karins alla söta föl om dagarna och blir ju så sugen…

Tina har åkt till Malta så jag har Raffe helt för mig själv i över en vecka. Tränade dressyr med honom idag. Ökningar och minskningar av galopp. För det behöver han stärka upp sig i. Dessutom rida på kvartslinjerna. Han ska gå och stå RAKT om jag ska visa upp honom för domare framöver. Verkligen mycket detaljer med ett litet ben hit eller dit i dressyr.

 

Strömsholmstävlingen med SM-finaler, hoppning, dressyr och fälttävlan

av Eva Eternell


Information från Strömsholmstävlingen 4-7 juni

4-7 juni är det dags för Strömsholmstävlingen med finaler i ATG Ridsportallsvenskan och Agria Ponnyallsvenskan. Dessutom bjuder helgen på dressyr, hoppning och fälttävlan av toppklass. Niklas Arvidsson och VDL Empire kommer till start i hoppningens stora runda för att försvara fjolårets seger. Där möter de bland andra Emma Emanuelsson, Maria Gretzer och Peder Fredricson.
På dressyrbanan framför Strömsholms slott gör bland andra Jan Brink, Kristian von Krusenstierna, Per Sandgaard och Ulla Håkansson upp om placeringarna.
Fälttävlansekipagen kommer i år att rida en tvåstjärning fälttävlan och får rida en terrängbana designad av den internationella bandesignern James Willis. Observera att det spännande terrängmomentet genomförs fredag med första start 16.00. Till start kommer bland andra Magnus Gällerdal, Viktoria Carlerbäck och fjolårets dubbla SM-medaljör Christoffer Forsberg.

Lördag 6 juni ATG Ridsportallsvenskan Final – lag-SM
Kvalade lag: Helsingborgs Fältrittklubb, Flyinge Hästsportklubb, Hamre Ridklubb, Årsta Runsten Sportryttare, Örebro Fältrittklubb, Mantorpsryttarna, Varbergs Ridklubb, Nääs Ryttarförening, Bollnäs Ridsällskap, Aros Ryttarsällskap

Söndag 7 juni Agria Ponnyallsvenskan Final
Kvalade lag: Jump Club HSF, Heby RF, Djursholms RK, Östra Sörmlands LRF, Mjölby RK, Vetlandaortens RF, Varbergs RK, Stålebo RK, Ängelholms RF, Vellinge HSF, Gävle PK, Bollnäs RF

Välkommen till Ridtravarens Dagar

av Eva Eternell

Information från Svenska Ridtravarföreningen:
Den 30-31 maj arrangerar Svenska Ridtravarföreningen en av årets största evenemang för ridtravare på Plönninge Ridsportsanläggning! Det kommer att bil två heldagar där ridtravaren visar upp sin fantastiska mångsidighet.
 
Ridtravarens Dagar erbjuder exteriörbedömning och löshoppningsbedömning på lördagen samt dressyr och hopptävlingar på söndagen. Vi beräknar att få cirka 80-90 starter över helgen där många av ekipagen deltar i alla fyra grenarna. I skrivande stund är redan 66 starter registrerade. Anmälningstiden går ut 26 april så än finns tid för fler att anmäla sig.

I exteriörbedömningen bedöms hästens olika gångarter, anatomiska förutsättningar för ridning samt hästens helhetsintryck. Domare i denna klass är Kurt Larsson, känd sedan över 20 år inom häst/ponnyuppfödning och exteriörbedömning. I löshoppningen kommer man bland annat att bedöma hästens hoppteknik, samarbetsvilja och galoppbenägenhet. Hoppningen delas in i tre klasser där ryttarna väljer att hoppa 50, 70 eller 90 cm. De som placerar sig kommer att tilldelas fina priser och gåvor från sponsorer. Även dressyren delas in i tre klasser motsvarande Svenska Ridsportsförbundets D, C och B-klasser. Här kommer vi få se en hel del duktiga ekipage som kommer att ha möjlighet att ta hem fina priser.

Som publik kommer du att förundras över travhästens mångsidighet, underbara personlighet och charm. Ta chans att ta del av våra medlemmars underbara hästar och njut av glädjen och samhörigheten mellan ryttare och häst.

Mer information om Ridtravarens dagar finner du på www.ridtravareivast.zoomin.se eller www.ridtravare.com

Svenska Ridtravarförbundet finns till för dig som har en varm- eller kallblodig travare som ridhäst. Förbundet bildades 2003 och hette då Svenska Ridtravarföreningen. Från och med 2008 har vi möjliggjort anslutning av lokala klubbar och bytte då namn till Svenska Ridtravarförbundet. Förbundet är i dagsläget fristående från centralförbund (dvs trav- och ridsportförbund) och vi är idag omkring 700 medlemmar runt om i landet! Vi har distriktsklubbar i Västra Götaland/Halland, Sörmland, Västmanland, Mittsvenska (Sundsvall) och Östergötland.

Syftet med förbundet är att skapa förutsättningar för en alternativ karriär för travhästen vid sidan av travbanan. Vi tror att sådana möjligheter på sikt kommer att höja travarens status som ridhäst och ge den utökade möjligheter till ett långt och bra hästliv då travaren är en mångsidig, lättlärd och träningsvillig häst som lämpar sig väl till de flesta riddiscipliner, men, som liksom alla hästraser behöver utbildning och träning som är anpassad för dess individuella behov.

Annki Karlsson

Tre svenska i mål på Ribersborg

av Eva Eternell

Platt fall för Niklas Lindbäck och bara tre svenskar som fullföljde CIC i Malmö. Katrin Norling och Pandora Emm gick bäst. Bakom dem gjorde Anneli Persson och Viktoria Carlerbäck varsin bra insats.

 

Läs mer på http://www.sporthasten.se/artiklar/tre-svenska-i-mal-pa-ribersborg

Fälttävlan; vilken härlig upplevelse!//Eva

av Eva Eternell

wfalt_bana1.jpgIdag var vi uppe lika tidigt i ottan. Var först på plats. Vad nu? JAG först?? Jag som alltid är sådan tidsoptimist…

– Men det börjar ju inte förrän klockan 10 idag, sa överdomaren William Borggren. Men var väl bra för dig för annars hade det varit bråttom.

Jo det visade sig vara väldigt bra. Pijano gick varken att styra eller stoppa för han ville så gärna ut på banan. Över en timmes extra uppvärmning var precis vad han behövde.

vatten1.jpg

Han var het men klockren hela banan. Galopperade utan tvekan rakt ut i vattnet och precis när han skulle hoppa upp så slänger han sig plötsligt åt höger och upp.

– Men vad GÖR du? undrade jag missnöjt.

Fick rida om alltihop och fick alltså fel för vägran. Sista biten gick utmärkt förutom lite problem att stanna efter mål. När jag skrittade därifrån kom jag på varför han gjort så:

Förra året red vi till höger. Han kom ihåg banan och trodde jag red fel väg och skulle hjälpa till. Lilla gubben..

wfalt_bana3.jpg

Dressyren gick som jag berättat tidigare bra. I hoppningen busade han iväg och fick ett nedslag. Så denna ”vägran” i terrängen. Räknade mina straffpoäng på resultatlistan och fick fram att om han inte rivit på hoppningen och inte hoppat åt fel håll i terrängen så skulle vi ha kommit så bra som på 6:e plats!! Nu blev det 33.. En bom hit eller dit betyder jättemycket. Så irriterande samtidigt som jag inte bryr mig för jag hade egentligen bara tänkt rida för att träna inför arab EM. Men så är det ju. Man vill ju helst vinna ändå.

 

Sida 1 av 6
  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB