Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Arkiv för December 2009

- Sida 1 av 4

Nyårskrönika över Ridsport Året 2009

av Eva Eternell

30s00-haya-277_jpg_1083243b.jpg
Prinsessan Haya av Jordanien

Här kommer som vanligt en nyårskrönika över ridsportåret 2009. Det har hänt en hel del. Dock toppar dopningsprinsessan Haya årets värsta skandal i mina ögon. Inför chockade deltagare på FEI-kongressen i Köpenhamn lade hon på fullt allvar fram en lista med att tillåta dopningsklassade premarat.

wBoHelander.jpg

Protesterna mot att tillåta dopningsklassade preparat inom ridsporten igen var enligt vår svenske ordförande Bo Helander: ”Som att gå 25 år tillbaka i tiden”. Efter FEI:s kongress var ordförande Bo Helander med i diskussionerna kring att skapa ett europeiskt ridsportförbund. Efter massiv proteststorm fick FEI backa och ärendet ska upp till omröstning på nästa FEI kongress. Krav har ställts på prinsessan Hayas avgång. Det har visat sig att prinsessans egen make åkt fast i dopningskontroll i distansridning samt att övriga styrelsemedlemmar inte kände till att denna lista skulle presenteras på Köpenhamnsmötet.

sofia_kroon_926384b.jpg
Fallet Sofia Kroon väckte också stor uppmärksamhet

Här hemma i Sverige var årets största skandal det så kallade Sofia Kroon-fallet. Kroons hästar hade medicinerats bara några dagar före tävling. Ridsportförbundets disciplinnämnd stängde i början på maj av Sofia i 15 månader för otillåten medicinering. Kroon överklagade till Riksidrottsnämnden – och friades. Enligt nämnden hade de internationella reglerna, där karenstider saknas, företräde framför de svenska och Kroon frikändes mitt framför näsan på SvRF på formella grunder.

wTonyAndréHansen.jpg

Vårt grannland Norge kämpade länge emot för att behålla sitt OS-brons i hoppning. Men alla advokater till trots så fälldes till slut Tony André Hansen för dopning och Norge fick lämna tillbaka sin historiska medalj.

Helena-Madick.jpg

Helena Lundbäck och Madick.

Medierna har under 2009 också dominerats av det stora bråket om Madick mellan hästägaren Anette Karlsson och ryttaren Helena Lundbäck. Eller rättare sagt: Inte Helena utan hennes pappa Hans Lundbäck. Helena har bara ridit hästen och är inte den person som skrivit och gjort upp kontrakten. Hur som helst är de osams om avtalet och båda parter har stämt och motstämt om varandra i Tingsrätten. Ännu är ärendet inte avgjort men den negativa publicitet som fallet dragit med sig kan ju inte gagna någon av dem.

wMariaGretzer.jpg

Det blåste om förbundskaptenen i hoppning; Maria Gretzer redan förra året efter OS. Men i år tröttnade hon definitivt på sitt uppdrag och har sagt upp sig från sin post. Förslag har lagts men ännu har man inte hittat en ersättare för Gretzer. Före jul sa dessutom sportchefen Tomas Torgersen, som har ett av svensk ridsports viktigaste jobb, upp sig och det är en ännu tyngre post att rekrytera.

Hände det inga bra grejer under 2009 kan man då undra efter denna sammanställning? Jo då. I början av 2009 tog SvRF in den nya ridsportgrenen working equitation på prov i två år. Något som sportens utövare i landet jobbat för och sett fram emot under flera år.

Årets stjärnskott på hopphimlen blev Svante Jansson och den otroliga lilla hingsten Saint Amour som i februari satte världseliten på plats och vann världscupen i Göteborg. Vår ”gamla” hoppstjärna Malin Baryard fick avstå att rida EM för att istället bli mamma igen.

BriarGlob.JPG

Sagan om Björsells Briar och Jan Brink fick ett bra slut med vinst på hemmaplan i världscupomgången i Scandinavium. Världscupfinalen i Las Vegas blev hingstens allra sista start där han slutade nia. Briar avtackades med egen ceremoni i Globen under Stockholm Horse Show.

Gott Nytt År!
önskar Eva

Waggie in memorial

av Eva Eternell

 

EvaWaggieLevade.jpg

EM-guld och annat under året känns som ingenting i jämförelse med att mista min fina Waggie efter närmare 11 år tillsammans.

Jag köpte Waggie sent på hösten 1998 efter att ha mistat mitt svarta arabsto Shades of Peace. Peace var f.ö. halvsyster med Pijano. De har båda Bajano som pappa. Ungefär ett och ett halvt år senare köpte jag Pijano och hade då två hästar.

Hade varit orolig för att Waggie skulle bli svartsjuk när jag kom hem med en ny häst. Men hennes reaktion blev helt den motvända! När Pijano satte sina hovar innanför stalldörren blev hon blixtförälskad:

”ÅÅÅ vad du är snäll! Du har köpt en fästman åt mig!!”

wWPpuss.jpg

Så svartsjuka blev det aldrig tal om. Tvärtom. Mer äkta kärlekspar än Waggie och Pijano blir det svårt att hitta! Pijano var Veckans Häst i SVT Barbacka med Malin Baryard som programledare för en del år sedan. Då är Waggie filmad tillsammans med sin fästman. Ett väldigt gulligt inslag som jag hittade ligger på You Tube.

Ewa1518.jpg

Waggie medverkade ofta i mina artiklar och böcker. Hon var också med i filmer och TV. I filmen Ondskan är hon häst åt Gustaf Skarsgård. I TV 4 reds hon av Lotta Jankell som intervjuvade Jan Guillou när han red på Pijano. Förra året var hon med i reklamfilmen inför fotbolls EM där Lagerbäck red Pijano som romare: ”On my command”.

Martin_hopp.jpg
Waggies ryttare under filmen var min son Martin som ju ridit Waggie i allsvenska laget div 2 i hoppning.

Eva Eternell w.jpg
Det största och vackraste minnet jag har tillsammans med Waggie är ändå höjdpunkten som Champagneprinsessa hos Robert Bronetts fantastiska hästshow Levade Noble Horse Gala. Under 2005 turnerade vi runt i Sverige och sista föreställningen spelades in för TV. Detta visades på SVT runt nyår 2006 och har sedan visats i repris flera gånger. (Klicka på länken, även det finns på You Tube.)

Waggie hade många talanger. Förutom att hon var en snabb och kvick tidshoppningshäst så var hon väldigt duktig i dressyr och tillsammans utbildade vi oss i de högre skolorna som piaff, passage och piruetter. Hon kunde till och med capriolle! Ja, faktum är att vissa skolhingstar skulle bli avundsjuka när denna madam, som kunde hoppa 140 hinder, hoppade rakt upp i luften och sparkade bakut.

Jag tävlade inte så mycket dressyr med henne. Men när jag började med WE så blev jag tvungen då dressyr är ett av momenten. Precis som i fälttävlan. Där rider man dessutom hela svåra programmet – en kür – på enhandsfattning.

I vår kommer min bok om Hästens skötsel ut på ICA bokförlag. Waggie är flitig fotomodell i boken. Inför Roland Thunholms kamera poserar vi och visar flätning av man och svans, lastning och ridbilder.

Samtidigt som jag får vara tacksam att det gick så pass fort när hon gick bort. Att hon aldrig behövde stå och lida länge och att hon fick ”avgå med flaggan i topp”, så blir sorgen och saknaden över att ha mistat henne inte mindre för det. Waggie var en riktig ”lyxhäst” och jag har bara att vara tacksam för att en gång i livet fått äga en sådan fantastisk varelse och vän.

Waggievit2w.jpg

Kommer alltid att sakna dig i mitt hjärta!!
Eva

Avlider snart av tristess

av Eva Eternell

Jag HATAR att ligga i sängen! Så j-vla urless så jag håller på att förgås av tristess. Kan inte ens se på TV  eller läsa en bok pga av mina ögon. Jag kan för kortare stunder gå och kolla nåt mail och gå in på bloggen. Men inte mer.

Och tänk er. Det allra värsta av allt: JAG KAN INTE KÖRA TILL STALLET!!!!! BUUUUUHHHHHH!!!!!

”Julgrans-pinkarn”

av Eva Eternell
Gizmo425.jpg

Har ni sett Gert Fylking ”juckarn”? Har numera två egna små ”juckare”. Som dessutom ska revirpinka överallt. Jätteäckligt! Gizmo (bilden) pinkade till och med in julgranen.

”Vaddå? Det är ju ett träd, öhö..  ”

– Ja men trädet står inomhus i vårt vardagsrum din lilla korkskalle!

Jag har tyvärr varit, och är, vädligt dålig på grund av snövädret. (Fibromyalgi, liksom reumatiker väderkänslig.) Värken i kroppen ger mig migrän och detta påverkar ögonen. Så jag är ledsen jag inte uppdaterat bloggen lika flitigt och regelbundet som jag brukar göra. Kan bara hoppas alla läsare inte läser lika flitigt under julen heller… Men jag ska lägga ut mer har jag tänkt. Bara jag kan se vad jag håller på med. (Kan ju vara en fördel, om ni ser något inlägg som skrivmaskinsnisse tryckt på fel tagnent så beror detta på vanlig huvudvärk. Inte baksmälla efter fylla!)

God fortsättning

önskar Eva

 

 

DO stämmer ridcenter i Haninge

av Eva Eternell

En kvinna nekades ny anställning på ett ridcenter när hennes visstidsanställning upphörde. Anledningen var att arbetsgivaren fått reda på att kvinnan var gravid och ansåg att det var för stora risker för henne att arbeta i stallet.

från Diskrimineringsombudsmannen DO:
Kvinnan hade en visstidsanställning på ridcentret under hösten 2008. I december meddelade hon arbetsgivaren att hon var gravid och ungefär samtidigt fick hon veta att hennes anställning skulle upphöra vid årsskiftet. Hon kopplade samman uppsägningen med graviditeten. Hennes anställning förlängdes strax därefter t.o.m. den sista mars, men efter det ville inte arbetsgivaren gå med på någon ytterligare förlängning. Anledningen var, enligt arbetsgivaren, ”att verksamheten inte är att rekommendera för en anställd som är i senare delen av graviditeten”.
EG-rätten innehåller ett särskilt starkt skydd mot diskriminering av gravida, som också sträcker sig en tid efter förlossningen. Skyddet innebär att bestämmelser om skydd för gravida kvinnor inte får tillämpas på ett sätt som gör att kvinnor blir sämre behandlade när det gäller tillgång till arbete.
 – Skyddslagstiftningen ska användas för att skydda gravida, inte för att utestänga kvinnor från arbetslivet, säger diskrimineringsombudsman Katri Linna.
 – I ett jämställt samhälle har kvinnor och män samma möjligheter till egen försörjning. Fördomar om vad gravida klarar eller inte klarar hotar att ytterligare försämra kvinnors villkor på arbetsmarknaden.

”Mina tomtenissar”

av Eva Eternell
wJulPijanoEmma.jpg

Emma och Pijano som”Rudolf och tomtenissa”. Foto: Emmas mamma Johanna.

Jag ordnade en julavslutning lördagen innan jul i ridhuset. Vilkoret för att vara med var att man måste klä ut minst sig själv eller hästen med julpynt. Alla som sedan klarade banan (we) fick en påse godis.

Hade gränsat av ridhuset med en hörna för publik att dricka glögg och äta pepparkakor. Hade gjort en riktig startlista så att det aldrig blev fler än tre ekipage samtidigt som red fram i ridhuset och så en collectingring där de andra två fick stå och titta på medan den tredje red.

Det blev en riktig fajt då alla deltagarna kämpade beslutsamt för att ta sig igenom vartenda hinder. – Annars fick de ju ingen godispåse!

 

 

Ridsportens landslag 2010

av Eva Eternell

Ridsportens förbundskaptener och landslagsledare i hoppning, dressyr, fälttävlan och körning har presenterat landslagen för seniorer, young rider, juniorer och ponny för 2010. I distansritt presenteras landslaget av distanskommittén i avvaktan på ny landslagsledare.

2010 är VM-år med det samlade Ryttar-VM, Alltech FEI World Equestrian Games, i Kentucky, USA som den stora utmaningen för hoppning, dressyr, fälttävlan, fyrspann, distansritt, voltige, reining och dressyr för ryttare med funktionshinder.
Körningens enbetkuskar, liksom kuskar med funktionshinder, har VM under 2010.
För de yngre ryttarna är Europamästerskap och Nordisk/Baltiska Mästerskap viktiga höjdpunkter tillsammans med svenska mästerskap och andra stora tävlingar.

FredrikPersson-SaraH.jpg

Fyrspannskusken Fredrik Persson. Foto: Sara Holmgren

Landslagen 2010 i hoppning, dressyr, fälttävlan, distansritt, körning
Landslag för körning par och kuskar med funktionshinder, dressyr för ryttare med funktionshinder, ungdomslandslagen i dressyr samt landslaget voltige meddelas senare.

Hoppning

– landslag med spetstrupp
Spetstrupp
Malin Baryard-Johnsson, Norrköping
Rolf-Göran Bengtsson, Tyskland
Peder Fredricson, Vitaby
Svante Johansson, Varberg
Helena Lundbäck, Norrköping
Henrik von Eckermann, Tyskland
Alexander Zetterman, Linderöd
———————-
Niklas Arvidsson, Klippan
Rigmor Arvidsson-Maggi, Fjärås
Sandra Carlsson, Värnamo
Jens Fredricson, Blentarp
Linda Heed, Västerljung
Erika Lickhammer, Holland
Viveca Lundbäck, Vikbolandet
Helena Persson, Västerhaninge
Jannike West, Drottningholm
Daniel Zetterman, Linderöd
Förbundskapten: Maria Gretzer

Hoppning Young Riders
Stephanie Holmén, Vellinge
Kaspar Hållsten, Burgsvik
Caroline Kamensky, Vittinge
Kim Krog, Rimforsa
Douglas Lindelöw, Hörby
Isabelle Sjunesson, Ängelholm
Linn Widmark, Gråbo

Hoppning Junior
Isabell Bengtsson, Dösjebro
Wilma Hellström, Hovås
Nicole Holmén, Vellinge
Karl-Philip Ingvarsson, Kungsbacka
Hanna Klensmeden, Åby
Tom Krog, Rimforsa
Johanna Rinnesjö, Linköping
Jessica Simm, Borlänge
Landslagsledare young rider/junior: Johan Spets/ Pether Markne

Hoppning Ponny
Agnes Bergqvist, Dalby
Alma Björklund, Gärsnäs
Clara Hornbek, Vellinge
Ellen Johansson, Västra Frölunda
Isabelle Karlsson, Munkedal
Emelie Svensson, Skövde
Iza Wallin, Mjölby
Landslagsledare: Daniel Svensson

Dressyr

Grupp A – Landslagstrupp
Mästerskaps aktuella ekipage/ryttare med en hög internationell prestationsnivå, minimum 68%.
Maria Eriksson, Voxnabruk
Patrik Kittel, Tyskland
Minna Telde, Veberöd
Tinne Vilhelmson-Silfvén, Upplands Väsby

Grupp B – Utmanartrupp
Internationellt etablerade ekipage med hästar max 15 år och/eller erfarna ryttare med Grand Prix häst med mycket goda utvecklingsmöjligheter, minimum 65% nationell GP och 64% internationell GP.
Nina Bengtsson, Staffanstorp
Anette Christensson, Vinninga
Pia Fälth, Valskog
Charlotte Haid-Bondergaard, Hörby
Rose Mathisen, Ängelholm
Louise Nathorst, Drottningsholm
Juliette Ramel, Bettna
Maria von Essen, Lund
Förbundskapten: Bo Jenå

Fälttävlan

Spetstrupp
Dag Albert, England
Anna Hilton, England
Niklas Lindbäck, Munka Ljungby
Linda Algotsson, Läckeby
Malin Larsson, Tyskland
Katrin Norling, Mantorp
Viktoria Carlerbäck, Dalsjöfors
Niklas Jonsson, Lund
Utmanare:
Sara Algotsson, Tyskland
Anna Nilsson, Annelöv
Christoffer Forsberg, Stenstorp
Förbundskapten: Gunilla Fredriksson

Fälttävlan Young rider
Spetstrupp
Christoffer Forsberg, Stenstorp
Hannes Melin, Alingsås
Maria Bredberg, Upplands Väsby
Frida Andersén, Hofors
Jonna Friman, Lekeryd
Utmanare
Sara Nilsson, Ekeby
Amanda Staam, Moholm
Ludvig Svennerstål, Stockholm
Ida Johansson, Tibro
Landslagsledare: Gunilla Fredriksson

Fälttävlan Junior
Spetstrupp
Nathalie Blomquist, Strängnäs – Queen of the sea
Evelina Jörgensson, Teckomatorp – Le Mirage
Moa Kulle, Veberöd – Barbara Ann
Emma Rosenqvist, Hudiksvall – Roman Whip
Klara Sundsvik, Täby – Mustang
Utmanare
Tove Birgersson, Storebro – Matador
Beatrice Edler, Tranås – Lt. Karisma o. BMA
Alicia Gallo, Södertälje – Arwen
Emelie Grönberg, Flyinge – Amaretto
Agnes Stolth, Falkenberg – Idle Storm
Albin Werngren, Örebro – Caruso
Hedvig Wik, Örebro – Bookmaker

Fälttävlan Ponny
Spetsgrupp
Caroline Berggren, Annelöv – Katitzie
Julia Navrén, Upplands Väsby – Eldstorm
Louise Hiort af Ornäs, Rimbo – Pellini
Charlotte Cedermark, Brandstorp – Nice’n’Curly
Utmanare
Meja Hedrenius, Sundbyberg – Kings Dumbledor
Karin Forsberg, Linköping – Iris
Felicia Fröjd, Hofors – Munsboro Teddy
Josefin Kiuttu, Torsåker – Djupviks Gabriel Guld
Charlotte Lyberg, Harplinge – Gizmo
Lisa Martinsson, Kilafors – Iona
Sanna T.Gewert, Edsvalla – Munsboro Ken
Landslagsledare junior/ponny: Bo Österlund

Körning

Fyrspann
Tomas Eriksson, Båstad
Axel Olin, Kristianstad
Fredrik Persson, Flyinge
Landslagsledare: Leif Larsson

Enbet – Spetstrupp:
Lotta Pålsson, Laholm
Cecilia Qvarnström, Flyinge
Glenn Hesslo, Hässleholm
Utmanare:
Thomas Sjöberg, Brastad
Anneli Blomberg, Perstorp
Fredrik Skiöldebrandt, Munka Ljungby
Jenny Steen, Svedala
Marie Kahrle, Flyinge
Knut Andersson, Vinslöv
Johan Herner, Ljungbyhed
Landslagsledare: Nicke Pålsson

Ponny – Spetstrupp
Susanne Ankermark, Linderöd (enbet)
Pia Pettersson, Veberöd (enbet)
Ewa Nowén, Vendelsö (par)
Fredrik Rahm, Hörby (fyrspann)
Utmanare
Karin Bondesson, Sollebrunn (enbet)
Marie Nilsson, Sjöbo (par)
Landslagsedare: Fredrik Persson

Distansritt

Spetstrupp
Jessica Holmberg, Simlångsdalen
Ingrid Boström, Åkersberga
Anneli Schultz, Linköping
Maria Hagman-Eriksson, Järlåsa
Cecilia Hellesen Hansen, Flen
Liza Sundberg, Boda Kyrkby
Natahlie Löfdahl Hellström, Arvika
Utmanare
Yvonne Ekelund, Växjö
Annelie Eriksson, Bjursås
Anna Hildenborg, Bandhagen
Eva Mårgård, Karlstad
Frida Söderström, Kristinehamn
Pia Steisjö, Ullared
Lena Sandberg-Nilsson, Södra Vi
Ordförande distanskommittén: Kjell Westerback

Distansritt Young rider
Spetstrupp
Ebba Boberg, Åsbro
Linn Gustavsson, Växjö
Landslagsledare: Eva Borg

Info från SvRF

Stalledrängen

av Eva Eternell
Jul-Pijano2.jpg

”Eva var en stalledräng”, sjöng min farfar när jag var liten.

Ja. Han hade rätt. Har jobbat som en riktig stalledräng och förberett allt i med hästarna så att allt är klart inför julen. Har tvättat alla täcken och schabrak. Lagt in extra mycket strö och satt på dem rena och röda termotäcken så de är riktigt julfina.

julpynt2.jpg

Pijano har jättefint julpyntat. Har alltid haft pyntat och fint till mina hästar. Saknar såklart Waggie då detta är första julen utan henne på tio år. Känns väldigt tomt fast jag har både Raffe och Uro att ta hand om också. Tråkigt nog går det inte att julpynta till någon av dem. De är helt hopplösa!! Hade satt bara lite grand utanför boxarna. Men de lyckas få så långa läppar så de kan få dem genom ett galler, ut på andra sidan och nå någon liten, liten del och totalförstöra minsta lilla tomte =(.

Men under julen ska jag faktiskt inte rida någonting alls. Måste vara lite ”hemmadräng” och umgås med släktingar under de röda dagarna. Vi firar alltid mycket och stora jular i vår släkt. Dessutom är vi så många att alla inte får plats utan vi får dela upp oss och träffas i olika hus. Om ni kommer ihåg så firade jag och Waggie våra födelsedagar (vi fyllde jämnt båda två) i februari i år i stallet. Det behövdes ett helt ridhus för att få plats med hela tjocka släkten på en gång =).

Tomas Torgersen slutar som sportchef på Svenska Ridsportförbundet

av Eva Eternell

Tomas Torgersen, sportchef på Svenska Ridsportförbundet sedan 2004, och dessförinnan ordförande i Tävlingssektionen i fem år, har bestämt sig för att sluta på förbundet.

– Det har varit fantastiskt roliga, men också slitsamma år. Nu är det dags att göra något annat, säger han.

Vem som ska ta över posten som sportchef återstår att se.
– Tomas har gjort ett fantastiskt arbete som sportchef för förbundet i allmänhet och sporten i synnerhet. Vi önskar honom lycka till i framtiden, säger Carina Sjöberg, generalsekreterare för Svenska Ridsportförbundet.

Som sportchef har Tomas Torgersen varit chef för kansliets sportavdelning. Han har också varit en del av Tävlingssektionen, Tränarrådet, adjungerad i Swede Horse styrelse och haft täta kontakter med grenkommittéerna. Dessutom har han representerat Sverige internationellt.
– Jag beklagar verkligen att Tomas har sagt upp sig. Vi har haft ett mycket bra samarbete genom åren och jag hade helst sett att Tomas fortsatte sitt uppdrag. Samtidigt har jag full respekt för hans beslut, säger Michael Petersson, ordförande i Tävlingssektionen.

Tomas Torgersen arbetar sin sista dag på förbundet fredagen den 29 januari 2010.
– Sedan får vi se vad jag ska göra. Jag har några erbjudanden och idéer, men ingenting är officiellt än, säger Tomas.
– Nästa projekt är som vanligt Göteborg Horse Show i februari där jag är engagerad som tävlingsledare sedan många år.

Information från Svenska Ridsportförbundet

Sida 1 av 4
  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB